Dolar
40.18
Euro
46.96
Altın
3,354.94
ETH/USDT
2,957.40
BTC/USDT
117,751.00
BIST 100
10,358.46
Yaşam, arşiv

"Özel tertip"ler yemin etti

Engelliler Haftası ve Jandarma Genel Komutanlığı'nın 175. kuruluş yıl dönümü etkinlikleri kapsamında engelli gençler "özel tertip" asker olmanın heyecanı yaşadı.

12.05.2014 - Güncelleme : 12.05.2014
"Özel tertip"ler yemin etti

İZMİR/ANKARA

İzmir'de 166 engelli, "Temsili Askerlik Uygulaması" kapsamında bir günlüğüne askerlik heyecanı yaşadı.

Engelliler Haftası ve Jandarma Genel Komutanlığı'nın 175. kuruluş yıl dönümü etkinlikleri kapsamında temsili olarak bir gün askerlik yapan "özel tertip" erlerin yemin töreni İzmir İl Jandarma Komutanlığı'nda yapıldı.

Engelliler, tören alanına askeri bandonun çaldığı marşlar eşliğinde gelirken, yakınları "en büyük asker bizim asker" tezahüratı yaptı. Alandaki yerini alan askerler, Türk bayrağı ve silahların bulunduğu platforma el basarak yemin etti. Aileler yemin sırasında duygulu anlar yaşadı.

İzmir Valisi Mustafa Toprak, törende yaptığı konuşmada, engelliliğin gelir durumu ya da statüsü ne olursa olsun toplumun tüm kesimini etkilediğine, her an herkesin başına gelebileceğine dikkati çekti. 

Askerlik gururu yaşayan engellilerin ailelerine, yaşadıkları zorluklara rağmen yetiştirdikleri evlatlar için teşekkür eden Toprak, engellilerin yaşadığı olumsuzlukların ortadan kaldırılmasının en başta insanlık görevi olduğunu, sosyal devlet olmanın da vazgeçilmez unsur olarak değerlendirildiğini kaydetti.

İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay İbrahim Aydın da Anayasada askerlik hizmetinin her Türk için hak ve ödev olarak düzenlendiğini dile getirerek, askerliğin Türk milleti için övünç vesilesi niteliği taşıdığını vurguladı. 

Özel tertip jandarma erler adına konuşan Batıkan İbrahim Demirarslan, bugünün her Türk genci gibi kendileri için de çok önemli bir gün olduğunu ifade ederek, temsili askerlik uygulamasıyla giyme fırsatı bulduğu üniformayı sonsuz gururla taşıdığını söyledi. Demirarslan, "Uygulama süresi bir gün olacak ama bizim ve ailelerimizin taşıdığı gurur bir ömür sürecek" dedi.

Özel tertiplerin geçit töreninin ardından İl Jandarma Komutanlığı'nın mayın, narkotik ve devriye köpekleri gösteri yaptı.

Etkinlikte işitme engelliler için işaret diliyle çeviri yapıldı.

45 yaşında asker oldu

Bir gün temsili askerlik yapanlardan 45 yaşındaki bedensel engelli İsmet Turguttekin, çok güzel hisler yaşadığını belirterek, sağlığı imkan verse askerlik yapmak isteyeceğini ifade etti. Ailesinin de mutluluğunu paylaştığını aktaran Turguttekin, üniformayı taşımanın da gurur verdiğini anlattı.

Hakan Erden (20) ise hislerinin kelimelerle anlatılamayacağını söyleyerek, şunları belirtti:

"Burada asıl mesele bazı şeyleri fiziki durumdan dolayı yapamıyorsun ama biz bugün bu hizmeti geride de yapsak normal yaşamda cumhuriyetin ve Türklüğün temel ilkelerine uygun çalışmamız lazım." 

Hakan Erden'in annesi Hüsniye Erden ise oğlunun bedenen değilse de ruhen her gün askerlik yaptığını dile getirerek, "Oğlumla gurur duyuyorum. Asker ruhu var, rüyalarını görüyor" diye konuştu. 

Ankara

Ankara İl Jandarma Komutanlığında da 103 engelli, temsili olarak bir günlüğüne askerlik yaptı.

Komutanlığa erken saatlerde aileleriyle gelen engelli gençlere ilk olarak askeri üniforma giydirildi ve asker künyeleri verildi. Bu sırada bazı engelli aileleri gözyaşlarını tutamazken, bazıları çocuklarıyla bol bol hatıra fotoğrafı çektirdi.

Bu yıl içeriği zenginleştirilen etkinlik kapsamında temel askeri eğitim verilen engellilere, kurulan stantlarda jandarmanın kullandığı araç ve gereçlerle ilgili bilgiler verildi. Aileleriyle birlikte koğuşları da gezen engellilere, öğle saatlerinde yemekhanede asker karavanası ikram edildi.

Protokol konuşmalarının ardından 103 engelli topluca askerlik yeminini yaparak, bir günlük temsili askerliklerini gerçekleştirmiş oldu.

İstanbul

İstanbul'da, Jandarma Genel Komutanlığı'nın 175'inci kuruluş yıl dönümü kutlamaları kapsamında 204 engelli vatandaş bir günlük temsili askerlik yaptı.

Alemdağ Jandarma Komando Tabur Komutanlığı'na sabah saatlerinde gelen engelli vatandaşlar, kayıt işlemlerinin ardından askeri üniformalarını giydi.

Ardından 120 dakikalık temel askerlik eğitimini alan engelli mehmetçikler, öğle yemeğinden sonra yemin töreninin yapılacağı alana geçti. 

Tören öncesinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi engelliler mehteran takımı konser verdi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın söylenmesi sonrası konuşan İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Mehmet Artar, engelli vatandaşları kışlalarında görmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Askerliğin, necip Türk milleti için bir onur vesilesi olduğunu vurgulayan Artar, şunları kaydetti:

"Kutsal askerlik görevini yerine getiren her birey, bunun haklı gururunu ömür boyu yaşamaktadır. Engelli vatandaşların da bu hak ve ödevi yerine getirmeleri için bu günü tertiplemiş durumdayız. Temsili askerlik hizmetini yerine getirmek için gelen ve asker elbiselerini giymiş askerlerimiz, karşınızda gurur ve onurla durmaktadır. Sevgili mehmetçikler, bu üniforma ve kutsal askerlik andıyla tam bir asker olacaksınız. Şanlı Türk ordusunun birer neferi olarak sizleri aramızda görmekten mutluluk yaşıyoruz."

Artar, engellilerin yaşama sımsıkı sarılmaları ve gösterdikleri azimle herkese örnek olduklarının altını çizerek, şöyle devam etti:

"Gönülden inanıyoruz ki, size ihtiyaç duyulduğunda bu andı içen her vatan evladı gibi sizler de canınızı esirgemeyeceksiniz. İçtiğiniz ant, jandarma teşkilatına, ailelerinize ve size hayırlı olsun. Aileler de evlatlarının gözlerindeki ışıltıyı görmenin haklı gururunu yaşıyor. Büyük emek ve fedakarlıklarla büyütüp yetiştirdiğiniz ve asker ocağına getirdiğiniz evlatlarınızla ne kadar övünseniz azdır. Bu tören vesilesiyle aziz şehitlerimizi ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü bir kere daha anıyoruz."

Yemin eden erler adına konuşan Abdullah Köksal da bugün bir hayallerini gerçekleştirdiklerini kaydederek, "Bugün bizlerin ömründe ayrı bir sayfa açıldı. Kahraman Türk Silahlı Kuvvetleri'nin bir ferdi olarak orduya katıldık. Bir gün süreyle askerlik yaptık, bu ortamdaki o güzel havayı teneffüs ettik, bayrağımızın gölgesinde ant içtik. Bizler bugün her zamankinden daha güçlü ve gururluyuz. Kahraman ordumuzun bir mensubu olma onurunu bizlere verdiğiniz için şükranlarımızı sunarız" ifadelerini kullandı. 

Köksal, engelli olarak, toplumun bir kenara ayırdığı insan olmak istemediklerinin altını çizerek, "Engelimizle topluma faydalı olabileceğimizi her fırsatta söylüyoruz. Bu üniformayı giymek bizler için en güzel anı olmuştur. Bizlere bunu yaşatan Jandarma Genel Komutanlığı'na da şükranlarımızı sunuyoruz. Yapılan uygulamaların toplumun diğer kurumlarına da örnek olacağını umut ediyorum" dedi.

Ant içme töreninin ardından engelli aileleri hatıra fotoğrafı çektirdi.

Bu arada, kışlaya ilk gelen 10 engelliye terhis belgesi ve takdirnameleri, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu tarafından verildi.

Etkinlik, tören geçişinin ardından sona erdi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın