Dolar
32.39
Euro
34.62
Altın
2,297.51
ETH/USDT
2,991.00
BTC/USDT
60,826.00
BIST 100
10,045.74
Dünya

UÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Pirinççi: Yaşanan kriz Katar'dan bir nevi rövanş almadır

UÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Pirinççi, Katar ve bazı Arap ülkeleri arasındaki krize dair, "Yaşanan kriz Arap Baharı öncesindeki sistemi korumaya çalışan grubun Katar'dan bir nevi rövanş almasıdır." dedi.

08.06.2017 - Güncelleme : 08.06.2017
UÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Pirinççi: Yaşanan kriz Katar'dan bir nevi rövanş almadır

BURSA

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ferhat Pirinççi, Katar ve bazı Arap ülkeleri arasındaki krize ilişkin yaptığı değerlendirmede, ilişkilerin kesilmesinin bölgesel ve uluslararası bazı nedenlerinin olduğunu belirterek, "Bölgesel derken Arap Baharı sürecine ilişkilendirebiliriz. Arap Baharı sürecinde özellikle değişim yanlısı ülkelerin başında Türkiye ve Katar gelmekteydi. Mevcut sistemi korumaya çalışan da Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri'nin çektiği bir grup vardı. Yaşanan kriz Arap Baharı öncesindeki sistemi korumaya çalışan grubun Katar'dan bir nevi rövanş almasıdır." ifadelerin kullandı.

"Türkiye'ye olumsuz etkisi olacağını düşünmüyorum"

Pirinççi, şu anda krizin henüz gelişim aşamasında olduğunu kaydederek, "Katar veya Suudi Arabistan bloku şeklinde bir ayrım yapmaya gidilmedi. Türkiye de zaten şu aşamada net bir şekilde Suudi Arabistan blokuna karşı bir tavır almadı." yorumunu yaptı.

Pirinççi, şöyle devam etti:

"Türkiye üzüntüsünü bildirdi ve ara buluculuk girişiminde bulunuyor. Dolayısıyla kısa vadede Türkiye'ye olumsuz etkisi olacağını düşünmüyorum. Aksine olumlu etkisi olur. Katar'a uygulanacak bu ekonomik yaptırımlar çerçevesinde özellikle Katar'ın tek kara sınırı Suudi Arabistan'la. Mallarının önemli bir kısmı Suudi Arabistan'a gidiyor. Malların Türkiye'ye kurulacak hava köprüsü üzerinden Katar'a gitmesinin Türkiye'ye kısa vadede olumlu yansıması olacaktır."

Muhabir: Mustafa Bikeç

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.