Türk basınının ilk İngilizce enerji muhabirleri AA'da yetişecek
AA Haber Akademisi'nin, "enerji muhabiri" yetiştirmek ve insan kaynağı sağlamak amacıyla hayata geçirdiği "İngilizce Enerji Muhabirliği Eğitimi" başladı.

ANKARA
Anadolu Ajansı (AA) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk, Anadolu Ajansı (AA) Haber Akademisince düzenlenen İngilizce Enerji Muhabirliği Eğitimi’nin açılış dersini verdi.
Bugün Türk basın tarihinde çok önemli bir alan açtıklarını söyleyen AA Haber Akademisi Başkanı Öztürk, "İngilizce enerji muhabirliği Türk basınında ilk defa hayat bulacak, gerçekleştirilecek bir projedir" diye konuştu.
Enerji muhabirliğinin dünyada çok önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Öztürk, ancak Türkiye'de bu konuda eğitim verilmediği gibi, neredeyse insan kaynağının da yetişmediğini söyledi.
"AA Haber Akademisi bugünden itibaren ilk defa İngilizce Enerji Muhabiri Programı'nı başlatmış oluyor" diyen Öztürk, yaklaşık 1000 kişi arasından 24 muhabir adayının akademiye seçildiğini, bunlara diplomasi bölümünden geçenlerin eklenmesiyle yaklaşık 30 kişilik bir ekip oluştuğunu bildirdi. Öztürk, bu ekipte yer alanların, dünyadaki enerji piyasası, enerji haberleri, enerji politikaları, enerji-diplomasi ilişkileri, enerji yolları, yeraltı kaynakları ve enerji türlerinden, haber yazma teknikleri, bunların fotoğraflanması ve görüntülenmesine kadar çok özel bir eğitimden geçeceklerini belirtti.
Bu eğitimlerin tamamının İngilizce gerçekleştirileceğine işaret eden Öztürk, "Buradan başarıyla mezun olan arkadaşlarımızdan maalesef bir grubu, tamamını gönül almak ister ama bir kısmı ajansımızın kadrosuna dahil edilecek. Tamamına Anadolu Ajansının Haber Akademisi'nde İngilizce enerji muhabirliği eğitimi aldığına dair bir sertifika vermiş olacağız" dedi.
İngilizce enerji muhabirliğinin geleceğin en önemli mesleklerinden biri olacağını vurgulayan Öztürk, Türkiye'nin enerji koridoru, enerji geçiş yollarının merkezi olmasına rağmen ülkede şu anda enerji alanında analiz yapabilen, rapor hazırlayabilen az insan bulunduğunu söyledi. Öztürk, bu nedenle bu programdan başarıyla mezun olacakların ajansta ya da başka bir kurumda çok önemli görevler üstleneceğine inandığını kaydetti.
Program nasıl ortaya çıktı?
Projenin nasıl ortaya çıktığını anlatan Öztürk, şöyle konuştu:
"Erbil'e bir ziyarette bulunmuştum Kürtçe yayınlarımızın tanıtımıyla ilgili. Burada başkonsolosumuzla görüşürken enerjiyle ilgili bir haberden bahsetti bana. Ben de işin gerçeği o haberi duymamıştım. 'Nerede çıktı' diye sordum, bir enerji bülteninden bahsetti bana. Sanırım İngiltere merkezli bir enerji bülteni. İngiltere merkezli bir enerji bültenin İngilizce yayınlandığını ve neredeyse tüm enerji oyuncularının bu bültene abone olduğunu, dünyadaki enerji haberlerinin önemli bir kaynağının bu bülten olduğunu söyledi. Kendileri de oraya abone olmuş. Bütün büyükelçilikler, konsolosluklar özellikle enerjiyle ilgilenen ülkelerin merkezlerinde bu bülten çok önemliymiş. O zaman bende bir şaşkınlık uyandı.
Biz ajans olmamıza rağmen bu haberlerin bir kısmından haberdar olamıyoruz, çünkü çok spesifik bir alan, çok az insanın ilgilendiği ama çok etkin insanların ilgilendiği bir alan ve dünyada en büyük, en zengin ülkelerin, şirketlerin özel olarak ilgilendiği bir alanda maalesef Türkiye hiçbir zaman yer almamış. Enerji üreten ülkelerin hemen hemen merkezinde oturuyoruz. Kuzeyimizde Rusya, Ukrayna, alt taraflarda Suudi Arabistan'dan Irak'a kadar bütün petrol üretiminin merkezi ülkeler, doğumuzda Azerbaycan'dan tutun Hazar ülkelerine kadar enerjinin tam merkezinde bulunmamıza rağmen hiçbir zaman enerji konusuyla, enerji projeleriyle, enerji haberleriyle ilgilenmemişiz. O zaman bu bülteni çıkarmaya karar verdik."
