Sendikacı Süleyman Yeter davasında karar
Sendikacı Süleyman Yeter'in 1999'da öldürülmesine ilişkin 13 yıl sonra yakalanan sanık 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

İSTANBUL
Sendikacı Süleyman Yeter’in, 1999 yılında bir operasyon kapsamında gözaltına alındığı sırada işkence ile öldürülmesine ilişkin 13 yıldır aranan ve bir süre önce yakalanan eski komiser yardımcısı Ahmet Okuducu 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi’ne açılan davanın karar duruşmasına tutuklu sanık Ahmet Okuducu ve taraf avukatları katıldı.
Dosyayı karara bağlayan mahkeme heyeti, sanık Ahmet Okuducu'nun, hakkındaki mahkumiyet kararı kesinleşen Mehmet Yutar ile birlikte maktül Süleyman Yeter’e işkence ettiği ve bu fiil sonucunda maktulün öldüğü sabit olduğundan, sanığın 15 yıl hapis cezası ile cezalandırılmasına hükmetti.
Olayın failinin birden fazla olması ve asıl maddi failin tespit edilememesi sebebiyle sanığa verilen cezayı 10 yıla düşüren mahkeme heyeti, sanığın kaçma şüphesi ve verilen cezayı dikkate alarak, tutukluluk halinin devamına karar verdi.
"Ceza caydırıcı değil"
Duruşmanın ardından Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı önünde, basın mensuplarına kararı değerlendiren Limter-İş Genel Başkanı Kanber Saygılı, 14 yıl boyunca devlet desteğiyle kaçtığını iddia ettiği sanık Ahmet Okuducu'nun, geçtiğimiz Haziran ayında tutuklanmasının ardından yapılan 3. duruşmada karar verildiğini ifade etti.
Sanık Okuducu'nun 10 yıl hapis cezası aldığını hatırlatan Saygılı, "Sanığa 10 yıl ceza verilmesi kararı vicdanları yaralayan bir sonuç. Öldürülen bir insan var. Bunun karşılığı bu değil. Katil sadece sanık değil, TİM 4 ve emniyet müdürlüğünün de bu cinayette sorumluluğu var. Onlar da yargılanmalıydı" dedi.
Maktül Süleyman Yeter'in ailesini temsil eden avukat İbrahim Ergün de, sanık Ahmet Okuducu'nun bugünkü duruşmada verdiği beyanlarla kendilerini doğruladığını belirterek, "Eksik soruşturma ve yargının tutumu nedeniyle, sanığın da bugün ifade ettiği TİM 4'deki kişiler cezadan kurtulmuş durumda" dedi.
Bugün verilen cezanın bir anlamı olsa da işkence suçları için caydırıcı nitelikte olmadığını savunan Ergün, "Bu karar kamuoyunun vicdanına hitap etmiyor. Kabul edilebilir bir yanı yok. Bu nedenlerle kararı temyiz edeceğiz" şeklinde konuştu.
Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.