Dolar
39.67
Euro
45.70
Altın
3,367.85
ETH/USDT
2,420.20
BTC/USDT
103,368.00
BIST 100
9,203.37
arşiv

ERBAKAN İÇİN CENAZE TÖRENİ HAZIRLIKLARI

28.02.2011 - Güncelleme : 28.02.2011
ERBAKAN İÇİN CENAZE TÖRENİ HAZIRLIKLARI

CENAZE GÜZERGAHI BELİRLENDİ
İSTANBUL - Vefat eden eski Başbakan ve Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın yarın yapılacak cenaze töreni dolayısıyla alınacak önlemlere ilişkin İstanbul Valiliğinde toplantı düzenlendi.
İstanbul Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünde İstanbul Vali Yardımcısı Ali Bakoğlu başkanlığındaki toplantı saat 11.00'de başladı.
Basına kapalı olarak gerçekleşen ve yaklaşık 1.5 saat süren toplantının ardından basın mensuplarına açıklama yapan Saadet Partisi İstanbul İl Başkanı Selman Esmerer, İstanbul Emniyet Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Fatih ve Zeytinburnu ilçe belediye başkanlarıyla beraber cenaze merasiminin organizasyonunu görüştüklerini söyledi.
Cenaze işleriyle ilgili bilgi veren Saadet Partisi İstanbul İl Başkan Yardımcısı Hüseyin Oruç, 1 Mart Salı günü saat 09.00'da Erbakan'ın naaşının Atatürk Havalanı'ndan alınacağını, oradan ambulansla Fatih Camisi'ne getirileceğini ve bu güzergahın E-5 Karayolu üzerinden olacağını belirtti. 
Oruç, Erbakan'ın cenazesinin Fevzipaşa Caddesi, Akdeniz Caddesi, Vatan Caddesi ve Anıt Mezar'ı takiben Merkezefendi Mezarlığı'na getirileceğini ifade etti.

GÜZERGAH TRAFİĞE KAPATILACAK
Saadet Partisi İstanbul İl Başkan Yardımcısı Hüseyin Oruç, vefat eden eski Başbakan ve Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın cenazesinin yarın Fatih Camisi'nden kortej eşliğinde Fevzipaşa Caddesi, Akdeniz Caddesi, Vatan Caddesi, 10. Yıl Caddesi'nden Merkez Efendi Mezarlığına intikal edeceğini, bu güzergahların emniyet tarafından trafiğe tamamen kapatılacağını söyledi. 
Hüseyin Oruç, Necmettin Erbakan'ın yarın yapılacak cenaze töreni dolayısıyla alınacak önlemlere ilişkin İstanbul Valiliğinde düzenlenen toplantının ardından İl Başkanı Selman Esmerer ile birlikte basın mensuplarına açıklama yaptı. 
Oruç, Saadet Partisi Genel Başkanı Erbakan'ın cenazesine katılmak isteyen partinin İstanbul teşkilatlarının mümkün olduğunca araç kullanmadan intikal etmelerini, izdihama meydan verilmemesi hususunda yardımcı olmalarını istediklerini söyledi.
İl dışından gelecek araçların Edirnekapı'da yolcularını indireceğini ve boş olarak Kazlıçeşme Meydanı'na intikal edeceklerini belirten Oruç, şunları söyledi:
''Fatih Camisi'nin altında bulunan Haliç Caddesi'nin en dip noktasında da araçlar yolcularını indirecek. Buradan da değişik araçlarla intikal sağlanacak. Özellikle vurgulamak istediğimiz husus, bir izdihama neden vermemek için herkesin sağduyulu hareket etmesini istirham ediyoruz. Bu konuda basınımızdan da yardım talep ediyoruz, çünkü 21. yüzyılın Abdulhamit'i cennet mekan muhterem hocamızın cenazesine büyük talep olacaktır. Bu hususta da izdihama meydan vermemek için Fatih Camisi avlusuna bir platform kurulacaktır. Taktir edersiniz ki 100'e yakın basın var. Bütün basının canlı yayın araçlarını buraya almamız mümkün değil. Frekanslar tek araç üzerinden size dağıtılacak. Dolayısıyla aldığınız bu haberi, dünyaya duyurma noktasında teşkilatımız olarak elimizden gelen yardımı yapacağımızın bilinmesini özellikle istirham ediyorum.''

HAVAALANINDAN KONVOY DÜZENLEMEYECEĞİZ
Oruç, cenaze törenine 60 devletten katılımın olacağını belirterek, bununla ilgili olarak da bütün çalışmaların ve hazırlıkların yapıldığını dile getirdi.
Cenaze töreninde hiç kimsenin burnunun kanamaması için bütün emniyet görevlileri de dahil olmak üzere, parti teşkilatıyla birlikte her türlü çalışmanın gözden geçirildiğini anlatan Oruç, şunları kaydetti:
''Havaalanında herhangi bir konvoy düzenlemeyeceğiz. Bunun en büyük sebebi muhterem hocamızın cenazesinin bir an evvel camiye intikalinin sağlanmasıdır. Bu konuda önce teşkilatımızdan sonra da vatandaşlarımızdan anlayış bekliyoruz.
Cenaze kortej eşliğinde Fevzipaşa Caddesi, Akdeniz Caddesi, Vatan Caddesi, 10. Yıl Caddesi'nden Merkez Efendi Mezarlığına intikal edecek. Buralar emniyet tarafından trafiğe tamamen kapatılacak, Fevzipaşa Caddesi'nin büyük bir bölümü de namazdan önce trafiğe kapatılacak. Dolayısıyla camiye namaz kılmaya gelen vatandaşlarımızın da oradaki görevlilere anlayış göstermelerini özellikle istirham ediyoruz.''

1-1.5 MİLYON KİŞİLİK KATILIM BEKLENİYOR
Hüseyin Oruç, ''Cenaze törenine 1-1.5 milyon kişi arasında katılım bekleniyor, bin otobüsün de 80 vilayetten geleceğini düşünüyoruz'' dedi. 
Oruç, cenaze merasimine 60 ülkeden aralarında eski devlet başkanları ve bakanların da bulunduğu 170 yetkilinin katılımının beklendiğini ifade etti. 
Cenaze töreninde güvenliği sağlayacak polis sayısına ilişkin Oruç, ''Şu anda gerekli görüşmeleri yaptık. Emniyetimizle yeniden tespit yaparak son tedbirleri alacağız'' dedi.

FATİH CAMİİNDEKİ HAZIRLIKLAR
Yarın yapılacak cenaze töreniyle ilgili bilgi veren Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Edirnekapı'ya kadar toplu taşıma araçlarının aktif olarak çalıştığını, gerek Beşyüzevler'den, gerekse metrobüs yoluyla Edirnekapı'ya kadar gelecek vatandaşların, yürüyerek cenaze törenin yapılacağı Fatih Camisi'ne ulaşabileceklerini söyledi.
Ayrıca Saraçhane, Eminönü, Taksim yönünden de insanların camiye yürüyerek ulaşacaklarını düşündüğünü belirten Demir, ''Çünkü mesafenin uzun olmadığını düşünüyorum. Buradan toplanan halkın, bir düzen içerisinde, Fevzi Paşa'dan, Akdeniz Caddesi'nden Vatan'a oradan da kabristana, huzur içerisinde gidebileceklerini umut ediyorum. Herhangi bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum'' dedi.
Camide şu an restorasyon çalışmalarının devam ettiğini anımsatan Demir, caminin tarihinin en büyük restorasyonunu gördüğünü söyledi. 
Demir, cenaze namazınını kılınacağı yer, kullanılacak kapı ve çevresinin restorasyonunun, bu akşam geç vakitlere kadar çalışılarak bitirileceğini dile getirerek, şunları kaydetti:
''Bu kapının daralmış kısmını da genişleteceğiz ve kapıyı eski haline getireceğiz. İskelelerden kurtulacağız inşallah. Buradan insanların tahliyesini rahatlıkla sağlayacağız. 2 günlük çalışma neticesinde bir sıkıntı görülmüyor. Bizim camide çalışan yaklaşık 200 kişilik ekibimiz var. Ayrıca müteahhitlerin de bütün ekipleri burada. Çevre düzenlemesinde çalışan, Fatih Belediyesinin Fen İşleri ve Park Bahçeler Müdürlüğüne ait müteahhitler yoğunlukla çalışıyorlar. Ben, Hocamıza layık bir cenaze namazının ve törenin olacağını düşünüyorum.''

BAZI CADDELERE NAKLEN YAYIN
Demir, caminin restorasyonda olması nedeniyle yarın ancak caminin iç kısmının 3'te birinin kullanılabileceğini kaydederek, bu sebeple, şu ana kadar insanların kullanımına kapalı yeşil alanların da cenaze töreni için kullanıma açılacağını ifade etti.
Belediye Başkanı Demir, bu çalışmaların da yeterli olamayacağı düşünülerek, cemaatin bir kısmının, Feyzi Paşa'da, Malta Çarşısı'nda, Darüşşafaka ve Haliç Caddesi'nde olabileceğini öngörerek, oralara da cenaze namazını naklen aktaracak ekranlar yerleştireceklerini belirtti. 
''Dolayısıyla insanlar bulunduğu yerden cemaate ve cenaze namazına iştirak edebilecek'' diyen Demir, basının işini rahatlıkla yapabilmesi için de cami avlusunun musalla taşını gören bölümüne platform kurulacağını, yabancı konuklar ile Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Erdoğan'ın rahatlıkla cenaze namazlarını kılabilecekleri, üstü örtülü bir mekan düşündüklerini ifade etti.
Demir, ''Ümit ediyorum ki bize yaraşır, Erbakan Hocamıza yaraşır bir tören olur. Ben rahmetli Turgut Özal Bey'in de cenazesine şahit olmuştum burada. Tahmin ediyorum ki öyle tarihi bir gün daha yaşanacak'' diye konuştu.


MERKEZEFENDİ'DE HAZIRLIK YAPILIYOR
İSTANBUL - Vefat eden eski Başbakan ve Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın yarın defnedileceği Merkezefendi Mezarlığı'nda hazırlıklara başlandı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesince Merkezefendi Mezarlığı'nda yaklaşık 70 kişilik ekip tarafından temizlik, bakım ve ağaç budama çalışması yürütülüyor.
Merkezefendi Mezarlığı'nın girişinde yer alan Erbakan ailesinin kabristanı da yine görevlilerce temizleniyor.
Mezarlığın giriş bölümünde yer alan ve kararan duvarlar, 20 kişilik ekip tarafından basınçlı havayla kum püskürtülerek beyazlatılıyor.
50 kişilik bir grup da mezarlığın içindeki çöpleri, budanan ağaç dallarını topluyor. 
İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekipleri ayrıca Eski Kozlu, Silivrikapı, Tahirefendi, Dedeler, Yeni Kozlu mezarlıklarında da bakım ve temizlik çalışması yapıyor. 
Bu mezarlıkların bulunduğu 10. Yıl Caddesi de yarın yapılacak cenaze töreni için hazırlanıyor.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın