Teknoloji

Havacılık ve Uzay Teknolojileri Konferansı başladı

Mekatronik Mühendisleri Derneği tarafından organize edilen Havacılık ve Uzay Teknolojileri Konferansı, Teknopark Ankara'da başladı.

Zeynep Canlı  | 04.06.2022 - Güncelleme : 04.06.2022
Havacılık ve Uzay Teknolojileri Konferansı başladı Fotoğraf: Esra Hacioğlu/AA

Ankara

İvedik OSB Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Gültekin, açılışta yaptığı konuşmada, uzay ve havacılıkla ilgili çalışmaların önem kazandığını dile getirdi.

Uzay çalışmalarında "biz de varız" demeye başladıklarını vurgulayan Gültekin, "İnsansız hava araçları, helikopterler, eğitim ve savaş uçakları yatırımları sonucu hepimiz Libya'da, Karabağ'da, Suriye'de ve doğudaki operasyonların şahidi olduk. Havacılıkla ilgili bu sektörde yaptığımız atılımlar neticesi Türkiye bu bölgelerde destan yazmıştır." değerlendirmesini yaptı.

Gültekin, insansız hava araçları üzerine çalışan 30 firmadan oluşan bir kümelenme kurduklarını vurgulayarak, bu kümelenme kapsamında ihracatı geliştirmek adına projeler gerçekleştirdiklerini aktardı.

Bu kümelenme içerisindeki bir firmanın Hindistan’dan yatırım aldığını belirten Gültekin, "İnsansız hava aracı havada 83 dakika kalabiliyor. Kendi segmentinde 1 numara olan insansız hava aracı yaptığımız Ar-Ge çalışmaları neticesinde yatırım aldı. Ukrayna’da, Libya’da, Suriye’de ve Doğu Akdeniz’deki operasyonlarımızda destan yazan, yabancı insansız hava araçlarını düşüren bir sistem ve teknoloji de İvedik OSB Teknoparkı'ndan çıkmıştır." diye konuştu.

27 milyon dolarlık yatırım kapıda

Arı Savunma ve Havacılık AŞ'nin Kurucu Ortağı Dursun Özeroğlu, 29 yıllık mühendislik geçmişleriyle katma değer üretmeye çalıştıklarını belirterek, bu kapsamda hem sivil toplum kuruluşları hem SAHA İstanbul ekibi olarak yoğun bir çabanın içerisinde olduklarını söyledi.

Özeroğlu, 27 milyon dolarlık süper kapasitör bataryalama teknolojileriyle ilgili de bir çalışma yapacaklarını duyurarak, "Bunu farklı platformlarda sunacağız. Ülkenin enerji ve elektrikli araçlara yoğun ihtiyacı olduğu dönemde böyle yatırıma girmemiz bizim için önem arz ediyor. Yenilikçi çözümler üretmeyi önemsiyoruz. Çevreci, sürdürülebilir ve ihtiyaç odaklı ürünler üretmeyi önemsiyoruz. Optimum ve verimli çalışma performansını önemsiyoruz. Dünyayla rekabet edecek ürünler çıkarmaya gayret ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Kıraç Havacılık Teknoloji Savunma AŞ Yönetim Kurulu Üyesi Aykut Açıkgöz de Türkiye'deki havacılık ve uzay alanındaki son gelişmelerinin dünyanın takdirini kazandığına dikkati çekti.

Mekatronik Mühendisleri Derneği Ankara Şube Başkanı Tahir Uras, dernek olarak eğitimler, tecrübe paylaşımları gibi faaliyetler gerçekleştirdiklerini belirterek, "Ülkemizin insansız hava araçları teknolojilerinde dünya tarafından kabul edilen yetkinliği, gençlere imkan verildiğinde neler başarabileceklerini gösteriyor." dedi.

Türk Hava Kurumu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Erbay, havacılık uzay sektörünün katma değeri çok yüksek ancak multidisipliner iş birliği gerektiren bir alan olduğunu söyledi.

Burada yüksek bir insan gücüne ihtiyaç duyulduğunu belirten Erbay, "Ar-Ge ye öncelik vermeliyiz. Üniversite olarak sizlerin yanında, sizlerle iş birliği içerisinde olmak, sektörle birlikte çalışmak istiyoruz." dedi.

"Türkiye'nin uzay yolculuğu" konuşuldu

Konferansta ODTÜ Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Serkan Özgen'in moderatörlüğünde "Türkiye'nin Uzay Yolculuğu" paneli gerçekleştirildi.

