Dolar
32.32
Euro
34.91
Altın
2,207.36
ETH/USDT
3,578.30
BTC/USDT
70,789.00
BIST 100
9,043.58
Gündem, 15 Temmuz Darbe Girişimi, FETÖ'nün firarileri

Marmara'da gemilere seyir emri veren tuğamiral

15 Temmuz ihanet girişimi sırasında aktif rol oynayan, başarısız olduklarını anlayınca firar edenler arasında olay tarihinde tuğamiral rütbesiyle Kuzey Görev Grup Komutanı olarak görev yapan Ayhan Bay da bulunuyor.

Barış Kılıç  | 13.07.2019 - Güncelleme : 13.07.2019
Marmara'da gemilere seyir emri veren tuğamiral

Ankara

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz ihanet girişimi sırasında aktif rol oynayan, başarısız olduklarını anlayınca firar edenler arasında olay tarihinde tuğamiral rütbesiyle Kuzey Görev Grup Komutanı olarak görev yapan Ayhan Bay da bulunuyor.

AA muhabirinin dava dosyalarından derlediği bilgiye göre Bay'a, FETÖ içerisinde "Abdurrahman" kod adı verilmişti. Örgütün gizli haberleşme uygulaması ByLock kullanıcısı olduğu belirlenen Bay, 25 Temmuz 2016'da 668 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Türk Silahlı Kuvvetlerinden çıkarıldı. 

Bay'ın, Gölcük Donanma Komutanlığı ve bağlı birliklerde diğer amirallerle birlikte darbe girişimini yönlendiren, sevk ve idare edenler arasında bulunduğu tespit edildi. Darbe girişimi sırasında Akıncı Üssü'nde bulunan ve sözde "yurtta sulh konseyi" üyesi olarak mahkum edilen dönemin Kuzey Deniz Saha Komutanlığı Kurmay Başkanı eski tuğamiral Ömer Faruk Harmancık ile Bay'ın 15-16 Temmuz 2016 gecesi irtibatta olduğu belirlendi.

Darbe gecesi Donanma Komutanlığındaki savaş gemilerini seyre kaldıran Bay, bazı savaş gemilerine Marmara Denizi'nde top atışı yapılması yönünde talimat verdi. TCG Kemalreis gemisi bu talimata uyarak Marmara Denizi'nde üç kez top atışı yaptı.

Darbe girişiminin başarısız olması sonrasında Bay, suç tarihinde tuğamiral rütbesiyle görev yapan eski Gölcük Deniz Ana Üs Komutanı Hayrettin İmren ve eski Güney Grup Görevi Komutanı Nazmi Ekici ile SG-19 botuna binerek kaçtı. Darbeci amiraller, Başiskele Kocaeli'ye gitti.

Bay'ın bir süre Kocaeli'de, sonrasında İstanbul'da saklandığı ve FETÖ içerisindeki sivil "mahrem abi"lerle irtibat içerisinde bulunduğu tespit edildi.

Darbecilerden İmren ve Ekici, Eylül 2016'da İstanbul Tuzla'da bir eve düzenlenen operasyon sonucu yakalandı ve Donanma Komutanlığındaki darbe girişimi eylemlerine ilişkin davada geçen yıl Kocaeli 5. Ağır Ceza Mahkemesince "ağırlaştırılmış müebbet" hapis cezasına çarptırıldı.

Bay ve FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in de arasında bulunduğu bir kısmı firari 19 sanık hakkındaki kamu davası ise ayrıldı.

Bay, halen firari durumda bulunuyor.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın