
‘’Bizimkiler" dizisiyle üne kavuşan, "Hababam Sınıfı", "Çöpçüler Kralı", "Kapıcılar Kralı", "Postacı" gibi filmlerin senaristi Umur Bugay’ın vefatının üzerinden 4 yıl geçti. Bugay, 1940 yılının Ekim ayında Ankara'da dünyaya geldi. Sanat hayatına 1962 yılında Arena Tiyatrosu'nda başladı. 1964'te İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü'nden mezun oldu. 1962 yılından 1972 yılına kadar tiyatro oyunculuğu yaptı. "Cemil" adlı senaryoyla sinema dünyasına atılan Bugay, daha sonra Atıf Yılmaz'ın yönettiği "Hasip ile Nasip", "Deli Yusuf" ve "İşte Hayat" adlı filmlerin senaryolarını yazdı. Birçok başarılı yapıma imza atan sanatçı, 1975 yılında çekilen Hababam Sınıfı filminin senaryosunu kaleme aldı. 1975'ten vefatına kadar çeşitli gazete ve dergilerde, mizah ağırlıklı öyküleri ve röportajları yayımlandı. Kariyerinin en önemli eseri olan ve 1988'de yazmaya başladığı "Bizimkiler" adlı televizyon dizisinin TRT'de gösterilmesiyle büyük bir üne kavuştu. Usta senarist 1990'da Bugay Film Yapım Reklamcılık şirketini kurarak bazı filmlerin yapımcılığını da üstlendi. Türk Küçükleri adlı bir gülmece öyküleri kitabının yanı sıra anılarını kaleme aldığı "Oğlum Adam Olacak" adlı kitabı Ocak 2017'de yayınlandı. "Pir Sultan Abdal" oyunuyla 1970'te DİSK tarafından "En İyi Yönetmen" ödülüne layık görüldü. "İşte Hayat" adlı filmin senaryosuyla 1976'da Antalya Film Şenliği'nde, "En İyi Özgün Senaryo" ödülünü kazanan Bugay, 1978'de "Çöpçüler Kralı" adlı senaryosuyla Antalya Film Şenliği'nde "En İyi Özgün Senaryo" ödülüne değer görüldü. Birçok dizi ve filme senaryolarıyla katkıda bulunan senarist, yazar ve yönetmen Umur Bugay uzun zamandır yaşadığı Kınalıada'da 6 Ağustos 2019'da geçirdiği kalp krizi sonucu 78 yaşında hayatını kaybetti. SODEV (Sosyal Demokrasi Vakfı) tarafından düzenlenen Trabzon Sinema Şenliği'nin galası için Trabzona gelen "Duruşma" filminin senaryo yazarı Umur Bugay (sağ 2), yönetmen Yalçın Yelence (sağda) ile oyuncuları Rutkay Aziz (sol 2) ve Meltem Cumbul (ortada), "Türk Sinemasında Güldürü" konulu panele katıldılar. (Arşiv-20.11.1999) ( Zafer Sel - Anadolu Ajansı )

Sinema sanatçısı Metin Akpınar (solda) başkanlığındaki Sinema ve TV Yapımcıları Meslek Birliği Kurucular Kurulu, Kültür Bakanı İstemihan Talay'ı (sol 2) ziyaret etti. Sinema Sanatçısı Mehmet Aslantuğ (sol 3), TV Yapımcıları Meslek Birliği İcra Komitesi Başkanı, senarist, oyuncu ve yönetmen Umur Bugay (sağda), kabulde yer aldı. (Anadolu Ajansı-22.05.2001) ( Fırat Çağlayan Yurdakul - Anadolu Ajansı )

Antalya Kültür Sanat Vakfı tarafından "3. Antalya Televizyon Ödülleri" Mardan Palace Otel'de düzenlendi. Törende, ödül alan yönetmen Umur Bugay konuşma yaptı. (Arşiv-21.04.2012) ( Okan Özer - Anadolu Ajansı )

UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan ve "En iyi korunan 20 kent" arasında bulunan Karabük'ün Safranbolu ilçesinde, "Kültürel Miras ve Korumacılık" temasıyla yapılan "19. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali" kortej yürüyüşüyle başladı. Programda Safranbolu Kaymakamı ve Belediye Başkanvekili Fatih Ürkmezer (sağ 8), sinemaya önemli katkılar sağlayan ve unutulmazlar arasına giren sanatçılar Serpil Tamur ((sol 4), Anta Toros (sağda), Ayşe Kökçü (sol 5), Alp Balkan (sağ 2), Ümit Yesin (sol 2), Mine Şenhuy Teber (sağ 6), Müjgan Ağralı (sol 7), Filiz Kaynak (sağ 5), Güler Ökten (sağ 4), Hikmet Körmükçü (sağ 7), Sabriye Kara (sol 6), Atılay Uluışık (sağ 3), Songül Ülkü (solda) ve yönetmen Umur Bugay'a (sol 3) plaket takdim etti. (Arşiv-06.09.2018) ( Ersin Turan - Anadolu Ajansı )