Politika

Bakan Varank ile BAE'li Bakan Amiri'nin 'uzay keşfi' için tebrikleşmesi BAE basınında geniş yer buldu

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank'ın BAE Mars'a başarılı bir şekilde uydu göndermesinden dolayı kutlaması ve buna karşılık BAE'li Amiri'nin Türkiye'ye uzay çalışmalarında başarı dilemesi BAE medyasında yankı uyandırdı.

İdiris Okuduci  | 19.02.2021 - Güncelleme : 19.02.2021
Bakan Varank ile BAE'li Bakan Amiri'nin 'uzay keşfi' için tebrikleşmesi BAE basınında geniş yer buldu

İstanbul

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın Birleşik Arap Emirlikleri'ni (BAE) Mars'a başarılı bir şekilde uydu göndermesinden dolayı kutlaması ve buna karşılık BAE'nin İleri Teknolojiden Sorumlu Devlet Bakanı Sarah el Amiri'nin Türkiye'ye uzay çalışmalarında başarı dilemesi BAE medyasında yankı uyandırdı.

BAE merkezli El Beyan gazetesi, iki bakanın sosyal medyada, uzay araştırmaları konusunda birbirini ve ülkelerini tebrik etmesine ilişkin grafikli haber hazırladı.

"Uzay diplomasisi" başlığının kullanıldığı haberde iki tarafın birbirini uzay yolcuğu için tebriklerine yer verildi.

Bakanlar arasındaki diyaloğu haberleştiren bir başka gazete El Haliç oldu. El Haliç de El Beyan gibi "uzay diplomasisi" başlığını seçti.

"Twitter üzerinden uzayı keşfediyorlar"

Abu Dabi hükümetine bağlı, İngilizce yayın yapan The National News gazetesi de Türk ve BAE'li bakanlar arasındaki tebrikleşmeyi sayfasına taşıdı.

Gazete haberinde "Türkiye ve BAE'li bakanlar Twitter üzerinden uzayı keşfediyor" başlığını kullandı.

The National News, haberinin arka planında ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2023'te planlanan uzay yolcuğu hakkında daha önce yaptığı açıklamalara yer verdi.

BAE'nin ana akım medya kuruluşlarından El İttihad gazetesi de bakanların tebrikleşmesini sosyal medya hesabına taşıdı.

Gazete, her iki bakanın Twitter mesajlarının yer aldığı bir multimedya haberi yayımladı.

"Değerli" diyalog

BAE'nin Dubai kentinde bulunan Siyaset Bilimi Profesörü Abdulhalik Abdullah, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Varank ile Amiri arasındaki diyaloğu "değerli" olarak tanımladı.

Abdullah, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank'ın BAE'yi Mars'a uydu göndermesi vesilesiyle tebrik ettiğini ve bunun küresel bir bilim olarak kabul edildiğini yazdı.

BAE'li siyaset bilimci, Amiri'nin de Varank'a daha hoş tebriklerde bulunduğunu kaydetti.

Bakan Varank'ın mesajına Türkçe cevap verdi

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, BAE'nin "Umut" adı verilen uydusunun Mars yörüngesine başarılı bir şekilde yerleşmesi vesilesiyle bir tebrik mesajı yayımlamıştı.

Twitter hesabından İngilizce paylaştığı mesajında BAE'yi kutlayan Varank, "Uzaydaki her yeni keşif, uluslararası iş birliğini artırıp dünya barışının çıkarına hizmet ediyor. Üzerinde uzun bir dönemdir çalışılan BAE'nin Umut Misyonu, övülmeye değerdir. Tebrikler" ifadelerini kullanmıştı.

Bu açıklama üzerine BAE İleri Teknolojiden Sorumlu Devlet Bakanı Sarah el Amiri de sosyal medyada Varank'a teşekkür etmişti. Amiri, Türkçe yazdığı mesajda şu ifadelere yer vermişti:

"Uzay araştırmalarının her zaman pek çok keşfe aracılık ettiğine ve kolektif insan anlayışımızı geliştirdiğine inanıyoruz. 2023'te Türkiye'ye başarılı bir keşif yolculuğu diliyorum. Bu çalışmanın bölgenin uzay araştırmalarına katkı sağlayacağına inanıyorum."

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.