Dolar
35.45
Euro
36.23
Altın
2,689.17
ETH/USDT
3,226.50
BTC/USDT
94,145.00
BIST 100
9,910.61
Dünya

İsrail'in Suriye'deki tampon bölgeyi işgaline dünyadan tepkiler

İsrail ordusunun Suriye'deki son gelişmeleri bahane ederek işgal altında tuttuğu Golan Tepeleri'ndeki tampon bölgeyi ele geçirmesine birçok ülke ve kuruluş tepki gösterdi.

Ekip  | 09.12.2024 - Güncelleme : 10.12.2024
İsrail'in Suriye'deki tampon bölgeyi işgaline dünyadan tepkiler Fotoğraf: Mostafa Alkharouf/AA

Ankara

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen, BM Cenevre Ofisi'nin haftalık basın toplantısına katılarak Suriye'deki gelişmelerle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

AA muhabirinin, "İsrail, Suriye'de Esed rejiminin devrilmesinden sonra işgali altında tuttuğu Golan Tepeleri'ndeki tampon bölgeyi işgal etti ve İsrail ordusunun bu bölgeyi aşarak Suriye topraklarına girdiğine ilişkin haberler var. Bu adım sizce uluslararası hukuka aykırı mı? İsrail’e işgal ettiği Suriye topraklarından çıkma çağrısı yapıyor musunuz?" sorusunu yanıtlayan Pedersen, "(BM Genel Merkezi) New York'tan gelen mesaj aynı, gördüğümüz şeyin (İsrail ile Suriye arasında imzalanan) 1974'teki Kuvvetlerin Ayrıştırılması Anlaşması'nın ihlali olduğu." dedi.

Pedersen, New York'taki meslektaşlarıyla bu konuyu yakından takip edeceklerinin de altını çizdi.

AA muhabirinin, "İsrail, Suriye'de Esed rejiminin devrilmesinden sonra işgali altında tuttuğu Golan Tepeleri'ndeki tampon bölgeyi işgal etti ve İsrail ordusunun bu bölgeyi aşarak Suriye topraklarına girdiğine ilişkin haberler var. Bu adım sizce uluslararası hukuka aykırı mı? İsrail’e işgal ettiği Suriye topraklarından çıkma çağrısı yapıyor musunuz?" sorusunu yanıtlayan Pedersen, "(BM Genel Merkezi) New York'tan gelen mesaj aynı, gördüğümüz şey, (İsrail ile Suriye arasında imzalanan) 1974'teki Kuvvetlerin Ayrıştırılması Anlaşması'nın ihlali olduğu." dedi.

Pedersen, New York'taki meslektaşlarıyla bu konuyu yakından takip edeceklerinin de altını çizdi.

Suriye'de Beşşar Esed rejiminin bu kadar kısa sürede düşmesini kimsenin tahmin etmediğini kaydeden Pedersen, yaşananların Suriye tarihi için bir dönüm noktası olduğunu söyledi.

Pedersen, Suriye'deki gelişmelerin hızla ilerlediğini belirterek, "Suriye şu anda büyük fırsatlarla birlikte ciddi risklerle de karşı karşıya olan bir dönüm noktasında. Bunların her ikisine de gerçekten bakmamız gerekiyor." ifadelerini kullandı.

İsrail'in Suriye topraklarına saldırılarının rahatsız edici bir gelişme olduğuna işaret eden Pedersen, "İsrail'in, Suriye topraklarına yönelik eylemlerini ve bombardımanlarını görmeye devam ediyoruz. Bunun durması gerekiyor. Bu son derece önemli." dedi.

Pedersen, Suriye'deki sivillerin korunmasının önemini vurgulayarak, silahlı gruplara bu yönde çağrıda bulunduğunu hatırlattı.

Gerilimi azaltmak için çalışmaya devam etmeleri gerektiğinin altını çizen Pedersen, farklı silahlı gruplar arasında bir çatışmanın olmamasını sağlamak gerektiğini de dile getirdi.

Pedersen, Şam'da güvenilir bir geçiş sürecine ilişkin ihtiyaçlara odaklanmanın önemine de işaret ederek, Suriye toplumunun mümkün olan en geniş yelpazesinin temsilini sağlayan kapsayıcı düzenlemeler olması gerektiğine değindi.

İngiltere: Golan Tepeleri işgal altındaki topraklardır ve İsrail'in burayı ilhak etmesini tanımıyoruz

Bir İngiliz Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, AA muhabirinin konuya ilişkin sorusunu yazılı olarak yanıtlayarak, "İsrail, açıkça Golan Tepeleri'ndeki tampon bölgedeki varlığının savunma amaçlı, kısıtlı ve geçici olduğunu belirtti. İsrail'in bu taahhüdüne uymasını bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

Sözcü, İsrail'i ve tüm tarafları uluslararası hukuktan kaynaklanan barış, istikrar ve güvenlik yükümlülüklerine uyma çağrısını yineledi.

Sözcülük açıklamasında İngiltere'nin Golan Tepeleri'ne ilişkin tutumunu dile getiren ifadeler de yer aldı.

Açıklamada Dışişleri Bakanı David Lammy'nin dün İsrailli mevkidaşı Gideon Saar'la konuyu ele aldığı bildirilirken, "Pozisyonumuz nettir, Golan Tepeleri işgal altındaki topraklardır ve İsrail'in burayı ilhak etmesini tanımıyoruz." ifadeleri kullanıldı.

Almanya: Golan Tepeleri'ndeki gelişmeleri yakından takip ediyoruz

Alman Hükümet Sözcü Yardımcısı Christiane Hoffmann, Berlin’de düzenlenen basın toplantısında, AA muhabirinin "İsrail, Suriye'de Esed'in devrilmesinden sonra Golan Tepeleri'ndeki tampon bölgeyi işgal etti ve İsrail ordusunun bu bölgeyi aşarak Suriye topraklarına girdiğine ilişkin haberler var. Bu adım size göre uluslararası hukuka aykırı mı ve İsrail’in Suriye’deki gelişmeleri bahane ederek, işgali ilerletmek için fırsat olarak gördüğünü düşünüyor musunuz?" sorusunu yanıtladı.

"Bu gelişmeyi de elbette yakından takip ediyoruz ve not ediyoruz." diyen Hoffmann, prensip olarak geçmişte Alman hükümetinin tüm güçlere gerilimi azaltma çağrısında bulunduğunu ve bunu yapmaya devam ettiklerini kaydetti.

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sebastian Fischer de İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun dün basına, karmaşık durumda İsrail’in potansiyel tehditleri savuşturmakla ilgilendiğini ve İsrail ordusunun bölgeye girişinin geçici olduğunu ifade ettiğini belirterek, "İsrail buna göre ölçülecek." ifadesini kullandı.

Fischer, Golan Tepeleri'nin kime ait olduğu ve İsrail’in işgal ettiği Suriye topraklarından çekilmesini Alman hükümetinin talep edip etmediği sorusuna da "Golan Tepeleri 1967 yılında İsrail tarafından işgal edildi ve 1981 yılında ilhak edildi. Almanya bu ilhakı tanımıyor. Uluslararası hukuka göre İsrail tarafından kontrol edilen bölge Suriye'ye aittir." cevabını verdi.

İran: BM Güvenlik Konsey harekete geçmeli

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail'in Suriye'nin altyapısını hedef alan saldırılarını ve Golan bölgesini işgalini kınadı.

Bu saldırıların Birleşmiş Milletler (BM) Şartı'nın açık bir ihlali olduğunu belirten Bekayi, BM Güvenlik Konseyi'nin bu saldırı ve işgallerin durdurulması için harekete geçmesi gerektiğini ifade etti.

Mısır'dan kınama

Mısır Dışişleri Bakanlığı yaptığı yazılı açıklamada, İsrail'in Suriye'yle sınır bölgesinde bulunan tampon bölgeyi ele geçirmesini en güçlü ifadelerle kınandı, bunun Suriye topraklarının işgali anlamına geldiği belirtildi.

Bu adımın Suriye'nin egemenliği ile Tel Aviv ve Şam arasında da 5 Haziran 1974'te imzalanan Kuvvetlerin Çekilme Anlaşması'nı açık şekilde ihlal ettiği kaydedildi.

İsrail uygulamalarının uluslararası hukuku, Suriye topraklarının birlik ve bütünlüğünü ihlal ettiği; sahada yeni bir oldu bittiyle daha fazla Suriye toprağını işgal etmek için bölgedeki boşluktan faydalanmak anlamına geldiği aktarıldı.

Mısır, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine ve uluslararası güçlere "sorumluluklarını üstlenmeleri", "İsrail'in Suriye'ye yönelik saldırılarına karşı kararlı bir duruş sergilemeleri" çağrısında bulundu.

Irak: Uluslararası hukuk kurallarının açık bir ihlali

Irak Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İsrail'in tampon bölgeyi ele geçirmesi kınanarak, söz konusu eylemin uluslararası hukuk kurallarının açık bir ihlali olduğu vurgulandı.

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Suriye'nin egemenliğine saygı gösterilmesinin, istikrarının, birliğinin ve toprak bütünlüğünün korunmasının, iç işlerine her türlü müdahaleden kaçınılmasının gerekliliğini vurguluyoruz.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) başta olmak üzere uluslararası topluma, bu saldırının kınanması ve gerekli tedbirlerin alınması çağrısı yapıyoruz."

Katar: Suriye’nin toprak bütünlüğüne yönelik açık bir saldırı

Katar Dışişleri Bakanlığı yaptığı yazılı açıklamada, İsrail'in Suriye'yle sınır bölgesinde bulunan tampon bölgeyi ele geçirmesini tehlikeli bir gelişme ve Suriye’nin egemenliğine, toprak bütünlüğüne yönelik açık bir saldırı olarak değerlendirdi.

Bunun uluslararası hukukun açık bir ihlali olduğu vurgulanan açıklamada, İsrail’in "fiili durum yaratma" politikasının bölgede daha fazla şiddet ve gerginliğe yol açacağı uyarısında bulunuldu. İsrail’in Suriye topraklarını işgal etme girişimlerinin kabul edilemez olduğu ifade edilerek, uluslararası topluma İsrail’i uluslararası meşruiyet kararlarına uymaya zorlamak için harekete geçme çağrısı yapıldı.

Açıklamada "Katar, Suriye’nin egemenliği, bağımsızlığı ve toprak bütünlüğüne olan kararlı desteğini bir kez daha yinelerken, Suriye’de güvenlik ve istikrarın sağlanması için bölgesel ve uluslararası çabalara tam destek vermektedir" denildi.

İsrail’in saldırgan politikalarına karşı uluslararası toplumun birlik içinde hareket etmesinin gerekliliği vurgulanan açıklamada, barış ve istikrarın sağlanması için tüm taraflara sorumlulukla hareket etme çağrısında bulunuldu.

Suudi Arabistan: Golan Tepeleri işgal edilmiş Arap Suriye topraklarıdır

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada da Tel Aviv'in tampon bölgeyi ele geçirerek ve Suriye'ye saldırılar düzenleyerek uluslararası hukuku ihlal ettiği gibi Suriye'de güven ve istikrarın yeniden sağlanması fırsatını baltalamaya çalıştığına işaret edilerek, uluslararası toplumun İsrail'in ihlallerini kınaması çağrısı yapıldı.

Suriye'nin toprak bütünlüğü ve egemenliğine saygı duyulması gerektiği vurgulanan açıklamada, "Golan Tepeleri işgal edilmiş Arap Suriye topraklarıdır." ifadesi kullanıldı.

Kuveyt Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da İsrail güçlerinin Suriye sınırındaki tampon bölgeyi işgal etmesi şiddetle kınandı.

İsrail'in bu adımla uluslararası hukuku ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin kararlarını ihlal ettiği belirtilen açıklamada, Suriye'nin bağımsızlığı, egemenliği ve toprak bütünlüğüne saygı duyulması gerektiğine işaret edildi.

Açıklamada, uluslararası toplumun sorumluluklarını yerine getirerek İsrail'in bölge ülkelerine yönelik saldırılarının önüne geçmesi çağrısında bulunuldu.

İsrail'in Suriye'deki tampon bölgeyi işgal etmesi

İsrail ordusu, Başbakan Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yisrael Katz'ın talimatı doğrultusunda işgal altında bulunan GolanTepeleri'ndeki tampon bölgeye girmişti.

İsrail, Suriye'ye ait Golan Tepeleri'ni 1967'den bu yana işgal altında tutuyor. 1974'te İsrail ile Suriye arasında imzalanan Kuvvetlerin Çekilmesi Anlaşması ile tampon bölge ve silahtan arındırılmış bölgenin sınırları belirlenmişti.

Netanyahu, Golan Tepeleri'nde yaptığı açıklamada, "işgalin geçici olduğunu" savunmuştu.

İsrail ordusu, askerlerin ve zırhlıların Golan'daki tampon bölgeyi işgaline ilişkin görselleri kamuoyuyla paylaşmıştı.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın