Dolar
32.48
Euro
34.73
Altın
2,337.94
ETH/USDT
3,113.70
BTC/USDT
62,781.00
BIST 100
9,915.62
Dünya, İsrail-Filistin çatışması

BM: ABD'nin UNRWA'nın fonunu Mart 2025'e kadar durdurması, Gazzeli mültecileri olumsuz etkileyecek

UNRWA Genel Komiseri Philippe Lazzarini, ABD'nin Gazze'ye insani yardım sağlayan UNRWA'nın fonunu Mart 2025'e kadar durdurmasının, Gazze ve bölgedeki Filistinli mülteciler için olumsuz etkilere yol açacağını belirtti.

Burak Dağ  | 24.03.2024 - Güncelleme : 24.03.2024
BM: ABD'nin UNRWA'nın fonunu Mart 2025'e kadar durdurması, Gazzeli mültecileri olumsuz etkileyecek

Ankara

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, ABD'nin Gazze'ye insani yardım sağlayan UNRWA'nın fonunu Mart 2025'e kadar durdurmasının, Gazze ve bölgedeki Filistinli mülteciler için olumsuz etkilere yol açacağını belirtti.

Lazzarini, X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, ABD Kongresinde dün kabul edilen geçici bütçe tasarısıyla UNRWA fonunun Mart 2025'e kadar durdurulması kararına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

UNRWA fonlarında oluşacak bir finansman açığının derin travmaların yaşandığı bir dönemde gıda, barınma, temel sağlık hizmetleri ve eğitime erişimi tehlikeye atacağını vurgulayan Lazzarini, "Bu karar, Gazze ve bölgedeki Filistinli mülteciler açısından olumsuz sonuçlar doğuracaktır." ifadesini kullandı.

Lazzarini, UNRWA'ya destek veren bazı ABD Kongresi üyeleri ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'e teşekkür ederek, "Kalıcı bir siyasi çözüm bulunana kadar, Filistinli mültecilerin haklarının korunması amacıyla BM Genel Kurulu tarafından UNRWA'ya verilen yetkiyi, bağışçılar ve ortaklarımızla birlikte uygulamaya devam edeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

ABD Temsilciler Meclisi, 22 Mart'ta 2024 mali yılı sonuna kadar bazı hükümet kurumlarına finansman sağlayacak 1,2 trilyon dolarlık bütçe tasarısını kabul etmişti.

Mart 2025'e kadar ABD tarafından UNRWA'ya herhangi bir fon sağlanmasının yasaklanması yer alan tasarıda, Demir Kubbe füze savunma sisteminin takviyesi için 80 milyon dolar dahil İsrail'e 4 milyar dolarlık askeri yardım tahsis edilmesi öngörülüyor

İsrail BM'ye, UNRWA'nın Gazze'nin kuzeyine gıda konvoylarına izin vermeyeceğini bildirdi

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, İsrail'in zorla aç ve susuz bırakarak insanlık felaketine yol açtığı Gazze'nin kuzeyine UNRWA'nın gıda yardım konvoylarına izin vermeyeceğini bildirdiğini açıkladı.

Lazzarini, X sosyal medya hesabından, İsrail’in saldırılarını sürdürdüğü Gazze’nin kuzeyine yardımların ulaşmasını engellemesine dair açıklamada bulundu.

Bugün itibarıyla URNWA'nın Gazze'nin kuzeyine hayat kurtarıcı yardım sağlamasının reddedildiğini belirterek, "Gözetimimiz altında gelişen trajediye rağmen, İsrailli yetkililer BM'ye, UNRWA'nın (Gazze'nin) kuzeye herhangi bir gıda konvoyunu artık onaylamayacakları bilgisini verdi." ifadelerini kullandı.

Lazzarini, "şok edici" diye nitelediği bu karara, "insan yapımı kıtlık sırasında hayat kurtarıcı yardımların engellenmesini kasıtlı hale getirdiği" tepkisini verdi.

Söz konusu kısıtlamaların kaldırılması çağrısında bulunan Lazzarini, URNWA'nın yardım çalışmalarının engellenmesiyle kıtlığa doğru daha hızlı gidileceği, çok daha fazla kişinin açlık, susuzluk ve barınma eksikliği nedeniyle öleceği uyarısında bulundu.

Lazzarini, "Bu olamaz, bu sadece kolektif insanlığımızı lekeleyecek." tepkisinde bulundu.

BM yetkilisi, dün yaptığı açıklamada, "Bu hafta tüm gıda konvoylarımızın kuzey Gazze'ye erişimi (İsrail tarafından) engellendi." açıklamasında bulunarak, engelsiz erişimle insan yapımı bu açlığın hala önüne geçilebileceği uyarısı yapmıştı.

Lazzarini, dün yaptığı açıklamada, UNRWA'nın en son yaklaşık 2 ay önce Gazze'nin kuzeyine yardım gönderebildiğini hatırlatarak, "İsrailli yetkililer, Gazze'deki en büyük insani yardım kuruluşu UNRWA aracılığı da dahil olmak üzere Gazze'nin kuzeyine geniş ölçekte gıda yardımının ulaştırılmasına izin vermelidir." çağrısında bulunmuştu.

Lazzarini, İsrail'in yardım götürülmesine izin vermediği müddetçe açlık ve susuzluktan çocukların ölmeye devam edeceğine dikkati çekmişti.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.