Dolar
32.56
Euro
34.82
Altın
2,322.21
ETH/USDT
3,189.20
BTC/USDT
64,980.00
BIST 100
9,722.09
Gündem, arşiv

Sosyal medya üzerinden eylemleri provoke eden 29 kişi gözaltına alındı

İzmir'de sosyal paylaşım siteleri üzerinden asılsız haber yaydıkları iddia edilen 29 kişi gözaltına alındı.

05.06.2013 - Güncelleme : 05.06.2013
Sosyal medya üzerinden eylemleri provoke eden 29 kişi gözaltına alındı

Ankara

Taksim Gezi Parkı'ndaki olaylar sonrası İzmir'de, sosyal paylaşım siteleri üzerinden halkı galeyana getirici ve olayları büyütücü paylaşımlarda bulunma, kanunsuz gösteri ve yürüyüşe çağrı, kamu düzenini bozma, halkı suça teşvik etmek suçlamalarıyla gözaltına alınanların sayısı 29'a yükseldi.

İzmir Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şube Müdürlüğü ekiplerinin savcılık talimatıyla dün gece başlattığı operasyon kapsamında, aranan 4 kişinin daha yakalandığı, 9 kişinin ise aranmasına devam edildiği öğrenildi.

Gözaltına alınanların sosyal paylaşım siteleri üzerinden halkı galeyana getirici ve olayları büyütücü paylaşımlarda bulunma, kanunsuz gösteri ve yürüyüşe çağrı, kamu düzenini bozma, halkı suça teşvik etmekle suçlandıkları belirtildi.

Gözaltındaki kişilerin ifadelerinin alınmasına bugün başlanılacağı öğrenilirken, İzmir Barosu tarafından tayin edilen avukatlar da Yeşilyurt'taki İzmir Emniyet Müdürlüğü hizmet binasına geldi. 

Emniyet önünde bekleyen ailelere çocuklarının durumu hakkında bilgi veren avukatlar, gözaltındakiler hakkında "halkı galeyana getirici ve olayları büyütücü paylaşımlarda bulunma, kamu düzenini bozma, halkı suça teşvik etme" suçlamalarının bulunduğunu belirtti.

CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin de bilgi almak için Yeşilyurt'a geldi. Gözaltı sayısının 29'a yükseldiğini bilgisini aldıklarını ifade eden Engin, sosyal paylaşım siteleri üzerinden paylaşımların birçok kişi tarafından yapıldığını belirterek, "Ortada böyle bir suç varsa, biz de ilçe başkanlarımızla birlikte bu suçu işliyoruz. Bu bir gözdağı, bu aileleri tedirgin etmeye kimsenin hakkı yok. İzmir Emniyeti kötü bir sınav veriyor. İzmir halkından özür dilemesi gerekli. Eli sopalı polisler konusunda, emniyet müdürü önce 'Bizim böyle polisimiz yok' deniyor, daha sonra da bu kişilerin polis olduğu açıklanıyor" diye konuştu.

Konuyla yakından ilgilendiklerini, dün gece de emniyetten bilgi aldıklarını ve olaya bakan savcıyla görüştüklerini kaydeden Engin, savcının gözaltındakilerin serbest bırakılacağı yönünde beyanda bulunduğunu dile getirdi. 

Engin, açıklamasının ardından yetkililerden bilgi almak için Yeşilyurt'taki hizmet binasına girdi. 

Gözaltındaki kişilerin Emniyet Müdürlüğü önünde bekleyişlerini sürdüren aileleri de gözaltılara tepkilerini dile getirdi. 

Beşiktaş'taki olaylarda 65 kişi gözaltına alındı

Beşiktaş'ta bu gece gösteri düzenleyen ve Dolmabahçe'deki Başbakanlık Ofisi'ne yürümek isteyen gruba, polisin müdahelesi sonucu 65 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğünün Vatan Yerleşkesindeki Güvenlik Şube Müdürlüğünde gözaltında tutulan 65 kişi hakkında "polise mukavemet, kamu malına zarar vermek, izinsiz gösteri ve yürüyüş yapmak" suçlarından işlem yapılacağı öğrenildi.

Gözaltındaki şüpheliler, işlemleri tamamlandıktan sonra adliyeye sevk edilecek.

Taksim'deki durum

Polisin Gümuşsuyu'nda kullandığı biber gazından etkilenenlere Taksim'de göstericiler tarafından kurulan sağlık çadırlarında müdahale edildi.

Çeşitli sağlık malzemelerinin ücretsiz dağıtıldığı Gezi Parkı'nda ayrıca, isteyenlerin kitapları ücretsiz alıp okuyabileceği mini kütüphane oluşturuldu. 

Taksim Meydanı ve Gezi Parkı'ndaki kalabalığın bekleyişi sürüyor.

Ankara'da göstericilere müdahale

Taksim Gezi Parkı'ndaki olaylar, Ankara, İzmir, Bursa, Uşak, Sivas, Tunceli, Malatya ve Elazığ'da protesto edildi.

Ankara'da, Kızılay Ziya Gökalp ve Mithat Paşa caddeleri ile Bayındır sokak'ta toplanan grup, Taksim Gezi Parkı protestosuna destek verdi. Eylemin uzaması üzerine polis, grubu "dağılmaları" konusunda uyardı. Ancak uyarılara rağmen grup dağılmayınca polis biber gazıyla müdahale etti. 

Ara sokaklara kaçan grup, zaman zaman polise taş atarak karşılık verdi.  Grup daha sonra dağıldı.

Hatay'da toplanıp taş atan gruba polis müdahale etti

Hatay'da, Taksim Gezi Parkı'ndaki olayları protesto eden grubun taşlı saldırıda bulunması üzerine polis, biber gazıyla müdahale etti.

Gösteriler sırasında dün hayatını kaybeden Abdullah Cömert'in cenazesinin toprağa verilmesinin ardından Armutlu Mahallesi'nde toplanan grup, Atatürk Anıtı'na doğru yürümek istedi.

Bu sırada polis ekiplerine taşlı saldırıda bulunan gruba biber gazıyla müdahale edildi. Grup üyeleri, müdahalenin ardından Armutlu Mahallesi'ne geçip barikat oluşturarak Gündüz Caddesi'ni trafiğe kapattı. Olay yerine gelen CHP Hatay milletvekilleri Mehmet Ali Ediboğlu ve Hasan Akgöl, yanına gittikleri grup üyelerini dağılmaları için ikna etmeye çalıştı.

Askerlerin de tedbir aldığı olaylar sırasında, grubun ikazlara rağmen dağılmaması ve taş ve bilye atması üzerine polis, yeniden biber gazıyla müdahalede bulundu. Zırhlı araçlarla grubun oluşturduğu barikat yıkılmaya çalışıldı ve gruba tazikli su ve biber gazı sıkıldı.

Ulaşım hizmeti

Bu arada, KESK, DİSK, TMMOB ve TTB'nin aldığı 1 günlük iş bırakma eylemi İzmir'de bugün ESHOT otobüslerinin saat 12.00'ye kadar hizmet vermeyeceği bildirildi.

Belediye-İş Sendikası 1 No'lu Şube Başkanı Zeynel Ersoy, halkın yanında olduklarını, bu nedenle İZULAŞ otobüslerinin sefer yapacağını  ancak polise servis hizmeti vermeyeceğini söyledi.

Taksim Gezi Parkı’ndaki olaylar Fransa’nın başkenti Paris’te ve Brüksel'de de protesto edildi.   

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın