Dolar
41.97
Euro
48.75
Altın
4,218.43
ETH/USDT
3,916.10
BTC/USDT
109,304.00
BIST 100
10,453.87
Dünya

Filistin topraklarını gasbeden İsrailliler, Batı Şeria'da zeytin toplayan Filistinlileri hedef alıyor

Filistin topraklarını gasbeden İsrailliler, hasat döneminin başlamasıyla birlikte işgal altındaki Batı Şeria'da zeytin toplayan Filistinlilere sık sık saldırılar düzenliyor.

Mustafa Deveci, Qais Omar Darwesh Omar, Safiye Karabacak  | 21.10.2025 - Güncelleme : 21.10.2025
Filistin topraklarını gasbeden İsrailliler, Batı Şeria'da zeytin toplayan Filistinlileri hedef alıyor Fotoğraf: Issam Rimawi/AA

Ankara/Ramallah

İşgalin boyunduruğu altında yaşayan Batı Şeria'daki Filistinliler için zeytin en önemli geçim kaynaklarından biri.

Zeytin hasadı döneminin başlamasıyla birlikte, Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin Filistinli çiftçilere yönelik saldırıları artarak devam ediyor.

📲 Artık haberler size gelsin
AA'nın WhatsApp kanallarına katılın, önemli gelişmeler cebinize düşsün.

🔹 Gündemdeki gelişmeler, özel haber, analiz, fotoğraf ve videolar için Anadolu Ajansı
🔹 Anlık gelişmeler için AA Canlı

Batı Şeria'da zeytin hasadı yapan Filistinliler sık sık İsraillilerin saldırılarına uğruyor.

Filistinli kaynakların aktardığına göre, Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin geçen ay Filistinlilere düzenlediği 71 saldırı kayda alındı ve bu saldırılarda 1 kişi öldü, 99 kişi yaralandı.

Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin geçen ayki saldırılarının yarısının hedefinde zeytin hasadı yapan Filistinliler vardı.

İsrail polisi ve askerince korunan bu fanatik İsrailliler, 1400 zeytin ağacı ile fidanını da söktü.

İşgalin giderek ağırlaştığı Batı Şeria'da son yıllarda zeytin hasadı döneminde Filistinlilere yönelik saldırılarda ciddi artış gözleniyor.

Geçen yıl, zeytin hasadı döneminde Filistinlileri hedef alan 200'den fazla olay kaydedildi. Bunun 2023'e oranla neredeyse 2 katı olduğu belirtiliyor.

İsrail'in 1967'den bu yana işgal altında tuttuğu Batı Şeria'da gasbedilen Filistin toprakları üzerine kurulu 250'ye yakın yasa dışı yerleşim bulunuyor.

İşgal altındaki Batı Şeria'da 451 bin, Doğu Kudüs'te ise yaklaşık 230 bin İsrailli, Filistin topraklarını gasbediyor. Uluslararası hukuka göre Batı Şeria ve Doğu Kudüs'teki bu gasplar yasa dışı sayılıyor.

Filistin topraklarını gasbeden İsrailliler, Batı Şeria'da 3 çadırı ateşe verdi

Koruma ve Direniş Komitesi Koordinatörü Fuad el-Amur, AA muhabirine yaptığı açıklamada "Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerden bir grup, Masafer Yatta'daki Vadi el-Cevaya bölgesine baskın düzenleyerek Filistinlilere ait 3 çadırı ateşe verdi." dedi.

Çadırların tarım ekipmanları ile eşyaların depolanması için kullanıldığını ve içinde kimsenin bulunmadığını aktaran Amur, söz konusu İsrailli grubun baskın sırasında bazı ağaçları kasten kestiğini vurguladı.

El Halil'in güneyindeki çevre bölgelerde ve Masafer Yatta'da yaşayan Filistinliler, sık sık İsrailli grupların saldırılarına uğruyor.

Filistin topraklarını gasbeden İsrailliler, bölgedeki Filistinlileri zorla yerinden etmeye ve yasa dışı yerleşim birimlerini genişletmeye çalışıyor.

Filistin hükümetine bağlı Ayrım Duvarı ve Yahudi Yerleşim Birimleriyle Mücadele Konseyi verilerine göre, Filistin topraklarını gasbeden İsrailliler son iki yılda Filistinlilere ve mülklerine karşı 7 bin 154 saldırı gerçekleştirdi. Bu saldırılarda 33 Filistinli öldürüldü, 33 Filistinli Bedevi topluluğu da yerinden edildi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın