Dolar
32.48
Euro
34.73
Altın
2,337.94
ETH/USDT
3,124.00
BTC/USDT
63,807.00
BIST 100
9,915.62
Gündem

Milli Saraylar'dan Baltacılar Dairesi açıklaması

TBMM Milli Saraylar Daire Başkanlığı, "Baltacılar Dairesi'nin tahliye konusunda Mimar Sinan Üniversitesi Rektörlüğü'nün yürütmeyi durdurma taleplerinin bu mahkemelerce oy birliğiyle reddedildiğini bildirdi.

Hanife Sevinç  | 22.06.2018 - Güncelleme : 22.06.2018
Milli Saraylar'dan Baltacılar Dairesi açıklaması

Istanbul

İSTANBUL

TBMM Milli Saraylar Daire Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, bazı medya organlarında Dolmabahçe Sarayı Baltacılar Dairesi'nin tahliyesi hakkında yer alan haberlerde Mimar Sinan Üniversitesi tarafından gerçeğe tamamen aykırı ifadelerle kamuoyunun yanlış yönlendirilme gayreti üzerine açıklama yapılması gereği duyulduğu ifade edildi.

TBMM envanterinde yer alan tarihi ve kültürel mirasa dair binaların kamu kurumlarının geçici kullanımlarına tahsis edilme ve bunun iptal yetkisini TBMM Başkanlık Divanı'na ait olduğu aktarılan açıklamada, Dolmabahçe Sarayı yapılarından Baltacılar Dairesi'nin de divanın 19 Şubat 1985 tarih ve 45 sayılı kararıyla Mimar Sinan Üniversitesi'nin kullanımına geçici olarak tahsis edildiğini anlatıldı.

Açıklamada, Dolmabahçe Sarayı'nın daha önce farklı kurumlara tahsis edilip amacı dışında kullanılan ve orijinal yapısı kullanımdan dolayı zarar gören diğer tarihi binaları gibi Mimar Sinan Üniversitesi Konservatuarı tarafından kullanılan Baltacılar Dairesi'nin tahsisinin de, TBMM Başkanlık Divanı'nın 9 Mart 2017 tarih ve 33 sayılı kararıyla iptal edildiği kaydedildi.

TBMM Başkanlık Divanı'nın bu kararının 20 Nisan 2017 tarihinde bahse konu üniversiteye tebliğ edildiği ve binanın 15 Temmuz 2017'ye kadar tahliyesinin istendiği belirtilen açıklamada, şöyle devam edildi:

"19 Temmuz 2017'de Baltacılar Dairesi'nin tahliye edilmemesi üzerine TBMM Başkanlığı tarafından tahliye için gerekli hukuki girişimlere başlanmıştır. Mimar Sinan Üniversitesi Rektörlüğü'nün konuya ilişkin İstanbul 7. İdare Mahkemesine ve bilahare İstanbul Bölge İdare Mahkemesi 9. Dairesine yapmış olduğu yürütmeyi durdurma talepleri bu mahkemeler tarafından oy birliğiyle reddedilmiştir. Bu nedenle tahliye sürecinin hukuksuz olduğuna yönelik açıklamalar tamamıyla gerçek dışıdır."

Açıklamada, Dolmabahçe Sarayı Baltacılar Dairesi de dahil olmak üzere diğer kurumlara geçici olarak tahsis edilen tarihi miras ve eserlerinin en doğru şekilde korunmasının TBMM'nin görevi olduğu vurgulandı.

Bu meyanda daha önce tahliye edilen Dolmabahçe Sarayı Veliaht Dairesi, Kemalettin Efendi Köşkü, Reşad Efendi Köşkü ve Maslak Kasrı Mabeyn Köşkü gibi Baltacılar Dairesi'nin de tahliye işleminin ardından, restore edilerek tarihi mirasa yakışır hale getirileceği ve Dolmabahçe Sarayı Müzesi İhtisas Kütüphanesi ve Kültür Merkezi olarak yerli ve yabancı ziyaretçilerin hizmetine açılacağı aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bir yıldan fazla süredir devam eden bir tahliye sürecinin hiçbir aşamasında diyalog çabalarına olumlu cevap vermemiş, ilgili devlet kurumlarının hiçbiriyle iş birliği geliştirmemiş Mimar Sinan Üniversitesi Rektörlüğü'nün 2886 Sayılı Kanun uyarınca gerçekleştirilen tahliye işlemi hakkında gerçek dışı beyanlarla kamuoyunu yanlış yönlendirme çabası ayrıyeten manidardır. Netice olarak mezkur üniversite rektörlüğünün beyanlarının hakikatle hiçbir ilişkisi yoktur."

Muhabir: Hanife Sevinç

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.