Dolar
32.24
Euro
34.83
Altın
2,344.71
ETH/USDT
3,018.80
BTC/USDT
62,527.00
BIST 100
10,268.58
Dünya

Dünyadan Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yıl dönümü dolayısıyla kutlama mesajları

Ekip  | 29.10.2023 - Güncelleme : 29.10.2023
Dünyadan Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yıl dönümü dolayısıyla kutlama mesajları Fotoğraf: Mahmut Serdar Alakuş - AA

Ankara

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yıl dönümünü kutlayarak, "Geçtiğimiz yüzyılda ülkeniz birçok zorluğun üstesinden geldi ve ekonomik, sosyal ve diğer alanlarda tanınan başarılara imza attı. Türkiye dünya sahnesinde haklı olarak yüksek bir prestije sahiptir." ifadelerini kullandı.

Putin, Kremlin Basın Servisi tarafından yayımlanan tebrik mesajında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yıl dönümü vesilesiyle tebrik etti.

Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin dostluk ve iyi komşuluk çerçevesinde geliştiğini vurgulayan Putin, mesajında şu ifadelere yer verdi:

"Değerli dostum, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilanının yüzüncü yılı münasebetiyle en içten tebriklerimi kabul etmenizi rica ederim. Geçtiğimiz yüzyılda ülkeniz birçok zorluğun üstesinden geldi ve ekonomik, sosyal ve diğer alanlarda tanınan başarılara imza attı. Türkiye dünya sahnesinde haklı olarak yüksek bir prestije sahiptir. Çeşitli alanlardaki işbirliği iyi sonuçlar veriyor, büyük ortak projeler sistematik olarak hayata geçiriliyor. Moskova ve Ankara, bölgesel ve küresel gündemdeki önemli konuların ele alınmasına yönelik çabalarında başarıyla işbirliği yapıyor. Dost halklarımızın faydasına ve daha adil ve demokratik bir dünya düzeninin inşası adına ikili ilişkilerimizi tüm yönlerde sürekli geliştirmeye devam edeceğimizden eminim."

Putin, Türk halkına mutluluk ve refah diledi.

Belarus Cumhurbaşkanı Lukaşenko

Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yıl dönümünü kutlayarak, "Türkiye, 100 yıl önce olduğu gibi geleneklere ve korunan değerlere bağlılığını dünyaya gösteriyor, ulusal çıkarlarını kararlılıkla savunuyor." ifadesini kullandı.

Lukaşenko, Belarus Cumhurbaşkanlığı Basın Servisi tarafından yayımlanan mesajında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yıl dönümü vesilesiyle tebrik etti.

Türk halkının gururla Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yıl dönümünü kutladığını vurgulayan Lukaşenko, şunları kaydetti:

"Türkiye, 100 yılda siyasi, sosyoekonomik, kültürel ve insani alanlarda büyük başarılara imza attı, bölgesel ve küresel sorunların çözümünde etkin katılımcı olarak uluslararası alanda güçlü bir otorite edinmiştir. Türkiye, 100 yıl önce olduğu gibi geleneklere ve korunan değerlere bağlılığını dünyaya gösteriyor, ulusal çıkarlarını kararlılıkla savunuyor.

Minsk, Ankara'yı güvenilir ve gelecek vadeden bir ortak olarak görüyor. İkili işbirliğinin her alanda daha dinamik ve verimli gelişmesi için çabalıyoruz."

Lukaşenko, mesajında, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sağlık ve çalışmalarında başarılar, dost Türkiye halkına ise barış, birlik ve refah diledi.

Baltık ülkeleri, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yıl dönümünü kutladı

Litvanya, Letonya ve Estonya'nın Dışişleri Bakanlıkları Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yıl dönümünü kutlama mesajı yayımladı.

Litvanya Dışişleri Bakanı Gabrielius Landsbergis, X hesabından yaptığı paylaşımda, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yıl dönümünü kutlayarak, "Tüm Türkiye halkına en içten refah dileklerimizi sunarız. İkili işbirliğini ve NATO ortaklığını güçlendirmeye devam edelim." ifadelerini kullandı.

Letonya Dışişleri Bakanı Krisjanis Karins, "Cumhuriyet'in ilanının yüzüncü yıl dönümünde müttefikimiz Türkiye'ye en içten selam ve iyi dileklerimizi iletiyoruz. İkili ilişkilerimizin daha da ilerletilmesi ve güçlendirilmesini dört gözle bekliyoruz." mesajını paylaştı.

Estonya Dışişleri Bakanlığının X hesabından da İngilizce ve Türkçe olarak "Bağımsızlığının 100. yılında Türkiye'nin Cumhuriyet Bayramı'nı en içten dileklerimizle kutluyoruz." paylaşımında bulunuldu.

Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yıl dönümünü kutlayarak, "Sizinle birlikte, halklarımızın genel kalkınmasını sağlamak için üzerinde anlaştığımız tüm büyük projeleri ve programları tam olarak uygulayacağız ve hedeflerimize ulaşacağız." ifadesini kullandı.

Mirziyoyev, Özbekistan Cumhurbaşkanlığı Ofisinden yayınlanan mesajında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılı vesilesiyle tebrik etti.

İki ülke halkları arasında ortak dil, ortak gelenekler, karşılıklı saygı ve dayanışma ilkelerine dayalı kapsamlı stratejik ortaklık ilişkilerinin son yıllarda nitelik açısından yüksek bir düzeye ulaşmasından ve ikili ilişkilerde yeni bir tarihi dönemin başlamasından büyük memnuniyet duyduğunu vurgulayan Mirziyoyev, "Sizinle birlikte, halklarımızın genel kalkınmasını sağlamak için üzerinde anlaştığımız tüm büyük projeleri ve programları tam olarak uygulayacağız ve hedeflerimize ulaşacağız." değerlendirmesini yaptı.

Mirziyoyev mesajında, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sağlık, esenlik ve devlet yönetiminde yeni zaferler, kardeş Türk halkına da huzur ve kalkınma diledi.

İran Cumhurbaşkanı Reisi

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yıl dönümü vesilesiyle, tebrik etti.

Reisi, İran Cumhurbaşkanlığı tarafından yayımlanan tebrik mesajında, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ve Türk halkını, Cumhuriyeti'n 100. yıl dönümü dolayısıyla kutlayarak, iki ülke arasındaki ilişkilerin yeni dönemde de gelişmesi ve derinleşmesi yönündeki arzusunu dile getirdi.

İki ülkenin özellikle siyasi, ekonomik ve kültürel alanlardaki ilişkilerine dikkati çeken Reisi, mesajında şu ifadelere yer verdi:

"İran İslam Cumhuriyeti ve Türkiye Cumhuriyeti arasındaki işbirliği ve karşılıklı anlayışın, iki millete hayırlar ve değerli kazanımlar, bölgeye ve dünyaya da barış, istikrar ve refah getireceğine inanıyorum."

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Caparov

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, "Kırgız halkı ve şahsım adına, kardeş Türk halkının, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yıl dönümü olan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nı en kalbi duygularımla kutluyorum." dedi.

Caparov, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yıl dönümüne özel video mesaj yayınladı.

Türkiye Cumhuriyeti tarihindeki en önemli günün 29 Ekim 1923 olduğunu belirten Caparov, "Bundan tam bir asır önce Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk liderliğinde, kardeş Türk halkının milli birlik ve beraberlik adına 'Ya istiklal ya ölüm' sloganıyla Milli Mücadele'yi başlatıp zafere ulaştıkları büyük bir gün." ifadesini kullandı.

Caparov, o tarihten itibaren Türkiye ve dünya tarihinde yeni bir sayfa açıldığını dile getirerek, Türkiye'nin, bir asırlık tarihinde büyük başarılara imza attığını, dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer aldığını söyledi.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yılının tüm Türk dünyasının yüreğini sevinçle doldurduğunu belirten Caparov, şunları ifade etti:

"Türkiye, son yıllarda Avrasya coğrafyasında siyasi diplomasinin güzel bir örneğini sergilemekte. Türkiye, Türk dünyasının birliğinin güçlendirilmesine ve Türk Cumhuriyetler arasındaki entegrasyon sürecine paha biçilemez katkılarda bulunmakta. Kırgızistan'ın bağımsızlığını ilk tanıyan kardeş Türkiye Cumhuriyeti'nin ekonomik, askeri ve diğer başarıları başta olmak üzere her başarısını kendi başarımız olarak görüyor, bu başarılardan dolayı büyük kıvanç ve gurur duyuyoruz."

Cumhurbaşkanı Caparov, Kırgızistan ve Türkiye kardeşliğinin, iki ülke arasındaki yakın ilişkilerin ve stratejik işbirliğinin üst düzeyde olduğunu vurgulayarak, iki millet arasındaki bağın, etkin bir şekilde gelişmeye devam edeceğine inancının tam olduğunu belirtti.

"Geçmiş 100 yıllık tarihin sevinci ve gururuyla milli değerlerden kuvvet alarak, özgürlük ve bağımsızlık yolunda gelişmeye ve büyümeye devam edin." diyen Caparov, Türkiye'nin yüz değil, yüzlerce, binlerce yıl yaşamasını temenni etti.

Caparov, "Kırgız halkı ve şahsım adına, kardeş Türk halkının Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yıl dönümü olan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nı en kalbi duygularımla kutluyorum." dedi.

NATO, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılını kutladı

NATO, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yılını tebrik etti.

NATO'nun sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, Türkiye'nin bugün, kuruluşunun 100. yılını kutladığı hatırlatılarak, "Siz de müttefikimiz Türkiye'yi kutlarken bize katılın." ifadesi kullanıldı.

Paylaşımda, Türk bayrağı açmış Mehmetçiklerin fotoğrafı da yer aldı.

NATO'nun ana hesabının dışında komutanlıkların ve çeşitli NATO birimlerinin hesaplarından da kutlama mesajları yayınlandı.

NATO Müşterek Harp Merkezi, NATO Savunma Koleji, NATO Müşterek Kuvvet Komutanlığı, karargahı İzmir'de bulunan NATO Müttefik Kara Komutanlığı, NATO Müttefik Dönüşüm Komutanlığı, NATO Müttefik Harekat Komutanlığı gibi birçok hesaptan Türkiye'nin 100. yılı kutlandı.

Avrupa ülkelerinden Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılına tebrik mesajları

Fransa Dışişleri Bakanlığı, X sosyal medya platformundan paylaştığı mesajda, "Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılı vesilesiyle Türk milletinin ulusal bayramını kutlarız." ifadesine yer verdi.

Mesajda, yaklaşık 100 yıl önce Fransız diplomat Henry Franklin-Bouillon'un Ankara Antlaşması'nı imzaladığı, böylelikle Fransa'nın, Mustafa Kemal Atatürk'ün yönettiği TBMM hükümetini tanıyan ilk ülkelerden biri olduğu belirtildi.

Polonya Dışişleri Bakanlığının X hesabından da Türkçe ve İngilizce mesaj yayımlandı.

Açıklamada, "Cumhuriyet Bayramınız kutlu olsun Türkiye, en iyi dileklerimizle! Cumhuriyet'inizin 100. yılı kutlu olsun!" denildi.

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström da "Cumhuriyet'in ilanının yüzüncü yıl dönümü dolayısıyla Türkiye'ye tebriklerimi sunuyorum. İkili ilişkilerimizi daha da ilerletmek ve güçlendirmek ve NATO'da ortak müttefik olmak için sabırsızlanıyoruz." mesajını paylaştı.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı ise, X sosyal medya platformundan paylaştığı mesajda, "Cumhuriyet Bayramı vesilesiyle Türk halkına ve hükümetine tebriklerimizi sunuyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Estonya Cumhurbaşkanı Alar Karis de paylaştığı mesajda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a iyi dileklerini iletti ve "Estonya devleti ve halkı adına, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yıl dönümünü ve Türkleri kutluyoruz." ifadesini kullandı.

Belçika Dışişleri Bakanı Hadja Lahbib de sosyal medyadan yayımladığı mesajında, dünyanın her yerindeki Türklerin Cumhuriyet Bayramını kutladı.

Lahbib, "Belçika ve Türkiye'yi birbirine bağlayan diplomatik, kültürel ve insani bağlar tarihi ve sarsılmazdır. 100. yıl kutlamaları Belçika'daki ve diğer ülkelerdeki tüm Türklere kutlu olsun." ifadesini kullandı.

Arap ülkelerinden Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılı dolayısıyla tebrik mesajları

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Kuveyt, Umman, Bahreyn ve Mısır'dan üst düzey yetkili ve kurumlar, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yıl dönümünü tebrik etti.

Suudi Arabistan resmi ajansı SPA'da yer alan habere göre, Kral Selman bin Abdulaziz ile Veliaht Prens Muhammed bin Selman, ayrı ayrı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a tebrik mesajı yolladı.

Mesajlarda Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılı vesilesiyle Türk halkı ve hükümetinin devam eden ilerleme ve refahtan dolayı tebrik edildiği belirtildi.

BAE resmi ajansı WAM'ın haberine göre, Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayid Al Nahyan ile BAE Devlet Başkan Yardımcısı, Başbakan ve Dubai Emiri Şeyh Muhammed bin Raşid Al Maktum da Cumhurbaşkanı Erdoğan'a tebrik mesajı gönderdi.

BAE Başkan Yardımcısı Al Maktum ayrıca X sosyal medya platformundan Türkçe yayımladığı mesajda, "Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yıl dönümü için Türk halkına tebriklerimizi sunuyor, gelecek yüzyılda daha büyük başarılar ve aydınlık gelecek diliyoruz. Türkiye ile güçlü tarihi ve kültürel bağları paylaşıyor, ülkemiz ve dünya için güvenli, sağlam ve zengin bir geleceği daha da güçlendirmeyi dört gözle bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

Kuveyt Emiri Şeyh Nevvaf el-Ahmed el-Cabir es-Sabah ile Veliaht Prens Meşal el-Ahmed el-Cabir es-Sabah da aynı şekilde Cumhurbaşkanı Erdoğan'a tebrik mesajı yollayarak, ülkenin daha fazla ilerleme ve kalkınması için iyi dileklerde bulundu.

Umman resmi ajansı ONA'da yer alan habere göre Sultan Heysem bin Tarık, Erdoğan'a tebrik mesajı yollayarak, Türkiye için daha fazla ilerleme ve kalkınma temennisinde bulundu.

Bahreyn resmi ajansı BNA'da yer alan habere göre Kral Hamed bin İsa el-Halife, Erdoğan'a yolladığı mesajında Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yıl dönümünü tebrik etti.

Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Ebu Zeyd, X sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda "Cumhuriyet'in 100. yılını kutlamak vesilesiyle kardeş Türkiye'ye en içten tebriklerimizi iletiyoruz. Mısır ile Türkiye arasındaki köklü tarihi ilişkileri, işbirliği ve dostluk bağlarını güçlendirmeyi daima sabırsızlıkla bekliyoruz." ifadelerine yer verdi.

Katar da tebrik etmiş, ülkenin sembol binaları kırmızı beyaz renge bürünmüştü

Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla tebrik mesajı gönderirken Dışişleri Bakanlığı da Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla tebrik mesajı yayımlamıştı.

Ayrıca başkent Doha'daki sembol yapılara, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı münasebetiyle Türk bayrağı yansıtılmıştı.

Katar'ın sembol binalarından Al Jaber Kuleleri ve The View Hospital, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla kırmızı beyaz renge bürünmüştü.

Türk bayraklarının üzerinde ise "Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılı", "Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılını kutluyoruz" ifadeleri yer almıştı. 

Balkan ülkeleri, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yıl dönümünü kutladı

Sırbistan, Hırvatistan, Karadağ, Slovenya, Kosova, Kuzey Makedonya, Arnavutluk ve Bosna Hersek, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yıl dönümünü yayımladıkları tebrik mesajlarıyla kutladı.

Sırbistan Dışişleri Bakanlığı, X sosyal medya platformundanki hesabından yayımladığı mesajda, Türk halkının Cumhuriyet Bayramı'nı kutlandı.

Mesajda, "İkili ve çok taraflı faaliyetler çerçevesinde dostane ilişkilerimizi ve işbirliğimizi daha da geliştirmeyi umuyoruz." ifadesine yer verildi.

Hırvatistan Dışişleri Bakanlığı'nın X sosyal medya platformundaki hesabından Türkiye ve Hırvatistan bayrakları paylaşılarak, "Müttefikimiz Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yıl dönümünü en içten dileklerimizle kutluyoruz." denildi.

Karadağ Dışişleri Bakanlığı X hesabından yaptığı paylaşımda, "Cumhuriyet'in ilanının 100. yılını kutlayan Türkiye Cumhuriyeti'ni kutluyoruz." mesajı paylaşıldı.

Paylaşımda, "Ülkelerimiz arasındaki güçlü bağlarımızdan gurur duyuyoruz ve bunların daha da güçlendirilmesi için yatırım yapmaya hazırız." ifadesine yer verildi.

Slovenya Dışişleri Bakanlığı da X sosyal medya platformundaki paylaşımında, "Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yıl dönümünü en içten dileklerimizle tebrik ediyor, Türk halkına huzur ve refah diliyoruz." mesajı yayımladı.

Kosova Cuhmurbaşkanı Vjosa Osmani, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı ve Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yıl dönümü vesilesiyle tebrik etti.

Osmani, Türkçe yaptığı paylaşımında, "Kosova ile Türkiye arasındaki köklü dostluk ve mükemmel ilişkiler, parlak bir geleceğe işaret ediyor. Daha nice yüzyıllara ve güçlü dostluğumuza!" ifadelerini kullandı.

Kuzey Makedonya Cumhurbaşkanı Stevo Pendarovski, X hesabından Türkçe paylaştığı kutlama mesajında, "Cumhuriyet Bayramı münasebetiyle Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ı yürekten tebrik eder, Türkiye Cumhuriyeti'nin ve Türk halkının gelişim ve refahını dilerim. Dostluk, anlayış ve işbirliği ilişkilerinin gelecekte de güçlenip gelişeceğine inanıyorum. Türkiye, hem ikili ilişkiler hem de daha geniş çerçevede pek çok konuda ortak görüş paylaştığımız uzun vadeli stratejik ortağımızdır." ifadelerine yer verdi.

Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bajram Begaj da Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun ve Türkiye ile Arnavutluk'un diplomatik ilişkilerinin 100'üncü yıl dönümü nedeniyle X sosyal medya platformundan, "Recep Tayyip Erdoğan ve Türk halkına en içten tebrikler. Güçlü dostluğumuz, stratejik ortaklığımız ve önümüzde parlak bir gelecek var." paylaşımında bulundu.

Bosna Hersek'teki en güçlü Boşnak partisi konumundaki Demokratik Eylem Partisi (SDA) Genel Başkanı Bakir İzetbegoviç de sosyal medya hesabından, "Saygıdeğer Cumhurbaşkanı, kıymetli dostum Recep Tayyip Erdoğan, size ve Türk halkına, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100'üncü yılı vesilesiyle en içten tebriklerimi gönderiyorum." mesajını paylaştı.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.