Dolar
40.18
Euro
46.96
Altın
3,354.94
ETH/USDT
2,957.40
BTC/USDT
117,751.00
BIST 100
10,358.46
Yaşam

Ağaçların doğal bekçileri

Halk arasında orman karıncası olarak bilinen kırmızı karıncaların, biyolojik mücadelesinde kullanıldığı bildirildi.

13.08.2011 - Güncelleme : 13.08.2011
Ağaçların doğal bekçileri

kirmizikarinca

Halk arasında orman karıncası olarak bilinen kırmızı karıncaların, biyolojik mücadelesinde kullanıldığı bildirildi.***

GÜMÜŞHANE - İbrahim Özdemir

Halk arasında orman karıncası olarak bilinen kırmızı karıncaların (formica rufa), ormanlarda ağaçların kurumasına varan zararlara yol açan çam kese böceği (thaumetopoea pityocampa), çalı antenli çam yaprak arısı (diprion pini), ve sünger örtücü (lymantria dispar) gibi böceklere karşı biyolojik mücadelesinde kullanıldığı ve başarılı sonuçlar alındığı bildirildi.
Gümüşhane'nin Torul İlçesi Orman İşletme Müdürü Ozan Aydın, kırmızı karıncaların, özellikle genç ağaçlara musallat olan böcekleri yiyerek, doğal koruma sağladığını ve biyolojik mücadelede kullanıldığını belirtti.
Bu karıncaların korunmasının, yuvalarının ağaçlara zarar veren haşerelerin yoğun olduğu bölgelere nakledilerek üremelerinin sağlanmasının bakanlık tarafından istendiğini de ifade eden Aydın, şunları söyledi:
''Kırmızı karıncalar, ormanları zararlı böceklere karşı korumada önemli bir faktördür. Daha çok sarı çam ormanlarında yerde 80 santimetre çapında daire biçiminde, bir metreye yaklaşan yükseklikte yuvalar yaparak yaşayan kırmızı karıncalar, yüksek ağaç tepelerine kadar çıkarak avlanır. Besinleri arasında genellikle tırtıllar, yaprak arılarının larvaları, kelebekler, böcek pupaları ile yumurtaları yer alır.''

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın