Dolar
32.56
Euro
34.97
Altın
2,338.73
ETH/USDT
3,151.20
BTC/USDT
64,508.00
BIST 100
9,716.77
Dünya, arşiv, arşiv

Sığınmacıların tamamını kayıt altına alıyoruz

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanı Oktay, "Suriye'den Türkiye'ye geçen herkesi kayıt altına alıyoruz. Şuanda kayıtsız hiçbir giriş ve çıkış söz konusu değildir" dedi.

22.09.2014 - Güncelleme : 22.09.2014
Sığınmacıların tamamını kayıt altına alıyoruz

ŞANLIURFA - Halil Fidan

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanı (AFAD) Fuat Oktay, "Gelecek tüm sığınmacılara kapımız açık ve bu konudaki önceliğimiz misafirlerin sağlıklı bir ortama kavuşmalarıdır" dedi.

Oktay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye'nin Rakka kentine bağlı Tel Abyad ilçesindeki çatışmalar nedeniyle 100 bini aşkın kişinin Türkiye'ye sığındığını hatırlattı. 

 Devlet, millet ve hükümet olarak dramı en aza indirmeye çalıştıklarını belirten Oktay, AFAD'ın bu konuda gece gündüz çalıştığını ifade etti. 

Sayının artmamasını arzu ettiklerini dile getiren Oktay, "Ne yazık ki sınırın karşı tarafından bir dram var o yüzden sayı artabilir. Dolayısıyla daha sağlıklı bir toplanma merkezi oluşturup misafirlerin barınma, beslenme, sağlık ve güvenlik ihtiyaçlarını karşılamak istiyoruz. Bunu da büyük oranda yapmış durumdayız, çalışmalarımız devam edecek" diye konuştu.

Oktay, her türlü olumsuzluğa karşı tedbir aldıklarını vurguladı.

Suruç ilçesinin Yumurtalık Mahallesi'ne kurdukları merkezde işlemlerin daha sağlıklı yürütüldüğünü aktaran Oktay, bir taraftan geçici barınma merkezlerini oluştururken diğer yandan da aileleri hazır olan çadırlara aldıklarını kaydetti. 

Türkiye'de 1,5 milyonun üzerinde Suriyeli bulunduğunu anımsatan Oktay, "Gelecek tüm sığınmacılara kapımız açık ve bu konudaki önceliğimiz misafirlerin sağlıklı bir ortama kavuşmalarıdır. Gelenlerin çoğu kadın, çocuk ve yaşlı. Bu kapsamda çocuklara aşılama kampanyasını fiilen başlattık. Birinci hedefimiz barınma sıkıntısını gidermek, şuanda okul boyutunu düşünmüyoruz" şeklinde konuştu. 

Oktay, Türkiye'nin zor bir işe el attığını, vatandaşların da bu süreçte sabırlı olmalarını gerektiğini sözlerine ekledi.

Sınır kapalı değil

AFAD'dan yapılan yazılı açıklamada, Suriye'de yaşanan iç karışıklıklar nedeniyle Türkiye'ye yönelik yoğun göçün sürdüğü hatırlatıldı.

AFAD ekiplerinin, bölgede yardım faaliyetlerinin sorunsuz gerçekleştirilmesi için gayretlerini sürdürdüğü ifade edilen açıklamada, "Sınır kapalı değil. Geçişler kontrollü olarak Yumurtalık'ta AFAD koordinasyonunda kurulan kayıt merkezinden yapılıyor. AFAD, zaten risk analiz raporları üzerinden her senaryoyu çalışmıştı. Bu da senaryolardan biri. Her duruma hazırlıklıyız" ifadesine yer verildi. 

"Şuanda kayıtsız hiçbir giriş ve çıkış söz konusu değildir"

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanı (AFAD) Fuat Oktay, Suriye'den Türkiye'ye geçen herkesin kayıt altına alındığını söyledi.

Oktay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, terör örgütü Irak Şam İslam Devleti'nin saldırılarından kaçan Suriyelilerin, Suruç ilçesinden güvenli şekilde Türkiye'ye giriş yaptığını belirtti. 

Sığınmacılar için ilçedeki bir okulun bahçesine çadır kurulduğunu ifade eden Oktay, Suriye'den Türkiye'ye geçenlerin kayıt altına alınmadığı şeklinde çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığını vurguladı.

Suruç'un Yumurtalık Mahallesi yakınlarında geçişlerin güvenli ve kontrollü yapıldığını ifade eden Oktay, AFAD'ın tüm imkanlarının seferber edildiğini belirtti.

Geçiş yapan Suriyelilerin büyük çoğunluğunun akrabalarının yanına yerleşmek istediğini anlatan Oktay, şunları kaydetti:

"Yumurtalık mevkisinde bir sistem kurduk. Burada gelenlerin temel sağlık hizmetleri, beslenme ve barınma boyutundaki çok acil ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Acil bir durum varsa hemen hastanelere yönlendiriyoruz. Suriye'den Türkiye'ye geçen herkesi kayıt altına alıyoruz. Sığınmacıların tamamını kayıt altına alıyoruz. Yakınları ile bunları sağlıklı bir şekilde buluşturmak için bunu yapıyoruz. Şuanda kayıtsız hiçbir giriş ve çıkış söz konusu değildir."

Oktay, sığınmacılar için Suruç Yatılı İlköğretim Bölge Okulu'nda kurulan çadırları inceledi, yetkililerden bilgi aldı.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın