
ANKARA - İçişleri Bakanı Beşir Atalay, yeni kurulacak ''Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı''nın koordinasyonu sağlayacağını, birimlerin analizlerini güçlendirmeyi, tehditlere tepki verme sürelerini kısaltmayı ve yol haritaları çerçevesinde eyleme geçmelerini sağlamayı hedeflediğini bildirdi.
Atalay, İçişleri Bakanlığı Konferans Salonu'nda düzenlediği basın toplantısında, yeni kurulacak ''Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı''na ilişkin bilgi verdi. Toplantıya, Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal, İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Osman Güneş, Jandarma Genel Komutanlığı Harekat Daire Başkanı Tümgeneral Hüseyin Güçlü ve diğer yetkililer katıldı.
Yeni oluşturulan yapının, koordinasyonu sağlayarak, birimlerin analizlerini güçlendirmeyi, tehditlere tepki verme sürelerini kısaltmayı ve yol haritaları çerçevesinde eyleme geçmelerini sağlamayı hedeflediğini bildiren Atalay, "Müsteşarlığın operasyonel bir görevi olmayacak, karar vericilere alternatif sunacak politikalar oluşturulacak'' dedi.
Uzman kişilerden yeteri ölçülerde yararlanmak amacıyla esnek bir personel istihdam sisteminin benimsendiğini, sözleşmeli veya görevlendirme yöntemiyle personel çalıştırılmasının mümkün hale geldiğini kaydeden Atalay, ''Yetkisi ve gücü yüksek tutulmuş bir müsteşarlıktan bahsediyoruz. Amacımız, bürokrasiye yeni bir mekanizma eklemek değil, aksine kurumlar arası ortak aklı bir havuzda buluşturmak'' diye konuştu.
İçişleri Bakanı ''Uluslararası alanda da, diğer ülkelerde de istihbarat birimlerinin birbirlerinden biraz kıskançlıkları vardır. Tabii bunun güvensizlik gibi bir kavramla nitelenmesini hiç istemeyiz'' dedi.
Müsteşarlığın kurulmasıyla Jandarma Genel Komutanlığı'nın yetki alanının daraltılıp daraltılmayacağına ve müsteşarlığın telefon dinlemesi yapıp yapmayacağına ilişkin soru üzerine Atalay, müsteşarlığın İçişleri Bakanlığı'na bağlı olacağını hatırlatarak, jandarma, emniyet ve diğer birimlerle koordinasyon ilişkisi içerisinde olacağını, operasyonel bir gücü olmayacağını vurguladı.
İstihbarat paylaşımı konusunda kurumlardan müsteşarlığa ''bilgi akacağını'' ifade eden Atalay, ''Eski Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt, katıldığı bir televizyon programında asker ve emniyetin arasında bir güven sorunu olduğundan da bahsetti. Bu yapı gerek istihbarat dağınıklığı gerekse kurumlar arasında olduğu söylenen bir güven zafiyetini giderebilecek mi?'' sorusunu da şu yanıtı verdi:
''Bu koordinasyonu sağlayacağız, buna mecburuz. Uluslararası alanda da diğer ülkelerde de istihbarat birimlerinin birbirlerinden biraz kıskançlıkları vardır. Tabii bunun güvensizlik gibi bir kavramla nitelenmesini hiç istemeyiz. Böyle bir şey olmaz da, olmamalı da. Onlar birbirinden bilgiyi biraz daha uzak tutuyorsa, onu da biz yakınlaştıracağız. Bunu sağlayacağımıza inanıyorum. Bu konuda bütün kurumlarımızın beklentisi var.''
Atalay, bir başka soru üzerine de, sayısı 100'ü bulmayan bir kadroyla müsteşarlığın işlemesinin öngörüldüğünü, 4 ana birimden oluşacağını, yardımcı hizmet birimlerinin olabileceğini, genel müdürlüklerin olmayacağını, dairelerle ve masa usulü bir çalışmayı önemli gördüğünü belirtti.
