Dolar
32.35
Euro
34.91
Altın
2,220.03
ETH/USDT
3,565.20
BTC/USDT
70,828.00
BIST 100
9,079.97
Ekonomi

Ekonomi Bakanı Zeybekci: Türkiye'nin de Rusya'nın da menfaatine

Ekonomi Bakanı Zeybekci, Türkiye ve Rusya arasındaki olumsuzluğun sürdürülebilir olmadığını vurgulayarak, "Türkiye'nin de Rusya'nın da menfaatinedir bu sorunun bitmesi." dedi.

15.06.2016 - Güncelleme : 15.06.2016
Ekonomi Bakanı Zeybekci: Türkiye'nin de Rusya'nın da menfaatine

ANKARA

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, AB Komisyonu Ticaretten Sorumlu Üyesi Cecilia Malmström'ün, Gümrük Birliği'nin güncellenmesine ilişkin görüşme yetkisi için AB'den sonbaharda talepte bulunacaklarını bildirdiğini aktararak, "Hedefimiz de 2017'de bunu tamamlamak." dedi.

Zeybekci, Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) Başkanı Turgay Türker ve üyelerle Bakanlıkta bir araya geldi.

Gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Zeybekci, Türkiye'nin zor bir dönemden geçtiğini, öte yandan dünyanın da ekonomik anlamda 2008 yılında başlayan zor süreci hala atlatamadığını söyledi.

Zeybekci, İngiltere'nin AB üyeliğine yönelik referandumunun olası sonuçlarına ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine de İngiltere'nin siyasi olarak AB'den ayrılsa da ekonomik olarak çıkamayacağını, buna yönelik formül bulunacağını, bu durumda Türkiye'nin bir sorun yaşamayacağını söyledi.

Gümrük Birliği konusunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde görüşme talebinde bulunulduğunu anlatan Zeybekci, AB ile Gümrük Birliği kapsamında bir entegrasyon sağlandığını, ancak bunun sürdürülebilir olmadığının iletildiğini aktardı.

Geçen yıl AB Komisyonu’nun Ticaretten Sorumlu Üyesi Cecilia Malmström ile Belçika'nın başkenti Brüksel’de bir araya gelerek imzaladıkları anlaşmayı hatırlatan Zeybekci, bu kapsamda Gümrük Birliği'nin güncellenmesine yönelik çalışmalar konusunda dün telefonda görüştüğü Malmström'ün AB'den sonbaharda bu konuda görüşme yapmak için yetki talebinde bulunacaklarını bildirdiğini aktardı. Bir iki ay içinde Türkiye'de AB yetkilileriyle bir araya geleceklerini bildiren Zeybekci, "Hedefimiz de 2017'de bunu tamamlamak." diye konuştu.

"Türkiye'nin de Rusya'nın da menfaatinedir"

Bakan Zeybekci, Rusya ile ilişkilerin son durumuna yönelik bir soruyu yanıtlarken de "Türkiye olarak yapmamız gereken düşmanların sayısını azaltmak, dostlarımızın sayısını çoğaltmak." dedi.

Birbirlerini her anlamda tamamlayan iki ülke olan Türkiye ve Rusya arasındaki olumsuzluğun sürdürülebilir olmadığını vurgulayan Zeybekci, "Ekonomik anlamda, Rusya'yı görebildiğimiz kadarıyla, hele hele enerji fiyatlarının dip yaptığı bir ortamda, Türkiye ile yaşanan bu problem maliyetlerini yükselten bir oyundur. Bu eksidir, eksi bir karttır Rusya'nın elindeki. Hiç gerek yokken maliyetlerini, her türlü maliyetini inanılmaz şekilde yükselten bir problemdir, Türkiye problemi. Türkiye'nin de Rusya'nın da menfaatinedir bu sorunun bitmesi." diye konuştu.

 "Türkiye'nin özür dileyecek hiçbir pozisyonu da yoktur"

"Özür dileyecek miyiz?" şeklindeki soruya da Zeybekci, "Hayır. Öyle bir şey zaten aklımızdan dahi geçmez. Türkiye'nin özür dileyecek hiçbir pozisyonu da yoktur şu anda. Orada gerek uçağın düşürülmesi, sonrasındaki şeyler üzücü tabii." yanıtını verdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın Rus mevkidaşlarına Rus Milli Günü dolayısıyla gönderdikleri tebriklere ilişkin soru üzerine Zeybekci, "Ben optimistim. İyiye işaret olduğunu düşünüyorum." şeklinde konuştu.

Nihat Zeybekci, Rusya ile ilişkilerde iki tarafın da olumlu adımları bulunduğunu bildirdi.

Karşılıksız çeke hapis cezası

Zeybekçi, karşılıksız çeke yeniden hapis cezası getirilmesi ve icra-iflas konusundaki düzenlemenin piyasalara yansımasına ilişkin sorular üzerine, şöyle konuştu:

"Çek bir nakitti. Piyasadaki likidite, nakit likidite artı çekti. Çekte hapis cezasının kaldırılması ve çekte yaratılan tereddütle piyasadaki likiditede büyük bir azalma oldu. Piyasadaki durgunluk sebeplerinden birisi de bu. Tabii ki ekonomik suça ekonomik ceza ama bunu hırsızlık aracı olarak kullanıyorsa... Zorda kalıp çekini ödeyememek ayrı bir durum ama dolandırıcılık ve hırsızlık aracı olarak kullanılıyorsa bu suçtur. Hapis cezası gerektiren bir suçtur. Devletin amacı insanları hapse atmak olabilir mi, olamaz. Bu işin caydırıcı olması anlamında söylüyorum." 

Zeybekçi, düzenlemenin takvimine ilişkin soruya, "Meclis tatile girmeden önce herhalde bu çalışma bitirilir" karşılığını verdi.

Muhabir: Seval Ocak Adıyaman,Göksel Yıldırım

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın