Dolar
40.25
Euro
46.81
Altın
3,336.73
ETH/USDT
3,145.30
BTC/USDT
118,801.00
BIST 100
10,288.63
Yaşam

Bin 900 yıllık çınara gözleri gibi bakıyorlar

Muğla'nın Marmaris ilçesinde bulunan ve bin 900 yaşında olduğu belirtilen dev çınar ağacını görmeye gelen turistler, yöre ekonomisine önemli katkı sağlıyor.

Durmuş Genç  | 23.04.2016 - Güncelleme : 24.04.2016
Bin 900 yıllık çınara gözleri gibi bakıyorlar Muğla'nın Marmaris ilçesine bağlı Bayır Mahallesi'nde bulunan ve bin 900 yaşında olduğu belirtilen dev çınar ağacını görmek için mahalleye gelen yerli ve yabancı turistler, yöre ekonomisine önemli katkıda bulunuyor. Bölgeye gelen ziyaretçiler, tarihi çınarın gölgesinde oturarak yöresel yiyeceklerden alırken, ayrıca meydanda bulunan bazı işletmelerde el emeği ürünleri satarak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Fotoğraf: AA/ Durmuş Genç

Muğla

MUĞLA - DURMUŞ GENÇ

Muğla'nın Marmaris ilçesine bağlı Bayır Mahallesi'nde bulunan ve bin 900 yaşında olduğu belirtilen dev çınar ağacını görmek için mahalleye gelen yerli ve yabancı turistler, yöre ekonomisine önemli katkıda bulunuyor.

Marmaris Ticaret Odasınca 1995 yılında bin 880 yaşında tabiat anıtı olarak tescil ettirilen 2,8 metre çapındaki çınarın çevresi de 8,7 metre ölçüldü. 35 metre yüksekliğindeki ağaç, 706 metrekarelik alanı kaplıyor.

Kuruma tehlikesi geçiren anıt ağaca 2008 yılından bu yana belirli aralıklarla bakım uygulanıyor. Gövdesinin bazı bölümleri ile dalları çürüyen ağaç, krom ve nikel tellerle güçlendirildi, çürük yerleri özel macunla kapatıldı. Mantar ve böcek bulunan bölgeleri temizlenen ağacın çevresi, mantarlara karşı demir sülfat ve güz taşı ile izole edildi.

Tarihi ağaç mahallenin sembolü

Bayır Muhtarı Arslan Eraslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mahallenin sembolü haline gelen tarihi çınar ağacını görmek için yerli ve yabancı turistlerin mahallelerine geldiğini anlatarak, "Tarihi anıt ağaç mahallemizin sembolü. Ağaç sayesinde tarım ve hayvancılık yapılan köyün turistik bir yer haline geldi. Tarihi ağacımız nedeniyle köy meydanımız özellikle yaz aylarında ziyaretçi akınına uğruyor. Günlük turlarla her yıl binlerce kişi geliyor.'' dedi.

Eraslan, bölgeye gelen ziyaretçilerin, tarihi çınarın gölgesinde oturarak yöresel yiyeceklerden aldığını, ayrıca meydanda bulunan bazı işletmelerde el emeği ürünlerin satıldığını aktardı.

Yöreye gelen bazı vatandaşların da ağacın etrafında üç defa kez dolaşmaları durumunda dileklerinin kabul olacağına inandığını belirten Eraslan, "Kimisi ağacın altındaki taşlardan alıp götürüyor. Bu insanların kendi inanışları, biz de saygı gösteriyoruz.'' sözlerine yer verdi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.