
İSTANBUL
Batı Afrika ülkesi Mali'nin başkenti Bamako ile Sikasso ve Saga'da Türk hayırseverler tarafından bağışlanan kurbanlıkların kesimi tamamlandı.
Türk hayırseverlerin bağışladığı ve Cansuyu Derneği ekipleri tarafından mezbahalarda kesilerek paketlenen kurban etleri, dünyanın en fakir ülkelerinden Mali'nin başkenti Bamako ile Sikasso ve Saga kentlerinde önceden belirlenen ihtiyaç sahiplerine dağıtıldı.
Bamako'da 450, Segu'da 80 ve Sikasso'da 40 olmak üzere 570 büyükbaş hayvan kesildi. Cansuyu Derneği, yüzde 95'i Müslüman olan ülkede yaklaşık 100 bin yoksula ulaştı.
Cansuyu Derneği gönüllüleri, vekalet veren kişilerin isimlerini okuyarak kurbanlıkların kesimini kaydetti. Böylece isteyen yardımseverler, kurbanlıklarının görüntüsünü izleyebilecek.
Kurban etlerinin bir kısmı, Cansuyu'nun partner kuruluşunda gönüllü olarak görev yapan ekipler aracılığıyla kent dışında kalan uzak bölgelere ulaştırdı.
Patani'de yardımlar
İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı, Tayland'da Müslüman Malayların yaşadığı Patani bölgesinde kestiği 110 büyükbaş hayvanın etlerini yoksul ailelere dağıtmaya devam etti.
İHH ekibi, Narativa kentine bağlı Juju köyünde bulunan Şifa ve Furkan Kesik yetimhanelerinin yerleşkesinde kesilen büyükbaş hayvanların etlerini kesim alanına çağrılan yoksul ailelere teslim etti.
Müslüman Malaylar, İHH İnsani Yardım Vakfı ekibine teşekkür ederek poşet içine konulan etleri alıp evlerine döndü.
İHH İnsani Yardım Vakfı Güney Asya sorumlularından Mehmet Ayduran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kurban Bayramı süresince et dağıtımlarının farklı bölgelerde devam edeceğini söyledi.
Bölgede yıllardır yoksul Müslümanlara ayni ve nakdi yardımda bulunduklarını anlatan Ayduran, köydeki iki yetimhanede 40 kimsesiz çocuğun barındığını kaydetti.
Mali devlet televizyonu organizasyonu halka duyurdu
Cansuyu Derneği'nin Türk yardımseverlerle yoksul Mali halkı arasında köprü kurması yerel halk tarafından takdir toplarken, devlet televizyonu ile bazı özel televizyon kanalları kurban kesimiyle dağıtımını görüntülerle halka duyurdu.
12 milyon nüfuslu Mali, dünyanın en fakir ülkelerinden biri kabul ediliyor.
Türkiye’nin kurban yardımları Fildişi Sahili'nde yüzleri güldürüyor
Türkiye'den bağışlanan kurbanlar, Deniz Feneri Derneği tarafından Fildişi Sahili’nde kesilerek ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldı.
Derneğin gönüllüleri, Fildişi Sahili'nin en büyük şehri ve eski başkenti Abidjan bölgesinde kesim yaparak kurban etlerinin dağıtımını gerçekleştirdi.
Gönüllülerden Şaban Durmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Abidjan bölgesinde Türkiye'den kendilerine verilen kurban vekaletleri ile Abidjan bölgesinde kesim yaparak yoksullara dağıttıklarını söyledi.
Kurban Bayramı’nı burada kutlamanın ve Türkiye’den kurbanlık bağışında bulunanların ihtiyaç sahiplerine ulaştırmalarının mutluluğunu birlikte yaşadıklarını anlatan Durmaz, bağışçıların isimlerini tek tek okuyarak kurbanları kestiklerini, daha sonra kesilen kurbanları parçalara ayırarak belirlenen yerlerdeki halka dağıtımını yaptıklarını belirtti.
Kurban etlerini alan Abidjanlılar ise dernek gönüllülerine teşekkür ederek, bayram sevinçlerine ortak olunduğunu ifade etti.
İYİLİKDER'den Halep'te kurban etimi dağıtımı
İYİLİKDER Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Suriye'nin Halep kentinde 95 kurban keserek, etlerini ihtiyaç sahiplerine dağıttı.
İYİLİKDER Suriye temsilcisi Cemal Mustafa, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Türk halkının yardımlarıyla kesilen 95 kurbanın etleri, Halep'in çeşitli köy ve kasabalarındaki ihtiyaç sahiplerine dağıtıldı" dedi.
Davutoğlu’nun kurban hissesi Filistin’de kesildi
Türk Kızılayı, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun vekaletinin de aralarında bulunduğu 105 kurban hissesinin kesimini Ramallah’ta gerçekleştirdi.
Modern tesislerde, veteriner ve din görevlisinin de katılımıyla gerçekleştirilen kesime, Türk Kızılayı Genel Başkan Yardımcısı Nihat Adıgüzel de katıldı.
Kesilen kurban hisseleri daha sonra Ramallah ve Kudüs’teki ihtiyaç sahibi ailelere ulaştırıldı. Filistinli ailelere ulaştırılan 105 küçükbaş kurban Batı Şeria’da, 60 büyükbaş kurban ise Gazze’de kesildi.
Kesilen kurbanlarda Başbakan Davutoğlu ve Sağlık Bakanı Müezzinoğlu’nun da hissesinin bulunduğunu belirten Adıgüzel, kesim ve dağıtımda emeği geçen herkese teşekkür etti.
Türk Kızılayı olarak 2006’dan beri vekaletle kurban kesim projesi yürüttüklerini ifade eden Adıgüzel, “Türk milleti olarak Filistinli Müslüman kardeşlerimizin dün olduğu gibi bugün de yanında olup kardeşliğimizi kıyamete kadar sürdüreceğiz” dedi.
Başbakan Davutoğlu’nun kurbanının Filistin’de kesilmesini bizzat kendisinin istediğini vurgulayan Adıgüzel, şunları kaydetti:
“Sayın Başbakanımızı Kurban Bayramı öncesi ziyaret ettik, vekaletlerini vererek kurbanlarının burada kesilmesini istedi. Gazze’ye, Filistin’e ilgimiz daha büyük çapta devam edecek. Ramallah’ta tapulu arazimiz var. Sayın Abbas bize bir dönümlük yer tahsis etti. Orada Kızılay veya bir Türk vakfı olarak inşaatımız olacak. Yani Filististin'e ilgimiz kıyamete kadar devam edecektir, diyebiliriz.”
Öte yandan Kudüs'te yaşayan Filistinliler, İsrail'in hayvan pazarı kurulmasını engellemesi ve kesim yasağı getirmesi nedeniyle kurbanlıklarını Batı Şeria'da kesti.
İsrail yönetimine bağlı Kudüs Belediyesi, şehirde gizlice kurban kesenleri tespit ettiği takdirde para cezası uyguluyor.
Yeryüzü Doktorları Derneği'nin yardımları en yoksul 9 Afrika ülkesine ulaştı
Yeryüzü Doktorları Derneği, Kurban Bayramı dolayısıyla Afrika'nın en yoksul 9 ülkesini kapsayan "Afrika Kurban Organizasyonu" ile ihtiyaç sahiplerine ulaşmaya devam ediyor.
Dernekten yapılan yazılı açıklamaya göre, Somali, Kenya, Nijer, Çad, Gambia, Gana, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Kamerun ve Orta Afrika Cumhuriyeti'nde kesilen kurbanlar, 150 noktada ihtiyaç sahiplerine dağıtıldı.
Kurban organizasyonuyla bayram coşkusunun yanı sıra yetersiz kırmızı et tüketimine bağlı olarak özellikle çocukların protein, mineral ve B12 gibi vitamin ihtiyaçları karşılandı, beslenme yetersizliğinden kaynaklanan hastalıkların önüne geçilmeye çalışıldı.
Kurban alımlarını Afrika ülkelerinden yaparak, bölge ekonomisine de katkı sağlayan dernek, bugüne kadar Somali, Kenya, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Nijer, Sierra Leone ve Gana gibi ülkelerde 60 bin hisse kurbanı yoksul ailelere dağıttı.
Bayram boyunca Nijer ile Çad'ın köylerinde ve mülteci kamplarında kurulacak kliniklerle sağlık hizmetlerine erişimi sınırlı olan insanlara ve mültecilere sağlık hizmeti de verecek olan dernek, çoğu kadın ve çocuk olmak üzere hastalara ulaşıp, tedavilerini gerçekleştirecek ilaçları da temin edecek.
Kampanya kapsamında bağışçılar "http://kurban.yyd.org.tr" adresinden veya "0212 586 12 12" numaralı telefondan çağrı merkezini arayarak bağışlarını gerçekleştirebilecek.
Türk Kızılayı'ndan dünyanın 12 farklı noktasına yardım
Türk Kızılayının ''2014 yılı Vekaletle Kurban Kesim Kampanyası'' Türkiye ve yurt dışında kurban kesimleri tamamlandı.
Türk Kızılayından yapılan yazılı açıklamaya göre, hayırsever Türk halkının yoğun ilgi gösterdiği kampanyada, amacına ve kuralına uygun gerçekleştirilen kesimler sayesinde kurban etleri ihtiyaç sahiplerinin sofralarına taşındı.
Yurt içinde kesimi yapılan kurban etleri bundan sonraki aşamada konserve haline getirilerek ihtiyaç sahiplerine ulaştırılacak.
Yurt dışında kesimi yapılan kurban etleriyse kesimin hemen ardından ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldı. Etler, yüz binlerce insana yıl boyunca da ulaştırılmaya devam edecek.
Kampanya çerçevesinde vekaleten alınan kurbanlar, Türkiye'nin dört bir tarafına ve Pakistan, Somali, Etiyopya, Nijer, Bangladeş, Filistin, Irak, Bosna-Hersek, Kosova, Karadağ, Makedonya, Bulgaristan olmak üzere dünyanın 12 farklı noktasına dağıtıldı.
Deniz Feneri Derneği vekaleten kesilen kurbanların etlerinin dağıtımına bugün başladı
Deniz Feneri Derneği Genel Başkanı Mehmet Cengiz, vekalet kurbanların bir kısmının kesimini tamamladıklarını ve etlerin dağıtımına bugün başlayacaklarını bildirdi.
Cengiz, yaptığı yazılı açıklamada, derneğin 16 yıldır Türkiye'de ve dünyanın birçok ülkesinde kimsesiz ve muhtaç insanlara hayırseverlerin iyiliklerini ulaştırdığını belirterek, "Deniz Feneri, zengin ile fakir arasında sağlam bir köprü kurdu. Gıda, giyim, nakit, kira, sağlık, eğitim, barınma gibi yardımları hayırseverlerden aldı, ihtiyaç sahiplerine verdi" değerlendirmesine bulundu.
Derneğin 6 yıldır Kurban Bayramı'nda vekaletle kurban keserek etleri ihtiyaç sahiplerine ulaştırdığını ifade eden Cengiz, şunları kaydetti:
"Dünyanın en fakir ülkelerinde özellikle Afrika'da vekaletle kurban kesimini en iyi şekilde organize ederek yetimhanelere, medreselere, yurtlara, cezaevlerine, sazdan evlerde yaşayanlara, yıl boyunca et yüzü görmeyen insanlara renk, dil, din ayırımı gözetmeksizin kurban eti ulaştırıldı. Binlerce çocuğun, ailenin evsiz yurtsuz kaldığı coğrafyalarda bayram kutlandı. Derneğimiz yurt dışı çalışmalarına önem ve özen gösterdiği ölçüde ülkemizde yaşayan dul, yetim, kimsesi olmayan, muhtaç, ihtiyaç sahibi insanlarımıza da gerekli tüm yardımları yaptı ve yapıyor. Bugüne kadar ülkemizde yaşayan 500 bin yoksul aileye yardım ulaştırdık. Bu ailelerin binlercesi sürekli olarak yardım alan ailelerdir. Dünyanın 31 ülkesinde kurban kesimi ve dağıtımı yaparken vekalet kurbanların bir kısmını dün Amasya'da kestik. Bugün itibariyle Türkiye'nin birçok ilinde, ilçesinde, köyünde ve kasabasında yaşayan yoksul insanımıza 4 kiloluk paketler halinde etleri ulaştıracağız."
Yardımeli Derneği Gazze'de 336 kurban kesti
Yardımeli Uluslararası İnsani Yardım Derneği Gazze Ofisi Müdürü Hani el-Aga, AA muhabirine yaptığı açıklamada, derneğin kestiği 336 kurbanın, fakir ve İsrail’in saldırılarından etkilenen ailelere dağıtıldığını söyledi.
Gazze'de, Yardımeli Derneği'nın yanı sıra Türk Kızılayı, İHH ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) gibi Türkiye'den gelen çeşitli resmi ve sivil kuruluşlar yardım faaliyeti gerçekleştiriyor.
İsrail, yıllardır abluka altında tuttuğu Gazze'ye, 7 Temmuz'da havadan ve denizden, 17 Temmuz'da ise karadan saldırıya geçmişti. Daha sonra orduyu karadan geri çekerek hava saldırılarına devam eden İsrail, 26 Ağustos'ta Filistinli gruplarla varılan ateşkesin ardından saldırılarına son vermişti.
İsrail'in saldırılarında 2 bin 157 kişi hayatını kaybetmiş, 11 binden fazla kişi yaralanmıştı. Saldırılarda 17 bin 200 ev, 73 cami ve 24 okul yıkılmış, binlerce bina hasar görmüştü.
Deniz Feneri hayırseverin kurban bağışını Çad'a ulaştırdı
Deniz Feneri Derneği, Orta Afrikalı mülteciler için Encemine'deki savaş kampında 644 hisse vekaleten kurban kesti.
Dernek Genel Başkanı Mehmet Cengiz, yazılı açıklamasında, Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki iç savaştan kaçarak Çad'a sığınan mağdurlarının hayati ihtiyaçlarının yardım kuruluşlarınca sağlandığını belirtti.
Derneğin önceki aylarda Çad'ın başkenti Encemine'deki savaş kamplarına yardımlar ulaştırdığını hatırlatan Cengiz, şimdi de Kurban Bayramı sebebiyle 644 hisse vekalet kurbanı Encemine'deki savaş kampında kestiklerini bildirdi.
Kurban etlerinin çadırlarda hayatını sürdürenlere dağıtıldığını anlatan Cengiz, ayrıca kamplarda yaşayanlar için 6 su kuyusu açtıklarını, kurban kesimleri sebebiyle orada bulunan ekibin bir su kuyusu daha açacağını kaydetti.
Mehmet Cengiz, Orta Afrika Cumhuriyeti halkı için yardımlarının devam edeceğini belirtti.
İHH Arakan mülteci kamplarına kurban dağıttı
İHH İnsani Yardım Vakfı, Bangladeş'in Cox's Bazar kentindeki Arakanlı Mültecilerin yaşadığı kamplara kurban eti dağıttı.
Vakıf görevlileri, Kurban Bayramı dolayısıyla Cox's Bazar şehrinde yardım organizasyonu gerçekleştirdi. Myanmar'daki şiddet olaylarından kaçarak Bangladeş'teki mülteci kamplarına sığınan aileleri ziyaret eden görevliler, kurban paketlerini ihtiyaç sahiplerine teslim etti.
İHH görevlileri Cox's Bazar şehrindeki Kutupalang kampındaki mescitte mültecilerle birlikte kıldıkları bayram namazının ardından bağışlanan kurbanlıkların kesileceği alana geçtiler.
Görevliler günler öncesinde hazırlıkları tamamlan alanda kesim işlemini gerçekleştiren kasaplara eşlik etti. Buraya toplanan çocuklarla tek tek ilgilenen İHH görevlileri çocuklara bayramlık şeker ve balon vererek onlarla çeşitli oyunlar oynadı.
Kesim işleminin tamamlanmasının ardından poşetlenen etleri Kutupalang kampında mültecilere dağıtan görevliler buradaki ailelerle de bayramlaştı.
Kesim alanında AA muhabirine açıklama yapan İHH ekibinin sorumlusu Talha Keskin, hayırseverlerin kendilerine verdiği kurban vekaletlerini bölgedeki zorlu şartlara rağmen sorunsuz bir şekilde yerine getirdiklerini söyledi.
Kurban etlerinin tek tek steril bir şekilde poşetlendiğini ve ihtiyaç sahiplerine kapı kapı dolaşılarak dağıtıldığını belirten Keskin, "Kutupalang Mülteci Kampında 47 büyükbaş hayvan kesildi. Bunların dağıtımı yapıldı. Ardından Teknaf Mülteci Kampında kurbanlıklar kesildi ve buradaki mültecilere dağıtıldı. Arakanlı mültecilerin yanı sıra Bangladeşli ihtiyaç sahipleri için de çeşitli köylerde 30 büyükbaş hayvan kesilerek dağıtıldı. Allah hayırseverlerin bağışlarını kabul etsin" diye konuştu.
Sadaka Taşı Derneği
Sadaka Taşı Derneği de Arakanlı Mültecilerin yaşadığı kamplara kurban eti dağıttı.
Dernek Yöneticisi Cihad Terzioğlu ve beraberindeki dernek gönüllüsü Ekrem Doğan ile Kutupalang Mülteci Kampında kurbanlıkların kesim ve dağıtımını yaptı. Terzioğlu, yaptığı açıklamada, 22 ülkede kurban kesim ve dağıtımının yapıldığını söyledi.
Terzioğlu, kurbanın ümmet arsında bir köprü olduğunu ifade ederek, "Kutupalang Mülteci Kampında 400 hisse için kurban kesildi. Arakan'da yapılan zulmü yakından takip ediyoruz. Türkiye'nin dörtbir yanından tüm mazlum coğrafyalar için verilen vekaletleri büyük bir titizlikle yerine getirmeye gayret ediyoruz" dedi.
Kamerun'da 10 bin kişinin yüzü güldü
Türkiyeli hayırseverlerin İHH İnsani Yardım Vakfı aracılığıyla bağışladığı kurbanlar, Orta Afrika ülkesi Kamerun'da yaklaşık 10 bin kişinin yüzünü güldürdü.
Kurban Bayramı'nın üçüncü gününde Kamerun'daki kurban organizasyonuna devam eden İHH, Atlas Okyanusu kıyısında yer alan ülkenin ticari başkenti Douala'daki mezbahalarda kesilen kurbanların etleri il valiliği tarafından tespit edilen ihtiyaç sahiplerine dağıttı.
İHH, Türkiye'den 385 hayırseverin bağışladığı kurbanları, Kamerun'un başkenti Yaounde'de ve Douala'da başta Orta Afrika Cumhuriyeti'nden kaçarak buraya sığınmış mültecilere, yetimlere ve gerek kent merkezindeki gerek köylerdeki ihtiyaç sahibi yaklaşık 10 bin kişiye ulaştırdı.
Afrika'nın yeraltı zenginliklerine sahip 24 milyon nüfuslu ülkesi Kamerun, komşusu Nijerya'daki Boko Haram örgütünün tehditlerinden kaçan ve şiddet olaylarının yaşandığı Orta Afrika Cumhuriyeti'nden gelen mülteciler nedeniyle zorluklar yaşıyor.
Halen Kamerun’un Orta Afrika Cumhuriyeti'ne sınır bölgelerinde yer alan 10'a yakın kampta, 130 bin kayıtlı Müslüman mültecinin bulunduğu belirtiliyor.
Kenya'da 30 bin kişiye yardım
Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Kenya'da bölge halkı ile Dadaab ve Somali mülteci kamplarında barınan 30 bin kişiye kurban dağıttı.
Derneğin Koordinatörü Abdulkadir Çelebi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kurban Bayramı'nda Kenya'daki mazlumların yanında olmaktan dolayı mutlu olduklarını söyledi.
7 yıldır Kenya'da Kurban Bayramı organizasyonu gerçekleştirdiklerini belirten Çelebi, "Kenya'da bölge halkı dahil Dadaab ve Somali kampında 10 bölgede kurban kesimi düzenledik. Bayramın ilk günü dahil çalışmalarımız doğrultusunda bizlere verilen vekaletler sayesinde Kenya'da bulunan mülteci kamplarındaki 30 bin kişiye kurban eti ulaştırmış olduk" dedi.
Kesimlerin İslami şartlara uygun olarak yapıldığını aktaran Çelebi, bölgedeki yerel yetkililerle düzenlenen çalışmalar kapsamında kesilen kurbanlıklar yöre halkına, Dadaab ve Somali kamplarında yaşayan ihtiyaç sahibi insanlara dağıltıldığını ve buradaki çalışmaların sorunsuz sona erdiğini sözlerine ekledi.
Yardımlarla mutlu olan Kenya ve kampta yaşayan halk, Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'ne teşekkür etti.
Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.