Dolar
38.82
Euro
43.69
Altın
3,210.48
ETH/USDT
2,570.00
BTC/USDT
106,170.00
BIST 100
9,668.36
Politika

4+4+4 komisyondan geçti

11.03.2012 - Güncelleme : 11.03.2012
4+4+4 komisyondan geçti

egitim-komisyon 11-03

Zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran yasa teklifi, TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunda kabul edildi.***

TBMM
4+4+4 Komisyondan geçti

Teklife göre, okulların kademeleri, 4 yıl süreli ve zorunlu ilkokul ile 4 yıl süreli ve zorunlu ortaokuldan oluşan kurumlar olarak düzenleniyor.
Ortaöğretim kurumları, ilköğretim kurumlarından sonra 4 yıllık zorunlu öğrenim veren genel, mesleki ve teknik öğretim kurumları olarak tanımlanıyor.
İlköğretim kurumlarının toplam eğitim süresi 8 yıl olacak. ''Bu okullarda kesintisiz eğitim yapılır'' ifadesi, kanundan çıkarılıyor.
Bu kurumlar, 4 yıllık ilkokul ve 4 yıllık ortaokullardan oluşacak. İlkokullar ve ortaokullar, bağımsız okullar halinde kurulabileceği gibi imkan ve şartlara göre birlikte de kurulabilecek.
İlköğretim 6-13 yaş grubundaki çocukların eğitimi ve öğretimini kapsayacak, kız ve erkek bütün vatandaşlar için zorunlu ve devlet okullarında parasız olacak.
Yasanın yayımı tarihinde ilköğretim kurumlarının 5, 6, 7 ve 8. sınıflarında eğitim görenler, eğitimlerini bu kurumlarda tamamlayacak.
Teklifle, 12 yıllık zorunlu eğitim uygulamasının başlangıç tarihi Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek. 12 yıllık zorunlu eğitim uygulamasına geçilinceye kadar ortaokulu tamamlayanlara ilköğretim diploması verilecek.
Mecburi ilköğretim çağı 6-13 yaş grubundaki çocukları kapsayacak. Bu çağ, çocuğun 6 yaşını bitirdiği yılın eylül ayı sonunda başlayıp, 13 yaşını bitirip 14 yaşına girdiği yılın öğretim yılı sonunda bitecek.Ortaöğretim kurumları, ortaokuldan sonra 4 yıllık zorunlu öğrenim veren genel, mesleki ve teknik öğretim kurumları olarak tanımlanıyor. Bu okulları bitirenlere ortaöğretim diploması verilecek.
Yasadaki, ''ilköğretim okulu'' ibaresi, ''ilkokul'' ve ''ortaokul'' olarak yeniden düzenlendi.
Teklifle, üniversiteye girişteki katsayı uygulamasına ilişkin düzenlemeler de yapılıyor. Buna göre, Yükseköğretim kurumlarına giriş ve yerleştirme işlemleri, imkan ve fırsat eşitliğini sağlayacak tedbirleri almak kaydıyla, YÖK tarafından belirlenen usul ve esaslara göre yapılacak.

Komisyon toplantısı gergin geçti

Bu arada, Komsiyonda, CHP milletvekillerinin oturacak yer bulamaması üzerine kavga çıktı.
AK Parti'li ve CHP'li milletvekilleri birbirlerini yumruklarken, CHP'li Altay dengesini kaybederek yere düştü.
Bazı AK Parti'li milletvekilleri kameramanları iterek dışarı çıkardı.
TBMM Milli Eğitim Komisyonunun MHP'li üyeleriyle birlikte basın toplantısı düzenleyen MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır da teklifin gayrimeşru olduğunu iddia ederek, ''Bu konuda sorumluluk sayın Cemil Çiçek'e aittir. TBMM'de milletin iradesi çiğnenmiştir. Bu despotizmdir, tek adam yönetiminin dayatmasıdır'' dedi.
CHP Grup başkanvekilleri Muharrem İnce ile Akif Hamzaçebi de milletvekilleriyle birlikte TBMM'de basın toplantısı düzenledi. İnce, kavgayı değerlendirirken, ''Parlamenter demokrasi fiilen sona ermiştir. Bu iş bitti'' dedi.
Hamzaçebi de ''Otoriter rejim AKP'yi tanımlamakta artık yetersiz kalmıştır, onun da ötesine geçmiştir'' diye konuştu.

Avcı: Her şeye rağmen görüşmeler tamamlandı
TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı Nabi Avcı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun CHP milletvekillerini, Komisyon toplantısına çağıran mesajlarıyla ortamın sağlıklı biçimde çalıştırılamaz hale getirildiğini belirterek, ''CHP Genel Başkanı'nın bindirilmiş kıtalar halinde Komisyona sevkettiği milletvekillerinin kaba güce dayalı engelleme çabalarına rağmen teklifin görüşmelerinin tamamlanabilmiş olması, her şeye rağmen sevindiricidir'' dedi.  
Avcı, kendisine atılan yapıstırıcı altlığını göstererek, ''300-400 gram ağırlıktaki bu cisim, kafamı 5-6 santim sıyırarak geçti. Kafama çarpsaydı bu açıklamayı muhtemelen hastanede yapıyor olacaktım. Bu, Akif Hamzaçebi tarafından Komisyon Başkanı'na atılan kırtasiye malzemesidir'' diye konuştu.

Kılıçdaroğlu'ndan değerlendirme

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisince Swissotel'de düzenlenen toplantının ardından, basın mensuplarının komisyonundaki kavgaya ilişkin sorularını yanıtladı. ''Bu, demokrasi tarihimiz açısından kara bir lekedir. Tanklarıyla, toplarıyla gelsinler, konuşacağız'' diyen Kılıçdaroğlu,  ''Bırakın olgunlaşsın, bırakın tartışalım. Salı günü bu konuya çok daha ayrıntılı gireceğim. Çünkü arkadaşlardan bazı bilgiler aldım ama henüz ayrıntıları bilmiyoruz. Salı günkü konuşmada tüm ayrıntılara girip değerlendireceğim'' şeklinde konuştu.

PMD tepki gösterdi
Parlamento Muhabirleri Derneği (PMD) Yönetim Kurulu, komisyondaki kavgaya ilişkin bir kameramanın başından yaralanmasına tepki gösterdi.
PMD Yönetim Kurulundan yapılan yazılı açıklamada, ''komisyonda 4+4+4 eğitim modeli teklifi görüşmeleri sırasında milletvekilleri arasında çıkan arbedede parlamento muhabirleri, kameramanlar ve foto muhabirlerinin halkı bilgilendirme adına görev yapmasının imkansız hale geldiği'' ifade edildi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın