ANKARA
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, PYD Başkanı Salih Müslim'in Türkiye ziyaretinin planlanmış bir gezi olduğunu ve yalnızca Rasulayn'daki gelişmeler üzerine gerçekleşmediğini belirterek, Müslim'in, temasları sırasında beyan ettiği görüşlerin ve kamuoyuna verdiği mesajların Türkiye'nin prensipleriyle uyum içinde olduğunu söyledi.
Davutoğlu, Somali'nin başkenti Mogadişu'daki Türk büyükelçiliği ek binasına yönelik saldırıda yaralanan polis memurlarını Ankara'da tedavi gördükleri Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ziyaret etti.
Ziyaretin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Davutoğlu, PYD lideri Müslim'in Türkiye'deki temaslarına ilişkin soru üzerine, Müslim'in Türkiye ziyaretinin haklı olarak ilgi çektiğini, ancak son 2-3 ay içinde Türkiye'de çözüm sürecinin devreye girmesine paralel olarak Suriye'deki bütün Kürt kesimlerle yoğun temaslar sürdürdüklerini ifade etti.
Davutoğlu, "Son olarak Rasulayn'da olan gelişmeler söz konusu olmasaydı da bu ziyaret gerçekleşecekti. Bu ziyaretin gerçekleşmesi, Rasulayn'daki gelişmelerle, sadece onunla ilgili değildir" diye konuştu.
Türkiye'nin, süreç içinde Suriye'deki tüm kesimlerle Kürt gruplarını da muhalefette etkin rol almaya teşvik etiğini ve çalışmalarını bu çerçevede sürdürdüğünü vurgulayan Davutoğlu, "Planlanmış bir geziydi. Sanki Rasulayn'daki gelişmelere istinaden çağrılmış gibi bir hava doğru değil. Ama o da tabii bu ziyarete özel bir anlam kattı" ifadesini kullandı.
Önemli olan emrivakiye gidilmemesi
Türkiye'nin taleplerini sıralayan Dışişleri Bakanı Davutoğlu, şöyle konuştu:
"Baştan itibaren 3 temel talebimiz vardı. Bunlar ilkesel şeyler. Bunu biz Kürtlere söylediğimiz gibi Sünnilere, Türkmenlere, Nusayrilere de aynısını söylüyoruz. Bir, rejime destek vererek bu zulmün parçası olmayın. İki, seçilmiş bir Suriye parlamentosu oluşana kadar herhangi bir emrivaki sürecin içinde olmayın. Üç, Türkiye'nin güvenliğini tehdit edecek bir faaliyet içinde olmayın. Bu açıdan bakıldığında, Salih Müslim'in gerek toplantıda beyan ettiği görüşler, gerekse kamuoyuna verdiği mesajlar açıktır. Rejimle aralarına bir mesafe koyduklarını ifade etmiştir. Özerklik veya başka bir taleplerinin olmadığını açık bir şekilde ifade etmiştir. Ancak diğer muhalefet grupları gibi onların da kendi bulundukları, etkin oldukları yerlerde bir şekilde bir sivil yönetim kurma ihtiyaçları var."
Şehir bazında diğer muhalif grupların da hayatın akışını temin etmeye çalıştıklarına işaret eden Davutoğlu, "Bunlar bir zaruretten kaynaklanan bu tür geçici tedbirler olabilir. Önemli olan, kalıcı bir statü şeklinde bir emrivakiye gidilmemesi. Bunu da Türkiye kaygı duyduğu için değil, böyle bir emrivaki Suriye'de zaten çok kırılgan olan durumu daha da kırılganlaştıracağı için bunun doğru olmadığını düşünüyoruz. Bu açıdan verilen mesajlar bizim beyan ettiğimiz prensiplerle uyumludur" diye konuştu.
Kürtlerin Suriye muhalefetine katılımının önemine de değinen Davutoğlu, "Beklentimiz, Suriye muhalafetiyle daha organik bir ilişki içine girmeleri. Bu konuda da bizden yardım talep ettiler. Biz de Suriye muhalafetiyle görüşerek, Kürt grupların da Suriye muhalefeti içinde yer almaları konusunda gerekli katkıyı yapacağız" dedi.
Katkı vermeye hazırız
Mısır'daki gelişmeleri ve bu yönde yürüttüğü temasları da değerlendiren Davutoğlu, "Türkiye'nin bu konudaki tutumu ilkesel olarak açıktır. Biz Mısır'da bir an önce demokratik sürece dönülmesi ve demokrasinin restore edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bütün temaslarımız bu yöndedir" dedi.
"Son dönemde yaşananlar son derece acı gelişmelerdir. Özellikle gösterilerde 200 kardeşimizin hayatını kaybetmesi durumu daha da kritik hale getirmiştir" diyen Davutoğlu, Türkiye'nin Mısır'ın huzuru, istikrarı ve iç barışı ve bölge üzerindeki etkisi bakımından olabilecek pozitif gelişmelere her zaman katkı vermeye hazır olduğunu vurguladı.
Türkiye efsanevi başarıya imza attı
Somali'nin başkenti Mogadişu'daki Türk büyükelçiliği ek binasına yönelik saldırıya değinen Davutoğlu, Türkiye'nin Somali'de son iki yıl içinde efsanevi bir başarıya imza attığını belirterek, Somali'de hayatın belli ölçülerde normale dönmesi ve siyasi sürecin işlemeye başlamasında Türkiye'nin katkılarının büyük payı olduğunu söyledi.
Saldırıda yaşamını yitiren Sinan Yılmaz'ın ailesine ve emniyet teşkilatına başsağlığı, yaralı polis memurlarına da sağlık dileyen Davutoğlu, "Türkiye Cumhuriyeti devleti, son dönemlerde dünyanın her yerinde olduğu gibi Somali'de de Türkiye Cumhuriyeti devletinin kudretine, şefkatine güvenen kardeşlerinin yanında olmuştur. Son iki yıl içinde efsanevi bir başarı gerçekleştirmiştir" diye konuştu.
Somali'de meydana gelebilecek olağanüstü durumlarla ilgili aylardır ek tedbirler alındığına, binaların takviye ve tahkim edildiğine değinen Davutoğlu, çok kapsamlı bir saldırıya rağmen güvenlik güçlerinin son derece başarılı bir şekilde tepki verdiklerinin altını çizdi
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Somali'ye yönelik politikamız, kardeşlik duygularımız ve Afrika stratejimizin bir temel giriş kapısı olarak Somali'ye dönük politikamızda hiçbir değişiklik olmayacaktır. Her zaman Somali'deki kardeşlerimizin yanında olacağız. Başlattığımız işi yarım bırakmayacağız. Başlattığımız iş hem insani yardımlar anlamında, hem de Afrika'ya dönük stratejimiz anlamında hedefine ulaşacaktır. Bizi yıldırmak isteyenler göreceklerdir ki bu milleti yıldırmak, bu milleti çıktığı bir yoldan alıkoymak mümkün değildir."
Türkiye'nin Somali'deki faaliyetlerinin süreceğini vurgulayan Davutoğlu, ancak bundan sonra daha fazla tedbir alınacağını, başta yeni bir büyükelçilik binasının inşası olmak üzere daha korunaklı bir yapı oluşturulacağını söyledi. Bakan Davutoğlu, "Her halükarda, Türkiye Cumhuriyeti devleti bu temsil görevini en takdire şayan şekilde yerine getirme kudretine sahiptir" diye konuştu.
Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.