Tayland ve Kamboçya, sınır çatışmalarının ardından ateşkes ilan etti
Tayland ve Kamboçya'nın uzun süredir devam eden sınır çatışmalarının ardından ateşkes ilan ettiği bildirildi.
Ankara
Kamboçya merkezli Khmer Times gazetesinin haberine göre, Tayland Savunma Bakanı Natthaphon Narkphanit, Kamboçya Savunma Bakanı Tea Seiha ile Genel Sınır Komitesi (GBC) kapsamında bir araya geldi.
AA'nın WhatsApp kanallarına katılın, önemli gelişmeler cebinize düşsün.
🔹 Gündemdeki gelişmeler, özel haber, analiz, fotoğraf ve videolar için Anadolu Ajansı
🔹 Anlık gelişmeler için AA Canlı
Söz konusu görüşmede imzalanan "Ortak Bildiri" kapsamında, iki ülke arasında derhal ateşkes ilan edildiği bildirildi.
Tarafların mevcut askeri konuşlandırmalarını daha fazla hareket olmadan muhafaza etmeyi kabul ettiği bildiride, çatışmalardan etkilenen sınır bölgelerindeki sivillerin evlerine en kısa sürede dönmesine izin verilmesi kararlaştırıldı.
Bildiride ayrıca, ateşkesin 72 saat boyunca sürdürülmesinin ardından 18 Kamboçyalı askerin ülkelerine iade edileceği belirtildi.

Buna göre tarafların, kalıcı barışın sağlanması için en kısa sürede "Ortak Sınır Komisyonu"na başvurmayı ve mevcut anlaşmalar kapsamında sınır çalışmalarına yeniden başlamayı kabul ettiği kaydedildi.
İki ülke arasında süren sınır gerilimini sona erdirmeyi amaçlayan 22 Aralık'taki Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) toplantısında ateşkese varamayan taraflar, 24 Aralık'ta yeniden askeri görüşmelere başlamıştı.

BM Genel Sekreteri Guterres, Tayland ile Kamboçya arasındaki ateşkesi memnuniyetle karşıladı
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in, Tayland ile Kamboçya arasında 7 Aralık'ta başlayan son sınır çatışmalarının ardından ateşkes ilan edilmesini memnuniyetle karşıladığı bildirildi.
BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, Tayland ile Kamboçya arasında bugün ilan edilen ateşkese ilişkin yazılı açıklama yaptı.
Dujarric, "Genel Sekreter, Kamboçya ve Tayland arasında varılan ateşkes anlaşmasını, sivillerin acılarının hafifletilmesi, süregelen düşmanlıkların sonlandırılması ve kalıcı barışa ulaştıracak ortamın oluşturulması yolunda olumlu bir adım sayarak memnuniyetle karşılamaktadır." ifadesini kullandı.
Guterres'in, Malezya, Çin ve ABD'ye de meselenin barışçıl şekilde çözülmesine yönelik çabalarından dolayı teşekkür ettiğini aktaran Dujarric, BM'nin, bölgede barış ve istikrarın sürdürülmesi için atılan adımlara destek vermeye hazır olduğunu belirtti.
Tayland ve Kamboçya Dışişleri Bakanları ateşkesin ardından Çin'de görüşecek
Çin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Tayland Dışişleri Bakanı Sihasak Phuang Ketkeow ve Kamboçya Dışişleri Bakanı Prak Sokhonn'un 28 Aralık'ta Çin'in güneybatısındaki Yünnan eyaletinde bir araya geleceği belirtildi.
Açıklamada, Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi'nin arabuluculuğunda gerçekleştirilecek görüşmelere, üç ülkeden askeri yetkililerin de katılacağı kaydedildi.
Çin’in, Tayland ile Kamboçya arasındaki ateşkesi olumlu karşıladığına ve Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) ile uluslararası toplumla birlikte bu sonuca ulaşılabilmesi için çaba harcadığına işaret edilen açıklamada, "Çin, Kamboçya ve Tayland'ın daha bütüncül ve detaylı iletişim kurabilmesi için koşulları yaratmaya ve platform sağlamaya hazırdır." ifadesine yer verildi.
ABD, Tayland ile Kamboçya arasındaki ateşkesi memnuniyetle karşıladı
ABD Dışişleri Bakanlığından, Tayland ile Kamboçya arasında bugün ilan edilen ateşkese ilişkin açıklama yapıldı.
Açıklamada, tarafların ateşkes konusunda anlaşmaya varmasının memnuniyetle karşılandığı belirtildi.
Her iki ülkeye de bu taahhüde derhal uyma çağrısı yapılan açıklamada, tarafların ekimde Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da imzalanan barış anlaşmasının şartlarını tam olarak uygulaması istendi.
Tayland-Kamboçya anlaşmazlığı
Güneydoğu Asya'da aralarında 817 kilometrelik sınır hattı bulunan Tayland ile Kamboçya, iki ülkenin sınırlarının 19. yüzyıl sonunda Kamboçya'daki Fransız işgali sırasında belirlendiği zamanlara dayanan anlaşmazlık yaşıyor.
İlk çatışmalar, Kamboçya'nın tartışmalı bölgede bulunan 11. yüzyıldan kalma bir tapınağı UNESCO Dünya Mirası Alanı olarak tescil ettirmeye çalıştığı 2008'de çıkmıştı.
Tayland ile Kamboçya arasındaki sınır anlaşmasının ihlal edilmesi üzerine 28 Mayıs'ta bölgede kısa süreli çatışma yaşanmış, iki ülkenin orduları sorunun barışçıl yolla çözüme kavuşturulması konusunda anlaşmaya varmıştı.
Yaklaşık 2 ayın ardından sınır hattında 24 Temmuz'da çıkan çatışmalarda, iki ülkeden 32 kişi hayatını kaybetmişti.
Temmuzda çıkan sınır çatışmalarını çözmek amacıyla 26 Ekim'de ABD Başkanı Donald Trump'ın katıldığı törende "barış anlaşmasına" imza atılmıştı.
Bu yıl ekimde ilan edilen ateşkese rağmen iki ülke arasında 7 Aralık'ta yeniden çatışmalar başlamış, çatışmalar nedeniyle iki taraftan 900 bini aşkın kişi yerlerinden edilmişti.
Trump, 12 Aralık'ta Tayland ve Kamboçya liderleriyle yaptığı görüşmeler sonucunda tarafların ateşkesi kabul ettiğini duyurmuştu.
Tayland Başbakanı Anutin Charnvirakul, Trump'ın ateşkes ilanının ardından "Topraklarımıza ve halkımıza yönelik bir zarar ve tehdit olmadığını hissedene kadar Tayland, askeri eylemlerini sürdürecektir." ifadesini kullanmıştı.
Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