Bakan Atalay, konuya ilişkin yasa tasarısının Bakanlar Kurulu'nda imzalandığını ve TBMM'ye gönderildiğini kaydetti.
-TASARISI TBMM'DE-
Terörle mücadeleye ilişkin politika ve stratejileri geliştirmek ve bu konuda ilgili kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyonu sağlamak üzere İçişleri Bakanlığına bağlı Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığının kurulmasını öngören tasarı TBMM Başkanlığına sunuldu.
Tasarıya göre, güvenlik kuruluşları ve ilgili kurumlar arasında terörle mücadele alanında gerekli koordinasyonu sağlamak, bu alandaki politika ve uygulamaları değerlendirmek amacıyla Terörle Mücadele Koordinasyon Kurulu kurulacak.
Kurul; İçişleri Bakanının başkanlığında, Genelkurmay İkinci Başkanı, Jandarma Genel Komutanı, MİT, Adalet, İçişleri ve Dışişleri Bakanlıkları müsteşarları, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı, Emniyet Genel Müdürü ve Sahil Güvenlik Komutanından oluşacak. Gerektiğinde gündemle ilgili diğer kurum ve kuruluş temsilcileri de toplantıya davet edilebilecek.
İçişleri Bakanının daveti üzerine toplanacak Kurulun gündemi, Kurul üyelerinin görüşleri alınarak İçişleri Bakanı tarafından belirlenecek. Kurulun sekretarya görevi Müsteşarlık tarafından yerine getirilecek.
-94 KİŞİLİK KADROYLA ÇALIŞACAK-
Müsteşarlık merkez teşkilatına; Müsteşar, 2 müsteşar yardımcısı, 6 daire başkanı olmak üzere 94 kadro ihdas edilecek. Bu kadrolar, hukuk müşaviri, uzman, çözümleyici, programcı, mütercim, veri hazırlama ve kontrol işletmeni, mühendis, istatistikçi, sosyolog, psikolog, antropolog gibi unvanlardan oluşacak.
Güvenlik politikaları ve sosyo-ekonomik politikaların uyumlu bir şekilde yürütülmesini sağlamak üzere illerde İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürlüğü kurulacak. Bu nedenle İçişleri Bakanlığı taşra teşkilatına 81 atama yapılacak.
Müsteşarlık, gerekli görüldüğünde görevleri ve hizmet süreleri belirtilmek kaydıyla Müsteşarın teklifi ve İçişleri Bakanının onayı ile özel ihtisas ve araştırma komisyonları kurulabilecek.
-SÖZLEŞMELİ PERSONEL VE YABANCI UZMAN ÇALIŞTIRILMASI-
Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığında; müsteşar, müsteşar yardımcısı, I. Hukuk Müşaviri, daire başkanı, hukuk müşaviri, uzman, çözümleyici, programcı, mütercim, istatistikçi, mühendis, sosyolog, psikolog, antropolog ve veri hazırlama ve kontrol işletmeni kadrolarında, sözleşmeli personel çalıştırılabilecek.
Özel uzmanlık isteyen konularda kadro karşılığı olmaksızın, tam gün veya kısmi gün veya belli bir konu veya proje bazında, konu veya projenin süresi ile sınırlı olmak koşuluyla sözleşmeli personel ve yabancı uzman çalıştırılabilecek.
Ödenecek ücret, Müsteşarın teklifi üzerine Bakan onayı ile belirlenecek. Başbakanlık merkez teşkilatında sözleşmeli personelin yararlandığı ücret artışlarından Müsteşarlıkta çalışan sözleşmeli personel de aynı usul ve esaslara göre aynen yararlandırılacak. Söz konusu personele, ocak, nisan, temmuz ve ekim aylarında birer aylık sözleşme ücreti tutarında ikramiye ödenecek.
Üstün gayret ve çalışmaları sonucunda emsallerine göre başarılı çalışma yaptıkları tespit edilenlere Müsteşarın teklifi üzerine Bakan onayı ile haziran ve aralık aylarında birer aylık sözleşme ücreti tutarına kadar teşvik ikramiyesi verilebilecek.
Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığının çalışma usul ve esasları ile disiplin ve sicil işlemleri Müsteşarlıkça çıkarılacak yönetmeliklerle düzenlenecek.
Müsteşarlık, kanunla belirlenen görevleri yerine getirirken, bakanlıklar, kurum ve kuruluşlarla işbirliği içerisinde çalışacak. Müsteşarlık tarafından istenen her türlü bilgi ve belge talebi, ilgili bakanlık, kurum ve kuruluşlar tarafından gecikmeksizin yerine getirilecek.
-MÜSTEŞARLIĞIN GÖREVLERİ-
Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı, terörle mücadele alanında şu görevleri yerine getirecek:
''-Politika ve stratejiler belirlenmesine yönelik çalışmalar yürütmek ve bu politika ve stratejilerin uygulamasını izlemek,
-Güvenlik kuruluşları ve istihbarat birimlerinden gelen stratejik istihbaratı değerlendirmek ve ilgili birimlerle paylaşmak,
-Gerekli araştırma, analiz ve değerlendirme çalışmaları yapmak veya yaptırmak,
-Güvenlik kuruluşlarına ve ilgili kurumlara stratejik bilgi desteği sağlamak ve bunlar arasında koordinasyonu temin etmek,
-Kamuoyunu bilgilendirmek ve halkla iletişimi sağlamak,
-Uluslararası gelişmeleri Dışişleri Bakanlığı ve ilgili kurumlarla işbirliği içinde izlemek ve değerlendirmek,
-İnceleme ve denetleme yapmak ya da yaptırmak.''
Müsteşarlığın, güvenlikle ilgili operasyonel bir görevi olmayacak.
-İSTİHBARAT DEĞERLENDİRME MERKEZİ-
Terörle mücadele alanında oluşturulacak politika ve stratejiler ile alınacak tedbirlere esas olmak üzere, ilgili birimlerden stratejik istihbaratın alınması ve değerlendirilmesi amacıyla doğrudan Müsteşara bağlı İstihbarat Değerlendirme Merkezi oluşturulacak.
Bu çerçevede güvenlik kuruluşları ve istihbarat birimleri ile Dışişleri Bakanlığınca elde edilecek stratejik bilgi ve istihbarat bu merkezde değerlendirilecek.
Terörle mücadeleye yönelik strateji belirlemek amacıyla ihtiyaç duyulan istihbari bilgiler; Genelkurmay Başkanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından Müsteşarlığa verilecek. Bu bilgiler doğrultusunda yapılacak analiz ve değerlendirmeler ilgili birimlerle paylaşılacak.
Müsteşarlık, Planlama ve Koordinasyon ve Sosyal Destek Daire Başkanlığı, Araştırma-Geliştirme Daire Başkanlığı, İletişim Daire Başkanlığı, Dış İlişkiler Daire Başkanlığı ana hizmet birimlerinden oluşacak.
İnsan Kaynakları ve Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı adı altında yardımcı hizmet birimi bulunacak olan Müsteşarlığın, Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı, Hukuk Müşavirliği, Müsteşarlık Müşavirleri adı altında danışma hizmet birimleri olacak.
-ÖRTÜLÜ ÖDENEK-
Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı, Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununa tabi genel bütçeli bir idare olacak. Kanun kapsamında yürüttüğü ve gizlilik içeren işler için Müsteşarlık bütçesine, örtülü ödenek konulacak.
Müsteşarlığın 2009 yılı harcamaları için gereken ödenek ihtiyacı, İçişleri Bakanlığınca karşılanacak.
İçişleri Bakanlığının hazırlayacağı yönetmelikler, kanunun yayımı tarihinden itibaren 6 ay içerisinde yürürlüğe girecek.