ROKETSAN İleri Teknolojiler ve Sistemler Genel Müdür Yardımcısı Sartuk Karasoy, burada yaptığı konuşmada, roket fırlatma teknolojilerinde belirli kırılma noktaları bulunduğunu belirterek, Türkiye'de TÜBİTAK SAGE ve ROKETSAN'ın roket teknolojileri alanında önde gelen iki kurum olduğunu söyledi.

Buralarda yetişen insan gücünün ve kurulan altyapıların, projelerin gerçekleştirilmesinde ilk kırılma noktasını aşmalarını sağladığını vurgulayan Karasoy, "Uzay alanında ticari iş birliği olabilir. Teknolojik iş birliği yapılması pek mümkün değil. Uzay alanında yepyeni bir pazar oluşturuldu. Burada yeteneğe sahip taraflar, yeni kimseyi istemiyor. Bu da teknolojik iş birliği açısından demotive edici bir durum." diye konuştu.

Türkiye’nin uzay yolculuğuna ilişkin merak edilen sorulara da değinen Karasoy, şunları kaydetti:

"Tamamen kendi imkanlarımızla uzaya çıktık. 100 kilometre uzay sınır çizgisini 8 kere geçtik. Her seferinde farklı teknolojileri deneyerek bunu başardık. Bir uzay aracının kontrollü şekilde uçurulmasına ilişkin testler de yaptık. Şunları söyleyebilirim; Türkiye kendi imkanlarıyla uzaya çıktı. Uzayda motor ateşleme teknolojisine sahip oldu. İstediği noktaya da kontrollü şekilde gidebilecek teknolojiyi geliştirdi."

TÜBİTAK SAGE Enerjik Sistemler Grup Koordinatörü Bülent Sümer de çalışma alanlarına ve geliştirdikleri projelere ilişkin bilgi verdi.

Havacılık ve uzay alanında gençlerin kendilerini göstermelerine imkan tanıyan TEKNOFEST'ler sayesinde değişik bir ortam oluştuğunu anlatan Sümer, bu organizasyonları çok beğendiğini dile getirdi.

"Türksat 5B'nin hizmete girmesiyle gemi ve uçak trafiğinin olduğu bölgelere de hizmet vereceğiz"

Konferans kapsamında düzenlenen "Türkiye'nin Uyduları" paneli de Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Uzay Bilimleri Dairesi Başkanı İbrahim Küçük'ün moderatörlüğünde yapıldı.

Türksat AŞ Genel Müdürü Hasan Hüseyin Ertok, sahip olunan uydulardan haberleşme hizmeti sunulduğunu belirterek, uyduların 3 farklı yörüngede konumlandırıldığını anlattı.

Türksat 5B'nin yakın zamanda hizmete gireceğini bildiren Ertok, "Veri haberleşmesinde en önemli unsur olan Türksat 5B’nin hizmete girmesiyle gemi ve uçak trafiğinin olduğu bölgelere de hizmet vereceğiz." dedi.

Türkiye’nin yerli ve milli uydusu Türksat 6A’nın 42 derece doğu yörüngesinde hizmet vereceğini anımsatan Ertok, "Türksat 6A’nın da 42 derece doğu yörüngesinde hizmete alınmasıyla aynı lokasyonda ilk defa 4 uydu birlikte işletilecek." diye konuştu.

"Kendine güvenen gençleri TUSAŞ'a bekliyoruz"

TUSAŞ Genel Müdür Yardımcısı Selman Nas da Türkiye’nin yerli ve milli uydusu Türksat 6A’nın yapım süreci hakkında bilgi vererek, uydu üzerinde 40 kilometre kablo kullanıldığını söyledi.

Uydunun 4 metre yüksekliğine sahip olduğunu anlatan Nas, "Uydunun yapım sürecinin tamamlanmasının ardından testlere geçilecek." dedi.

Kendisine güvenen gençleri, TUSAŞ'a beklediklerini belirten Nas, "Gençler, uzaya imzamızı atalım." diye konuştu.

TÜBİTAK UZAY Enstitü Müdürü Mesut Gökten ise astronot ve Küp Uydu projelerinin üzerinde çalıştıkları en önemli iki proje olduğunu aktardı.

TÜBİTAK destekli İMECE Uydu Projesi hakkında bilgi veren Gökten, uydunun 15 Ocak 2023’te fırlatılmasının planlandığını belirtti.

Gökten, Milli Uzay Programı'nda iddialı hedeflerin bulunduğunu anımsatarak, önümüzdeki dönemde üretim bandı kurulması hedefinin bulunduğunu, bu nedenle insan kaynağına ihtiyaç olacağını bildirdi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.