
ANKARA - Haydar Hadi- Yusuf Hatip / Ali Öztürk
Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'nın (YTB) düzenlediği Yurtdışı Vatandaşlar Danışma Kurulu (YVDK) toplantısı kapsamında Ankara'ya gelen yurt dışında yaşayan Türk toplumu temsilcileri, Gezi Parkı odaklı gelişmeleri AA'ya değerlendirdi.
Belçika'nın ilk Türk parlamanteri ve Yurtdışı Vatandaşlar Danışma Kurulu Üyesi Meryem Kaçar, Başabakan Erdoğan'ın göstericilerle diyalog yolunu açmasını takdir ettikelerini belirterek, referandum fikrinin demokrasinin en iyi örneklerinden birisi olduğunu ifade etti.
Belçika'da verilen haberler tek taraflıdır
Yabancı basının olaylara karşı tutumunu eleştiren Kaçar, Belçika basının olaylara yaklaşımının tek taraflı olduğunu ve bu durumun orada yaşayan Türk toplumunu rahatsız ettiğini kaydetti.
Avrupa basınının olaylara daha objektif bakması gerektiğinin altını çizen Kaçar, Türkiye'ye karşı yapılan kara propagandanın haksız olduğunu dile getirdi.
Karşılıklı diyalogla çözülür
Kanada Waterloo Üniversitesi Rektörü ve YVDK Onur Üyesi Feridun Hamdullahpur, uluslararası basının olayları objektif göstermediğine işaret ederek, bazı yayın kuruluşlarının güvenlik güçlerinin zor ve kuvvet kullandığını gösteren haberlere yer verdiğini kaydetti.
Hamdullahpur, aynı basın kuruluşlarının bazı eylemcilerin ortalığı yakıp yıkmaları ve çevreye zarar vermelerini haberleştirmediğini anlatarak, "Her iki tarafın da şiddete başvurmaması lazım. Şiddet uygulanırsa bunu da önlemek güvenlik güçlerinin görevidir. Karşılıklı iletişimle daha güzel sonuçlar alınacağını düşünüyorum" dedi.
Türkiye'nin yükselmesini istemeyen ülkeler var
Hollanda'da yaşayan Dünya Türk İş Konseyi Başkanı ve YVDK Onur Üyesi Turgut Torunoğulları ise, Türkiye'nin bu kadar büyümesini, güçlenmesini ve yükselmesini istemeyen ülkelerin olduğunu belirterek, "Türkiye, ekomomik ve siyasi yönden çok gelişiyor. Yurt dışında söz sahibi olduk. Muhteşem bir yoldaydık. Bu olup bitenler de geçicidir. Türk milleti birbirine bağlıdır ve tutkundur" değerlendirmesinde bulundu. Son on yılda Türkiye'nin "muhteşem bir biçimde" geliştiğini söyleyen Torunoğulları, bu gelişimi engellemek isteyen "güçlerin" olduğunu belirtti.
Yurtdışı Vatandaşlar Danışma Kurulu (YVDK) Onur Üyesi İşadamı Remzi Gür, Gezi Parkı odaklı gelişmelerin hassas bir konu olduğuna işaret ederek, "doğruların güç kullanmadan ve başkasını rahatsız etmeden" söylenmesi gerektiğini belirtti.
Gür, "Doğruyu söylerken 'doğru değil' diyenleri de dövmek hiç kimsenin hakkı değil. Devlet, 'derdiniz nedir, görüşelim' dedi. Bu da güzel bir şey. İnsanları saatlerce, günlerce rahatsız etmek, yakmak, yıkmak bana gayri insani geliyor" diye konuştu.
Yabancı medya kuruluşlarının Gezi Parkı odaklı gelişmelerle ilgili yayın politikalarını eleştiren Gür, bir başkasının ayıbına gülmenin kendi ayıbını görmemek anlamına geleceğini ifade etti.
Demokratik haklar vandalizmle savunulamaz
Avrupa Ehl-i Beyt Alevi Federasyonu Genel Başkanı Fuat Mansuroğlu, Gezi Parkı odaklı birçok üzücü olay yaşandığını belirterek, "Ben de Ankara'da incelemelerde bulundum. Çevrede kırılmış camları, zarar gören tabelaları görünce inanın çok üzüldüm. Tabii ki insanların bir şey karşısında demokratik olarak tepkilerini göstermeleri en doğal haklarıdır ama bu hiçbir zaman onlara çevredeki kamuya ve özel kişilere ait yerleri harap etmeleri, vandalizm şeklinde camları yerlere indirme hakkını vermez" değerlendirmesinde bulundu.
Ortak bir zeminde buluşulmalı
Fransa Rouen Üniversitesi Rektörü Cafer Özkul de tarafların ortak bir zeminde buluşması gerektiğine değinerek, olayların bir an önce yatışması gerektiğini anlattı. Arap Baharından sonra Türkiye'nin Arap ülkelerine "model" oluşturduğunu ifade eden Özkul, "Bu model algısının kaybolmaması için bir an önce soruna çözüm bulunması gerekiyor. Her kesimin belli sorumluluklar alarak, ülkenin çıkarları için, Türkiye'nin dinamiğini kırmamak açısından ortak bir zeminde buluşması gerekiyor" dedi.
Avustralya'da yaşayan YVDK onur üyesi Türk işadamı Mehmet Ali Karamemiş ise Gezi Parkı odaklı gelişmeler ile ilgili, "Yıllar önce yurtdışında Türkiye ile ilgili güzel haberler görebilmek için gazetelerin sayfalarını didik didik arıyorduk. Ancak, son birkaç yıldır Türkiye ile ilgili hiç negatif haber duymuyorduk. Umarım bu olaylar bir an önce biter ve ülkemizin de önü kesilmez" dedi.
Olayların uzamaması ve Türk insanına, ekonomisine zarar vermemesi temennisinde bulunan Karamemiş, sorunun çözümünde aklı selimin galip gelmesini istediklerini belirtti. Karamemiş, dünyanın hiçbir ülkesinde yasadışı gösterilere izin verilmediğini hatırlatarak, hükümetin olaylara yaklaşmının "gayet normal" olduğunu söyledi.
Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.