Dolar
32.37
Euro
34.96
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,568.60
BTC/USDT
70,352.00
BIST 100
9,079.97
Dünya, arşiv

El-Benna'nın 65 yıllık mektubu tekrar yayımlandı

İhvan'ın kurucusu El-Benna'nın Müslüman Kardeşler Cemiyeti'nin 1948 yılında kapatılmasından bir gün önce yazdığı mektubu, İhvan'ın internet sayfasında yeniden yayımlandı.

06.09.2013 - Güncelleme : 06.09.2013
El-Benna'nın 65 yıllık mektubu tekrar yayımlandı

İSTANBUL

Mısır'da Müslüman Kardeşler Cemiyeti'nin (İhvan) kurucusu Hasan el-Benna'nın, 1948 yılında cemiyetin kapatılmasından bir gün önce yazdığı mektubu, İhvan'ın internet sitesinde yeniden yayımlandı.

İhvan'ın yasal derneğinin kapatılmasına yönelik açılan davayla ilgili tartışmalar devam ederken, El-Benna'nın 65 yıl önce de cemiyetin kapıtılmasından 1 gün önce yazdığı mektubunun, bugün internet sayfasında yeniden yayımlanması dikkati çekti.

Mütefekkir El-Benna'nın o dönemde kaleme aldığı mektupta, İhvan'ın, hedeflerini gerçekleştirmek için devlete ihtiyacının olmadığını, hareketin gücünü "Bizzat kendinden aldığı, inananların Allah'ın desteğine mazhar oldukları" ifade ediliyor.

"Değerli kardeşlerim, dünya bugün Rusya'nın komünizmi ile Amerika'nın demokrasisi arasında bocalamakta, istikrar ve barışın tesisi için hangi yolu tutacağı konusunda şaşkınlık yaşamaktadır" diye başlayan mektup, şöyle devam ediyor:

"Siz ellerinizde semanın vahyinin ilaç şişesini tutuyorsunuz. Bu hakikati apaçık ve güçlü bir şekilde haykırmak, insanlığı İslam'ın yoluna çağırmak, boynumuzun borcudur. Devletimizin ve iktidarımızın olmaması bizim gücümüzden hiçbir şey kaybettirmez, zira çağrılar, gücünü kendinden alır, sonra o çağrıya inananların kalplerinden, sonra dünyanın ona ihtiyacından alır. Daha sonra Allah ne zaman diler ve takdir ederse o çağrıya destek vererek, onu hayata geçirir."

Mısır'ın İngiltere'nin siyası nüfuzu altında bulunduğu dönemde kaleme aldığı mektubunda El-Benna, İslam dünyasının sömürüye boyun eğmeyeceğini de şu ifadeleriyle vurguluyor:

"Ülkeleri okyanustan okyanusa uzanan 400 milyon Müslüman, bir gaflet anından istifadeyle topraklarını işgal eden sömürgeciliğe asla boyun eğmeyecektir. Yeryüzünde 'La ilahe illallah, Muhammedu'r-Resulullah' diyen bir Müslümanın yaşadığı her karış toprağı, İslam vatanı sayarız ve sömürgecilikten kurtularak, hürriyetine kavuşması için çaba harcarız. Bu vatan doğuda Endonezya'dan batıda Kazablanka'ya kadar uzanır."

Liderlerinin, siyasetçilerinin "Sömürge okulu öğrencisi" olması sebebiyle İslam dünyasının, birçok fırsatı kaçırdığını, mesela "1948 savaşı"nın sağladığı imkanları göremediği ve değerlendiremediği yorumunu yapan El-Benna, İhvan üyelerinin şiddetten uzak durmalarını ve daima saf ve temiz kalmalarını tavsiye ediyor.

Hasan el-Benna'nın mektubu şu ifadelerle son buluyor:

"Bu münasebetle size özellikle temizliği şiar edinmeyi tavsiye ediyorum. Özde, sözde, gönülde, düşüncede, eylemde, söylemde, yemede-içmede, temizlik şiarımız olsun. Resulullah -Aleyhissalatu vesselam- ümmetine temizlik ve zarafet noktasında insanlar arasında hemen göze çarpan bir benek gibi olmayı tavsiye etmiştir. Fıkıh kitaplarımız, taharet bahsiyle başlar. Yine sahih bir Hadis-i Şerif'te 'cennetin anahtarı namaz, namazın anahtarı taharet'tir buyrulmuştur. 'Allah tövbe edenleri sever ve temizlenenleri sever' buyuran Allah, doğru söylemiştir. Allah'ın selamı, rahmeti, bereketi üzerinize olsun."

"İhvan faaliyetlerine aralıksız devam edecek"

Mısır'da Müslüman Kardeşler Cemiyeti'nin kapatılmasına ilişkin açılan davada itiraz süresi bugün dolmuştu. İhvan'ın internet sayfasında Hasan el-Benna'nın sözkonusu mektubunun yeniden yayınlanması teşkilatın kapatılma durumunda, faaliyetlerine ara vermeksizin devam edeceğinin işareti olarak yorumlanıyor.

Saraybosna'da AA muhabirine konuşan Hasan el-Benna'nın torunu Tarık Ramazan da kapatma davası hakkında şunları söylemişti:

"Ordunun, Müslüman Kardeşler'i kapatmak istediğini düşünüyorum, ancak onlar yeraltından da olsa faaliyetlerini sürdürmeye devam edeceklerdir. Ancak eminim ki ne Mısır'da ne de Ortadoğu'da demokratik ve sivil iktidara sahip bir devlet görebileceğiz. Mısır, arka planda ordu tarafından yönetilen bir devlet olarak kalacak. Bana göre, Mısır'da İslamcıları zor günler bekliyor." 

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın