Yaşam

'Askıda çorba' ile ihtiyaç sahiplerinin yüzü gülüyor

Başkentte bir lokanta işletmecisi, "askıda çorba" uygulamasıyla hem lokantasına gelenlere çorba ikramında bulunuyor, hem de belirlediği ihtiyaç sahiplerinin evlerine servis yapıyor.

11.03.2018 - Güncelleme : 12.03.2018
'Askıda çorba' ile ihtiyaç sahiplerinin yüzü gülüyor Fotoğraf: AA/Aykut Karadağ

ANKARA - Aykut Karadağ

Başkentte bir lokanta işletmecisi, "askıda çorba" uygulamasıyla hem lokantasına gelenlere çorba ikramında bulunuyor, hem de tespit ettiği ihtiyaç sahiplerinin evlerine servis yapıyor.

Pursaklar ilçesinde 3 yıl önce açtığı lokantada "askıda çorba" uygulaması başlatan Onur Özdemir, her gün onlarca kişinin sofrasına bir tas çorba koyuyor.

Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Eskişehir'de 4 yıl önce gördüğü "askıda ekmek" uygulamasından çok etkilendiğini belirtti. Özdemir, kendi iş yerini açınca lokantaya gelemeyenlerin evlerine de hizmet verecek şekilde "askıda çorba" uygulamasına başladığını kaydetti.

"Günlük 25 ya da 30 çorbayı kapı kapı dolaşarak tek tek dağıtıyoruz"

Kadim kültürün önemli bir uygulamasını yaşatmaktan mutlu olduğunu dile getiren Özdemir, aşçısı ve 5 yardımcısıyla verdiği hizmetin kabul ve takdir gördüğünü söyleyerek, şunları belirtti:

"Müşterilerimiz hiç tanımadıkları kişilere çorba ısmarlıyor. Elbette bu kişiler ihtiyaç sahipleri oluyor. Biz bu ihtiyaç sahiplerini muhtarlar, kaymakamlar veya komşuları aracılığıyla öğreniyoruz. Bu arada evlerine de ulaştırıyoruz. Normalde bu uygulama 'gel, al' ya da 'gel, ye' şeklinde olur. Askıya çorba asılır. İhtiyaç sahibi gelir buraya bakar, eğer kısmetinde askıda çorbası varsa yer. Biz bu geleneğin üzerine birşeyler ekledik. Günlük 25 ya da 30 çorbayı kapı kapı dolaşarak tek tek dağıtıyoruz. Ayrıca bu güzel geleneğimizde yemek yemeğe gelen müşteri askıya çorbayı asar, esnaf ihtiyaç sahibi ile müşteri arasında köprü olur. Biz kendimizin de katkısı bulunsun istediğimizden biraz değiştirdik. Müşteri gelip askıya bir çorba asıyorsa biz de iki katını asıyoruz. Sonrasında aracımızla çorbaları tek tek evlere dağıtıyoruz. Bu geleneği tüm esnaf arkadaşlarımızın hatırlamasını istiyoruz. Tüm sorunları çözmese de en azından ilçelerindeki ihtiyaç sahiplerine yardımcı olurlar."

İhtiyaç sahiplerine bir çorba müşteriden, iki katı lokantadan

Lokanta müşterilerinden Murat Ünal uygulamadan memnun olduğunu belirterek, bölgedeki diğer esnafların da bu tarz uygulamalar yapması gerektiğini söyledi.

Ünal, "Çorbamızı içiyoruz. Yemeğimizi yiyoruz. İhtiyaç sahibi insanlarla birşeyler paylaşmak istediğimizde de askıya çorba olur, pide olur veya farklı bir yemek olur, askıya asıp gidiyoruz. İhtiyaç sahiplerine ulaştırılması buna vesile olunması güzel bir şey, hoşumuza gidiyor. Biz millet olarak yardımlaşmayı seviyoruz. Paylaşmak güzel birşey. Bizi biz yapan, bizi bir arada tutan paylaşımcı ruhumuzdur." dedi.


Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.