Dolar
39.84
Euro
46.98
Altın
3,342.40
ETH/USDT
2,576.10
BTC/USDT
109,200.00
BIST 100
10,228.39
22 Mayıs Uluslararası Biyoçeşitlilik Günü
20.05.2023

Biyoçeşitlilik; kara, deniz, bütün ekosistemler ve parçası oldukları diğer yaşam ortamları dâhil olmak üzere her türlü kaynaktan canlı organizmalar arasındaki farklılıklardır. Biyoçeşitlilik ile ilgili sorunlara dikkat çekmek, halkı bilinçlendirmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi'nin kabul edildiği gün olan 22 Mayıs 1992 Birleşmiş Milletler tarafından "Uluslararası Biyolojik Çeşitlilik Günü" olarak ilan edildi.Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndan, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün uygulamaya koyduğu Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi kapsamında çalışmaları tamamlanan 25 ilin sınırları içinde daha önce kayıt altına alınmamış 5 bin 219 bitki ve hayvan türü tespit edildi. (Arşiv-08.05.2013) ( Orman ve Su İşleri Bakanlığı - Anadolu Ajansı )

Ankara'da yaban hayatı tüm hareketliliği ile devam ediyor
Fotoğraf: İsmail Duru

Biyoçeşitlilik; kara, deniz, bütün ekosistemler ve parçası oldukları diğer yaşam ortamları dâhil olmak üzere her türlü kaynaktan canlı organizmalar arasındaki farklılıklardır. Biyoçeşitlilik ile ilgili sorunlara dikkat çekmek, halkı bilinçlendirmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi'nin kabul edildiği gün olan 22 Mayıs 1992 Birleşmiş Milletler tarafından "Uluslararası Biyolojik Çeşitlilik Günü" olarak ilan edildi. Milyonlarca kişinin yaşadığı Ankara'da trafik, yapılaşma ve şehir hayatının getirdiği zorluklara rağmen yaban hayatı da tüm hareketliliği ile devam ediyor. Başkentin en yoğun nüfusa sahip ilçelerinden olan Çankaya'da da salyangozlar hayatını idame ettirmeye çalışıyor. (Arşiv-25.09.2021) ( İsmail Duru - Anadolu Ajansı )

Büyükçekmece Gölü'nün yüzeyindeki yosun birikintisi
Fotoğraf: Muhammed Enes Yıldırım

Biyoçeşitlilik; kara, deniz, bütün ekosistemler ve parçası oldukları diğer yaşam ortamları dâhil olmak üzere her türlü kaynaktan canlı organizmalar arasındaki farklılıklardır. Biyoçeşitlilik ile ilgili sorunlara dikkat çekmek, halkı bilinçlendirmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi'nin kabul edildiği gün olan 22 Mayıs 1992 Birleşmiş Milletler tarafından "Uluslararası Biyolojik Çeşitlilik Günü" olarak ilan edildi. Büyükçekmece Gölü'nün yüzeyinde yosun birikintisi oluştu. Göl ile Marmara Denizi'nin birleştiği alanda tabanda oluşan yosunların su yüzeyine de yayıldığı görüldü. (Arşiv-11.05.2022) ( Muhammed Enes Yıldırım - Anadolu Ajansı )

Bengal Körfezi'ndeki küçük Saint Martin Adası'nda deniz yosunu
Fotoğraf: Mohammed Shajahan

Biyoçeşitlilik; kara, deniz, bütün ekosistemler ve parçası oldukları diğer yaşam ortamları dâhil olmak üzere her türlü kaynaktan canlı organizmalar arasındaki farklılıklardır. Biyoçeşitlilik ile ilgili sorunlara dikkat çekmek, halkı bilinçlendirmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi'nin kabul edildiği gün olan 22 Mayıs 1992 Birleşmiş Milletler tarafından "Uluslararası Biyolojik Çeşitlilik Günü" olarak ilan edildi.Bangladeş'te gönüllü araştırmacılardan oluşan bir ekip, yosun bakımından zengin olan Bengal Körfezi'ndeki Saint Martin adasında deniz yosunlarının korunması konusunda farkındalık yaratmak için çalışıyor. Bengal Körfezi'ndeki küçük Saint Martin Adası'nda deniz yosunu biyolojik çeşitliliğin korunmasında önemli bir rol oynuyor. (Arşiv-10.05.2022) ( Mohammed Shajahan - Anadolu Ajansı )

Van Gölü Havzasında kukumav kuşu görüntülendi
Fotoğraf: Ali İhsan Öztürk - Eski

Biyoçeşitlilik; kara, deniz, bütün ekosistemler ve parçası oldukları diğer yaşam ortamları dâhil olmak üzere her türlü kaynaktan canlı organizmalar arasındaki farklılıklardır. Biyoçeşitlilik ile ilgili sorunlara dikkat çekmek, halkı bilinçlendirmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi'nin kabul edildiği gün olan 22 Mayıs 1992 Birleşmiş Milletler tarafından "Uluslararası Biyolojik Çeşitlilik Günü" olarak ilan edildi.Van Gölü Havzası ve çevre illerdeki sulak alanlarda uygulanan koruma tedbirleri kuş popülasyonunu artırdı. Uygulanan çalışmalarla, kuş popülasyonunun artmasının yanı sıra yeni türlerin sulak alanları ziyaret ettiği, barındığı ve ürediği tespit edildi. Van Gölü Havzasında kukumav kuşu da görüntülendi. (Arşiv-20.10.2021) ( Ali İhsan Öztürk - Eski - Anadolu Ajansı )

Bostanlı sahilinde kıyıya yakın noktalar yeşile büründü
Fotoğraf: Halil Fidan

Biyoçeşitlilik; kara, deniz, bütün ekosistemler ve parçası oldukları diğer yaşam ortamları dâhil olmak üzere her türlü kaynaktan canlı organizmalar arasındaki farklılıklardır. Biyoçeşitlilik ile ilgili sorunlara dikkat çekmek, halkı bilinçlendirmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi'nin kabul edildiği gün olan 22 Mayıs 1992 Birleşmiş Milletler tarafından "Uluslararası Biyolojik Çeşitlilik Günü" olarak ilan edildi.İzmir'in Karşıyaka ilçesindeki Bostanlı sahilinde kıyıya yakın bazı noktalar, sudaki azot ve fosfor miktarının artmasıyla meydana gelen deniz yosunu (ulva lactuca) nedeniyle yeşile büründü. (Arşiv- 24.10.2022) ( Halil Fidan - Anadolu Ajansı )

Türk Bilim İnsanlarının Güney Kutbu'ndaki laboratuvarı
Fotoğraf: Şebnem Coşkun

Biyoçeşitlilik; kara, deniz, bütün ekosistemler ve parçası oldukları diğer yaşam ortamları dâhil olmak üzere her türlü kaynaktan canlı organizmalar arasındaki farklılıklardır. Biyoçeşitlilik ile ilgili sorunlara dikkat çekmek, halkı bilinçlendirmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi'nin kabul edildiği gün olan 22 Mayıs 1992 Birleşmiş Milletler tarafından "Uluslararası Biyolojik Çeşitlilik Günü" olarak ilan edildi.Türk bilim insanları 7. Ulusal Antarktika Bilim Seferi kapsamında yer bilimleri, yaşam bilimleri, fiziki bilimler ve sosyal bilimler konularında 18 ayrı proje çalışmalarını "Bilim ve barış" kıtası olarak adlandırılan Antarktika'ya taşıdı. Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde, TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü koordinasyonunda gerçekleşen 7. Ulusal Antarktika Bilim Seferi, Türk Bilim İnsanlarının Güney Kutbu'ndaki laboratuvarı oldu. Tarım ve Orman Bakanlığı Bandırma Koyuculuk Araştırma Enstitüsü, Su Ürünleri Bölümü Su Ürünleri Mühendisi Dr. Ekrem Cem Çankırılıgil, Horseshoe Adası'da denizden örnek toplarken görülüyor. (Arşiv-14.02.2023) ( Şebnem Coşkun - Anadolu Ajansı )

Amazon yağmur ormanları dünyanın en önemli hayvan ve bitki biyolojik çeşitliliği rezervlerini barındırıyor
Fotoğraf: Juancho Torres

Biyoçeşitlilik; kara, deniz, bütün ekosistemler ve parçası oldukları diğer yaşam ortamları dâhil olmak üzere her türlü kaynaktan canlı organizmalar arasındaki farklılıklardır. Biyoçeşitlilik ile ilgili sorunlara dikkat çekmek, halkı bilinçlendirmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi'nin kabul edildiği gün olan 22 Mayıs 1992 Birleşmiş Milletler tarafından "Uluslararası Biyolojik Çeşitlilik Günü" olarak ilan edildi.Kolombiya'nın Leticia kentindeki dünyadaki tropikal ormanların yarısından fazlasını oluşturan Amazon yağmur ormanları, dünyanın en önemli hayvan ve bitki biyolojik çeşitliliği rezervlerinden birini oluşturuyor. Kolombiya ulusal toprakların %9,6'sını kaplayan ormanlar 109.665 km2'lik bir alana yayılmış durumda. Ormanların içinden geçen 6,400 km uzunluğundaki Amazon Nehri su seviyesinin 15 m yükseldiği yağmur mevsiminde ormanın çok büyük bir alanını sular altında bırakıyor. (Arşiv-31.03.2023 ) ( Juancho Torres - Anadolu Ajansı )

Amazon yağmur ormanları, dünyanın en önemli hayvan ve bitki biyolojik çeşitliliği rezervlerini barındırıyor
Fotoğraf: Juancho Torres

Biyoçeşitlilik; kara, deniz, bütün ekosistemler ve parçası oldukları diğer yaşam ortamları dâhil olmak üzere her türlü kaynaktan canlı organizmalar arasındaki farklılıklardır. Biyoçeşitlilik ile ilgili sorunlara dikkat çekmek, halkı bilinçlendirmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi'nin kabul edildiği gün olan 22 Mayıs 1992 Birleşmiş Milletler tarafından "Uluslararası Biyolojik Çeşitlilik Günü" olarak ilan edildi.Kolombiya'nın Leticia kentindeki dünyadaki tropikal ormanların yarısından fazlasını oluşturan Amazon yağmur ormanları, dünyanın en önemli hayvan ve bitki biyolojik çeşitliliği rezervlerinden birini oluşturuyor. Kolombiya ulusal toprakların %9,6'sını kaplayan ormanlar 109.665 km2'lik bir alana yayılmış durumda. Ormanların içinden geçen 6,400 km uzunluğundaki Amazon Nehri su seviyesinin 15 m yükseldiği yağmur mevsiminde ormanın çok büyük bir alanını sular altında bırakıyor.(Arşiv-31.03.2023) ( Juancho Torres - Anadolu Ajansı )

Gerlache Boğazı'nda Kambur balinalar görüldü
Fotoğraf: Şebnem Coşkun

Biyoçeşitlilik; kara, deniz, bütün ekosistemler ve parçası oldukları diğer yaşam ortamları dâhil olmak üzere her türlü kaynaktan canlı organizmalar arasındaki farklılıklardır. Biyoçeşitlilik ile ilgili sorunlara dikkat çekmek, halkı bilinçlendirmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi'nin kabul edildiği gün olan 22 Mayıs 1992 Birleşmiş Milletler tarafından "Uluslararası Biyolojik Çeşitlilik Günü" olarak ilan edildi.Türk Bilim İnsanları Antartika'da bilimsel faaliyetleriyle geleceğe ışık tutarak kıtadaki insan kaynaklı kirliliklerin izini sürdü. Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde, TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü koordinasyonunda gerçekleşen 7. Ulusal Antarktika Bilim Seferi, Türk Bilim İnsanları "Bilim ve Barış kıtası" Antarktika'ya minimum ayak izi bırakarak kıta ve çevresinin ekosisteminin olumsuz şekilde etkilenmesini engelleyerek canlı yaşamının koruyucusu oldu. Gerlache Boğazı'nda Kambur balinalar görüldü. (Arşiv-11.02.2023) ( Şebnem Coşkun - Anadolu Ajansı )

İzmir'de, flamingolar, pelikanlar ve martılar görüntülendi
Fotoğraf: Cem Öksüz

Biyoçeşitlilik; kara, deniz, bütün ekosistemler ve parçası oldukları diğer yaşam ortamları dâhil olmak üzere her türlü kaynaktan canlı organizmalar arasındaki farklılıklardır. Biyoçeşitlilik ile ilgili sorunlara dikkat çekmek, halkı bilinçlendirmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi'nin kabul edildiği gün olan 22 Mayıs 1992 Birleşmiş Milletler tarafından "Uluslararası Biyolojik Çeşitlilik Günü" olarak ilan edildi.On binlerce kuş, üreme ve kışlama alanları arasında uzun bir göç yolculuğu gerçekleştiriyor. Doğanın döngüselliğinin bir göstergesi olan bu göç hareketi, ilkbahar ve sonbahar aylarında gerçekleşiyor. Türkiye üzerinden geçen göçmen kuşlar, zorlu yolculukları sırasında güç toplamak için bazen İstanbul'un kuzey ormanlarında, bazen Kayseri’nin sazlıklarında bazen de Anadolu'daki sulak alanlarda dinleniyor. 25 Eylül 2017'de uygun iklim koşulları nedeniyle farklı türlerden kuşlara ev sahipliği yapan İzmir'de, flamingolar, pelikanlar ve martılar görüntülendi. (Arşiv-25.09.2017) ( Cem Öksüz - Anadolu Ajansı )

Gala Gölü Milli Parkı ve çevresindeki sulak alanlarındaki Arı kuşu görüntülendi
Fotoğraf: Gökhan Balcı

Biyoçeşitlilik; kara, deniz, bütün ekosistemler ve parçası oldukları diğer yaşam ortamları dâhil olmak üzere her türlü kaynaktan canlı organizmalar arasındaki farklılıklardır. Biyoçeşitlilik ile ilgili sorunlara dikkat çekmek, halkı bilinçlendirmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi'nin kabul edildiği gün olan 22 Mayıs 1992 Birleşmiş Milletler tarafından "Uluslararası Biyolojik Çeşitlilik Günü" olarak ilan edildi. On binlerce kuş, üreme ve kışlama alanları arasında uzun bir göç yolculuğu gerçekleştiriyor. Doğanın döngüselliğinin bir göstergesi olan bu göç hareketi, ilkbahar ve sonbahar aylarında gerçekleşiyor. Türkiye üzerinden geçen göçmen kuşlar, zorlu yolculukları sırasında güç toplamak için bazen İstanbul'un kuzey ormanlarında, bazen Kayseri’nin sazlıklarında bazen de Anadolu'daki sulak alanlarda dinleniyor. Olumsuz hava koşulları, elektrik tellerine çarpma, zehirlenme, avlanma gibi nedenlerle sayıları azalsa da kuşların göçü devam ediyor. 13 Mayıs 2022'de Trakya'daki Gala Gölü Milli Parkı ve çevresindeki sulak alanlarındaki Arı kuşu görüntülendi. (Arşiv-13.05.2022) ( Gökhan Balcı - Anadolu Ajansı )

Erçek Gölü Havzasında göçmen kuş görüntülendi
Fotoğraf: Ali İhsan Öztürk - Eski

Biyoçeşitlilik; kara, deniz, bütün ekosistemler ve parçası oldukları diğer yaşam ortamları dâhil olmak üzere her türlü kaynaktan canlı organizmalar arasındaki farklılıklardır. Biyoçeşitlilik ile ilgili sorunlara dikkat çekmek, halkı bilinçlendirmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi'nin kabul edildiği gün olan 22 Mayıs 1992 Birleşmiş Milletler tarafından "Uluslararası Biyolojik Çeşitlilik Günü" olarak ilan edildi.On binlerce kuş, üreme ve kışlama alanları arasında uzun bir göç yolculuğu gerçekleştiriyor. Doğanın döngüselliğinin bir göstergesi olan bu göç hareketi, ilkbahar ve sonbahar aylarında gerçekleşiyor. Türkiye üzerinden geçen göçmen kuşlar, zorlu yolculukları sırasında güç toplamak için bazen İstanbul'un kuzey ormanlarında, bazen Kayseri’nin sazlıklarında bazen de Anadolu'daki sulak alanlarda dinleniyor. 3 Mart 2018de Erçek Gölü Havzasında göçmen kuş görüntülendi. (Arşiv-03.03.2018) ( Ali İhsan Öztürk - Eski - Anadolu Ajansı )

Kırklareli'nde yavruları ile birlikte sürüler halinde güneye doğru göç etmeye başlayan leylekler görüntülendi
Fotoğraf: Özgün Tiran

Biyoçeşitlilik; kara, deniz, bütün ekosistemler ve parçası oldukları diğer yaşam ortamları dâhil olmak üzere her türlü kaynaktan canlı organizmalar arasındaki farklılıklardır. Biyoçeşitlilik ile ilgili sorunlara dikkat çekmek, halkı bilinçlendirmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi'nin kabul edildiği gün olan 22 Mayıs 1992 Birleşmiş Milletler tarafından "Uluslararası Biyolojik Çeşitlilik Günü" olarak ilan edildi.On binlerce kuş, üreme ve kışlama alanları arasında uzun bir göç yolculuğu gerçekleştiriyor. Doğanın döngüselliğinin bir göstergesi olan bu göç hareketi, ilkbahar ve sonbahar aylarında gerçekleşiyor. Türkiye üzerinden geçen göçmen kuşlar, zorlu yolculukları sırasında güç toplamak için bazen İstanbul'un kuzey ormanlarında, bazen Kayseri’nin sazlıklarında bazen de Anadolu'daki sulak alanlarda dinleniyor. 20 Eylül 2020'de Kırklareli'nde yavruları ile birlikte sürüler halinde güneye doğru göç etmeye başlayan leylekler görüntülendi. (Arşiv-20.09.2020) ( Özgün Tiran - Anadolu Ajansı )

Dev İstiridye, Asya Pasifik'te görüntülendi
Fotoğraf: Dante Diosina Jr

Biyoçeşitlilik; kara, deniz, bütün ekosistemler ve parçası oldukları diğer yaşam ortamları dâhil olmak üzere her türlü kaynaktan canlı organizmalar arasındaki farklılıklardır. Biyoçeşitlilik ile ilgili sorunlara dikkat çekmek, halkı bilinçlendirmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi'nin kabul edildiği gün olan 22 Mayıs 1992 Birleşmiş Milletler tarafından "Uluslararası Biyolojik Çeşitlilik Günü" olarak ilan edildi.Asya Pasifik'te maksimum 100 yıla kadar yaşadığı bilinen nadir deniz canlısı türü olan Dev İstiridye, Filipinler'in Batangas eyaleti kıyılarında bir deniz koruma alanında yetkili dalgıçlar tarafından görüntülendi. Dalış sırasında ateş palyaço balığı ve dokunaçlı deniz şakayığı da görüldü. (Arşiv-09.04.2023) ( Dante Diosina Jr - Anadolu Ajansı )

instagram_banner

Türkiye’den, dünyadan, havadan, karadan, hayatın tam merkezinden en güçlü kareler Instagram hesabımızda. Takip edin.

En Yeniler