
İstanbul boğazı sahilinde 366'sı tarihi eser niteliği taşıyan 600 yalı bulunuyor. İşte boğaza nazır asırlık yalıların hikayeleri...***
İSTANBUL - Sibel Ertürk Kurtoğlu
''İstanbul Hakkında Her Şey'' ile ''Boğaz Hakkında Her Şey'' kitaplarının yazarı, Oprah Winfrey, Colin Powell, Madeleine Albright ve Calvin Klein'ın da aralarında bulunduğu dünyaca ünlü isimlere rehberlik yapan Saffet Emre Tonguç, AA muhabirine, boğazdaki tarihi yalılar hakkında bilgi verdi.
Tonguç'un verdiği bilgiye göre, boğazın en eski kıdemli yalısı, hatta yalıların duayeni Anadoluhisarı'ndaki 314 yaşındaki Amcazade Hüseyin Paşa (Köprülü) Yalısı.
Sadrazam Hüseyin Paşa için 1698 yılında yapılan yalının önemi sadece mimarisinden değil, burada gerçekleşen olaylardan da kaynaklanıyor. Yalıda, 1699 yılında koşulları Osmanlı için çok ağır olan Karlofça Anlaşması imzalanmış.
Yılanlı Yalı'nın hikayesi
Bebek'te 18. yüzyılda inşa edilen ve dönemin Hariciye Nazırı Mustafa Efendi'ye ait olan Yılanlı Yalı'nın da hikayesi ilginç. Yalıyı 2. Mahmud çok beğenir. Mustafa Efendi, konuyu ortak dostları Said Efendi'ye açar. Said Efendi arkadaşını ve yalısını korumak için yalının yılanlı olduğunu uydurur.
Boğazdaki en büyük yalı olan 64 odalı olan ve 150 milyon dolara satışa çıkarılan Yeniköy'deki Şehzade Burhaneddin Efendi Yalısı, fiyatıyla dünyanın en pahalı 10 evinden biri olarak gösteriliyor.
Kandilli'deki Kıbrıslı Yalısı da, 64 metrelik rıhtımıyla en uzun rıhtıma sahip yalı olma özelliği taşıyor.
Pierre Loti, Kont Ostrorog Yalısı'na konuk oldu
Boğaz'ın en tarihi binalarından biri olan Kandilli'deki Kont Ostrorog Yalısı ise, Osmanlı İmparatorluğu'na danışmanlık yapan, İslam hukuku uzmanı Polonya doğumlu Leon Ostrorog tarafından yaptırıldı. Ostrorog'a, Pierre Loti de misafir oldu. Yalı, günümüzde Rahmi Koç'a ait.