Dolar
32.37
Euro
34.92
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,565.00
BTC/USDT
70,757.00
BIST 100
9,079.97
Dünya

Suriye Türkmen Meclisi: Halep'te Türkmen mahalleleri tamamen yıkıldı

Suriye Türkmen Meclisinden, Esed rejimi ve İran destekli Şii milislerin Halep'in doğusunda en fazla Türkmen mahalleleri hedef aldığını, tamamen yıkılan 6 mahalleye de terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı PYD'nin sızdığını bildirdi.

29.11.2016 - Güncelleme : 29.11.2016
Suriye Türkmen Meclisi: Halep'te Türkmen mahalleleri tamamen yıkıldı

ANKARA (AA)

Suriye Türkmen Meclisinden yapılan yazılı açıklamada,  Halep'te 15 Kasım'dan bu yana "dünya tarihinin en ağır bombardımanı ve sivil katliamlarından birinin" yaşandığına dikkat çekildi.

Esed rejimi ve müttefiklerinin, hava saldırılarına, 25 Kasım Cuma gününden itibaren de kara harekatıyla eşlik ettiği belirtilen açıklamada, "Rejim ve müttefiklerinin Halep'e yönelik insanlık dışı harekatında en çok hedef alınan bölgeler yine Türkmen bölgeleri oldu. Kadim Türk yurdu Halep'teki Türkmen mahalleleri Bustan Başa, Hüllük, Haydariye, Şeyh Faris, Şeyh Hıdır ve Baidin tamamen yerle bir oldu. Binlerce sivil Türkmen doğrudan hedef alındı." ifadelerine yer verildi.

Açıklamada ayrıca, bölgedeki Türkmen birlikleri Muntasır Billah ve Sultan Mehmet Fatih Tugayları'nın karargahlarının da eş zamanlı olarak vurulduğu çok sayıda şehit verildiği belirtildi.

YPG/PYD Türkmen mahallerine sızıyor

Rejimin ele geçirdiği Türkmen mahallelerine terör örgütü PYD ve YPG unsurlarının sızdığı vurgulanan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Daha vahimi, rejim operasyonunu fırsat bilen, Halep'in Şeyh Maksut mahallesinde konuşlanmış olan YPG/PYD unsurları rejimin ele geçirdiği Halep'in Türkmen mahallelerine sızmaya başladı. Sivillerimizin bir kısmı bombardıman bölgelerinde sıkışıp kaldı. Bir kısmı da Muntasır Billah Tugayı'nın canlı kalkan olmasıyla muhaliflerin kontrolündeki Meşhed, Sükkeri, Salhin, Firdevs ve Şaar mahallelerine geçti. Ayrıca abluka ve bombardıman nedeniyle an itibarıyla Halep'te gıda stokları tamamen tükendi, ilaç ve tıbbı malzemeye erişim imkanı kalmadı."

Uluslararası toplumun "vicdanı taşlaşmış"

Açıklamada, uluslararası toplumun Halep'teki katliama "duyarsız" kalması sert bir şekilde eleştirilerek, şu ifadelere yer verildi:

"Suriye Türkmen Meclisi olarak bu gayri insani tablo karşısında, daha önce uluslararası camiaya defalarca yaptığımız çağrıyı artık yinelemiyoruz. Çünkü biliyoruz ki gözler çoktan kapanmış, kulaklar tıkanmış, vicdanlar taşlaşmış. Bugün sadece acımızı haykırıyor, masumların ahını dillendiriyoruz. O vicdanı yoklar bilsinler ki toprağa düşen her mazlumun ahı mahşere kadar peşlerini bırakmayacaktır. Biz Türkmenler olarak bu dünyanın adil olmadığını çok büyük acılarla tecrübe ettik ama her şeye rağmen Yüce Allah'ın sonsuz adaletine ve merhametine sığınıyor ve adaleti aramaktan asla vazgeçmeyeceğimizi tüm dünyaya ilan ediyoruz. Allah şahidimiz olsun ki son nefesimize, son nefesimize kadar direneceğiz. And olsun ki bugün sürüldüğümüz topraklarımıza er ya da geç geri döneceğiz; onurumuz ve özgürlüğümüz için mücadele etmekten asla vazgeçmeyeceğiz."

Halep Sivil Savunma Birliği, dün yaptığı açıklamada 15 Kasım'dan bu yana Halep'in doğusuna 2 bin hava saldırısı, 7 bin top atışı yapıldığını ve 600'den fazla sivilin hayatını kaybettiğini, 2 bin sivilin de yaralandığını duyurmuştu.

Yüz binlerin insani krizi

Suriye'nin kuzeyinde, Türkiye'ye sınır Halep, başkent Şam'dan sonra ülkenin ikinci büyük kenti konumunda bulunuyor. Kent merkezinin Türkiye sınırına uzaklığı da 40 kilometre. Merkezin batısını rejim, doğusunu muhalifler kontrol ediyor. Rejim kuşatmasında yaklaşık 300 bin sivilin bulunduğu doğu Halep'te İl Sağlık Müdürlüğünün verilerine göre, halk 96 gündür temel insani ihtiyaçlarını gideremiyor.

Son iki hafta içinde kentin doğusundaki tüm hastaneler ve sağlık merkezleri rejim saldırılarıyla hizmet dışı kaldı. Kentte hizmet veren yalnızca 3 fırın bulunuyor. Bölgede okulların tümü kapalı. 14 gündür ölen sivil sayısı 650'ye çıkarken, yaklaşık 300 bin sivil, 30 kilometrekarelik bölgede sıkıştı. 

Muhabir: Selen Temizer

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.