Dolar
32.27
Euro
34.74
Altın
2,312.44
ETH/USDT
3,066.50
BTC/USDT
63,470.00
BIST 100
10,336.50
Yaşam

Türkiye'nin dört bir yanından gençler geleceğin Itrileri olma yolunda

Uluslararası Müslüman Topluluklarla Dayanışma Vakfınca (MÜSDAV), geleceğin musiki üstatlarını yetiştirmek amacıyla "Itri Kültür Sanat Programı" hayata geçiriliyor.

Eda Özdener  | 07.10.2022 - Güncelleme : 07.10.2022
Türkiye'nin dört bir yanından gençler geleceğin Itrileri olma yolunda

Ankara

Geleneksel ve çağdaş görsel sanat programı uygulayan imam hatip okulu öğrencilerine yönelik program, Kültür ve Turizm Bakanlığının desteği, Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü, Diyanet İşleri Başkanlığı, Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesinin iş birliğiyle yürütülüyor.

Itri Kültür Sanat Programı, öğrencilerin niteliklerinin ve yeterliliklerinin artırılmasını, milli, manevi, ahlaki, akademik, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlardaki becerilerinin geliştirilmesini hedefliyor.

Öğrencilere eğitim bursu, enstrüman ve malzeme desteği verilen, okulların sanat atölyelerinin düzenlenmesine destek sağlanan program kapsamında, yurt içi ve yurt dışında sergiler, konserler, yarışmalar da düzenleniyor.

Bu çerçevede 8 ilden toplam 77 Anadolu imam hatip lisesi öğrencisi, Diyanet İşleri Başkanlığınca düzenlenen 2022 Yılı Mevlid-i Nebi Açılış Programı'nda yer aldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı programda konser veren öğrencilerin performansı beğeni topladı.

"Cumhurbaşkanımızın karşısında verdikleri konser çok anlamlı bir tecrübe"

MÜSDAV Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, musiki, geleneksel ve görsel sanat programı uygulanan Anadolu imam hatip lisesi proje okullarında eğitim gören öğrencilerin, milli ve kültürel değerlerini öğrenip, özümsemelerinin sağlanmasının önemine değindi.

Yetenek sınavıyla öğrenci alan bu okullara ilginin artırılmasının önemli bir ihtiyaç olduğunu ifade eden Özdemir, öğrencilerin desteklenmesinin, ülkenin ve insanlığın, kültür ve sanat birikiminin sonraki nesillere aktarılması açısından da değerine dikkati çekti. Özdemir, şöyle konuştu:

"Bu vesileyle öğrencilerin din hizmeti faaliyetleri başta olmak üzere sosyal ve kültürel hizmetlerde aktif rol alacakları ve yeteneklerini ortaya koyabilecekleri etkinliklerle özgüven sahibi olmaları için imkan ve ortam oluşturmak, imam hatip neslini medeniyetimizin kodlarıyla buluşturmak amacıyla Itri Kültür Sanat Programı hazırlanmıştır. Sayın Cumhurbaşkanımızın karşısında verdikleri musiki konserinin, öğrenciler için çok anlamlı bir tecrübe olduğu kanaatindeyim."

"Her bir gencimizi birer cevher olarak görüyoruz"

MÜSDAV Yönetim Kurulu Başkan Vekili Haydar Bekiroğlu da imam hatip liselerinde musiki ve görsel sanatlar eğitimi alan gençleri destekleyerek, onların niteliklerini keşfederek vasıflı şekilde yetişmeleri için çaba harcadıklarını söyledi.

"Gençlerimize bu emeği vermeyi hem dini hem milli hem de vicdani bir görev olarak görmekteyiz." diyen Bekiroğlu, yurt dışında yaşayan vatandaş ve soydaşların bu programa hem kalbi hem de fiili destekler sunduğunu dile getirdi.

Bekiroğlu, Itri Kültür Sanat Programı ile ülkede kültüre ve sanata dair farkındalığı artırmayı amaçladıklarını vurgulayarak, "Aynı zamanda kültürü ve sanatı İslam'ın insanlığa barış ve huzur getiren evrensel mesajının yayılması için bir vesile kılmayı arzu ediyoruz. Bu programda her bir gencimizi birer cevher olarak görüyor ve onların yetişmeleri için büyük çaba sarf etmemiz gerektiğini düşünüyoruz." diye konuştu.

"Hem kendimize bir şeyler katmış hem sosyalleşmiş olduk"

Bursa Mihraplı Abdülkadir Can Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Ahmet Sami İlhan, proje kapsamında yurt dışında da etkinliklere katıldığını belirterek, "Çok güzel etkinlik ve organizasyonlarımız oldu." dedi.

Projenin başlarında yabancılık çekmekten endişe ettiklerini çünkü 8 farklı ilden yaklaşık 80 öğrencinin bir araya geldiğini dile getiren İlhan, "Fatih Koca, Necip Karakaya, Fatih Çelik gibi değerli hocalarımız geldi. Hem kendimize bir şeyler katmış olduk hem de diğer illerimizden gelen arkadaşlarımızla tanışmış, sosyalleşmiş olduk. Çok güzel bir program oldu." diye konuştu.

Ulus ilk Meclis Anadolu İmam Hatip Lisesinden Ubeyd Gökdoğan ise solistlik yaptığını, amatör olarak da ney ve ritimle ilgilendiğini, bu alanlarda kendini geliştirmeye çalıştığını söyledi.

Gökdoğan, "Bu organizasyon da benim bu hedeflerimi gerçekleştirmem anlamında bana çok yardımcı oldu. Umarım tekrarı olur." dedi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.