Dünya

Kırgızistan ile Tacikistan sınırında çıkan silahlı çatışmada 31 Kırgızistan vatandaşı yaralandı

Kırgızistan ile Tacikistan sınırında iki ülke muhafızları arasında silahlı çatışmanın yeniden başladığı ve çatışmada 31 kişinin yaralandığı bildirildi.

Nazir Aliyev Tayfur, Mehmet Şah Yılmaz  | 16.09.2022 - Güncelleme : 16.09.2022
Kırgızistan ile Tacikistan sınırında çıkan silahlı çatışmada 31 Kırgızistan vatandaşı yaralandı

Bişkek/Ankara

Kırgızistan Milli Güvenlik Devlet Komitesi Basın Merkezinden yapılan açıklamada, Kırgızistan-Tacikistan sınırında çatışmanın sürdüğü belirtildi.

Açıklamada, Tacik tarafının Kırgızistan'ın sınır köyleri Kulundu, Maksat ve Janı-Jer yerleşim birimlerini ateş altına aldığı ifade edildi.

Kırgızistan Sağlık Bakanlığı Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamada, bölgedeki hastanelerde Kırgız tarafından 31 yaralının bulunduğu kaydedildi.

AA muhabirinin, Kırgızistan Dışişleri Bakanlığından edindiği bilgiye göre, Kırgızistan Dışişleri Bakanı Ceenbek Kulubayev ile Tacikistan Dışişleri Bakanı Siraciddin Muhriddin sınırdaki durumu görüştü.

İki ülke Dışişleri Bakanlarının görüşmesinde, sınırda ortaya çıkan sorunların münhasıran siyasi ve diplomatik yollarla çözülmesi gereğine bir kez daha dikkatin çekildiği vurgulandı.

Tahliye çalışmaları başladı

Kırgızistan Acil Durumlar Bakanlığından yapılan açıklamada, ülkenin Batken bölgesinde "tehlikeli" yerleşim birimlerden tahliyelerin başladığı bildirildi.

Açıklamada bakanlığın bölge müdürlüğünün, yerel sivil koruma komisyonu ile iş birliğinde Batken'de birkaç geçici barınma merkezi açtığı ifade edildi.

Bölgedeki Ak-Say, Samarkandek, Ak-tatır köy sakinlerinin Ravat köyüne tahliye edildiği belirtilen açıklamada, Janı Jer, Arka, Dostuk, Sentralnıy ile Jaştık köy sakinlerinin yüzde 70-80'inin bölgeden kendi imkanlarıyla uzaklaştığı aktarıldı.

Tacik tarafa nota verildi

Öte yandan, Kırgızistan Dışişleri Bakanlığı, yasa dışı ve yıkıcı eylemlerine ilişkin Tacik tarafına protesto notası verdi.

Kırgızistan ve Tacikistan sınır muhafızları arasında önceki gün yaşanan çatışmada Kırgız tarafında biri asker 2 kişi yaralanmıştı.

Kırgız tarafı karşılık verdi

Milli Güvenlik Devlet Komitesi Sınır Birliği Hizmetleri Basın Merkezi'nden yapılan açıklamada, Batken bölgesindeki Kırgız-Tacik sınırındaki silahlı çatışma sırasında, Kırgızistan Sınır Birliği Hizmetlerinin, Tacikistan'ın Lyakkan ve Bogdari sınır karakollarına ateş açtığı ve önemli miktarda ağır teçhizatı imha ettiği bildirildi.

Batken bölgesindeki çatışmaların aralıksız ve şiddetli sürdüğü belirtilen açıklamada, karşı tarafı ateşkese zorlamak için modern silah ve teçhizat kullanıldığı kaydedildi.

Kırgız basınında, Tacik tarafından fırlatılan roketlerden birinin Batken şehir merkezine isabet ettiği aktarıldı.

Türk Devletleri Teşkilatından acil ateşkes çağrısı

Öte yandan, Türk Devletleri Teşkilatın (TDT) yaptığı yazılı açıklamada, Kırgız-Tacik devlet sınırında devam eden silahlı çatışmalardan büyük endişe duyulduğunu belirterek, "acil bir ateşkes ve anlaşmazlıkların bir müzakere masası etrafında siyasi ve diplomatik yollarla" çözülmesi çağrısında bulundu.

TDT, sivillere ve devlet okulları da dahil olmak üzere sivil altyapıya yönelik ağır askeri silahların kullanıldığı saldırıyı kınayarak, hadisenin kontrol altına alınması ve mevcut barışçıl yollarla gerilimin azaltılmasını teminen azami itidal çerçevesinde ivedi adımlar atılması çağrısı yaptı.

Durumun yakından takip edildiğini kaydeden TDT, kurucu üye Kırgızistan'ın duruma barışçıl bir çözüm bulma çabalarını desteklediğini vurguladı.

Orta Asya'da kalıcı barış ve istikrar için müzakerelerin önemini hatırlatan TDT, "Müzakereler sonucunda iki taraf arasında anlaşmazlık ve güvensizliğin ortadan kalkmasını ve güven inşası için gerekli adımların atılmasını temenni etmekteyiz." ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.