Bülteni çıkarmaya karar verdiklerini ancak bu alanda çalışan insan sayısının Türkiye'de çok az olduğunu ifade eden Öztürk, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve ilgili diğer kurumlarla yaptıkları görüşmeler sonucunda eğitim programını ortaya çıkardıklarını belirtti. Öztürk, "Yaptığımız görüşmeler sonucunda bu bültenin İngilizce-Türkçe olmasına karar verdik ve Türkiye'de ilk defa, belki de Orta Doğu ve Balkan bölgesinde ilk defa İngilizce enerji muhabiri yetiştirilmiş olacak. İnşallah arkadaşlarımızın çoğu, başarılı şekilde mezun olduklarında Türkiye'nin ilk yetişmiş, akademiden mezun olmuş enerji muhabirleri olarak sahaya çıkacaklar" dedi.
İlk ders "Anadolu Ajansı ve Yeni Nesil Gazetecilik"
Öztürk, AA Haber Akademisi tarafından düzenlenen İngilizce Enerji Muhabirliği Eğitimi'nin "Anadolu Ajansı ve Yeni Nesil Gazetecilik" konulu ilk dersini verdi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile sektöre ilişkin kurumlarla yaptıkları istişareler sonucunda özel bir eğitim programı hazırladıklarını kaydeden AA Haber Akademisi Başkanı Öztürk, hazırlayacakları enerji bülteninin İngilizce ve Türkçe olarak yayınlanacağını, bu çerçevede yetiştirecekleri İngilizce enerji muhabirlerinin bölge için ilk olacağını bildirdi.
Körfez ülkeleri gibi bölgelere sadece enerji konusunda uzmanlaşmış enerji muhabirleri göndereceklerini ifade eden Öztürk, "Bu arkadaşlarımızın bütün görevi o ülkedeki enerji haberlerini takip etmek olacak. Bunun haricinde o ülkelerdeki muhabirlerimiz de online olarak eğitimden geçecek. Onlar da ayrıca enerji haberlerini yazacak ve bunların hepsi Enerji Terminalinde toplanacak. Bu terminalin altyapısını, yazılımını kendimiz hazırlıyoruz. Sadece terminale abone olanlar, bu haberleri görecekler. Bu haberleri normal basına vermeyeceğiz. Daha sonra haber niteliğinde olanlar ayrıca yayımlanacak" diye konuştu.
Türkiye'deki enerji aktörlerinin, AA'nın hazırlayacağı enerji bültenini merakla beklediklerini ifade ettiğini aktaran Öztürk, "Sakın bu bültenin Türkiye'ye yönelik olduğunu düşünmeyin. Lokal bir mantıkla yazmayacağız. Bu bülten, herkesi ilgilendirecek. Bu haberlerle Amerika da İngiltere de ilgilenecek. Haber açısına uluslararası perspektifle bakacağız" dedi.
Öztürk, 3 yıl öncesine kadar yerel bakış açısıyla haber üreten AA'da, artık haberlerin uluslararası bakış açısıyla yapıldığını belirtti.
"Türk medyasının, dünyayla beraber düşünme sorunu olduğunu" ifade eden Öztürk, şöyle konuştu:
"Gazetecinin, haber yaparken, bu haberin Avrupa'daki, Ortadoğu'daki yansımalarının ne olduğuna bakması gerekiyor. Bazı haberler Türkiye için haber değeri taşımayabilir ama Ortadoğu için taşıyabilir. Bunun için de yabancı dille yayın yapmak lazım. Üzülerek belirtiyorum ki uluslararası medyada izlenen bir televizyonumuz, okunan bir gazetemiz yok. Konuşma yaptığında o bölgede etki uyandıran bir gazetecimiz yok. Dolayısıyla çok içine kapanmış, lokal bir medya sektörü var.
Ülkemiz, Avrupa'nın 6. büyük ekonomisi, Ortadoğu'nun, Balkanlar'ın en büyük ülkesi olmasına rağmen, aynı derecede güce sahip bir medyaya sahip değil. Satranç tahtasında oynadığı taşlardan birkaç tanesi eksik olmuş oluyor. Bu taşlardan en önemlilerinden birisi medyadır, bunlardan maalesef yoksun durumdayız."
AA'nın Ortadoğu'da en çok Arapça haber üreten ajans konumunda olduğuna dikkati çeken Öztürk, Tunus'ta Fransızca yayınların açılışını gerçekleştirdiklerini, Fransızca'da da Arapça'daki başarılarının aynısını elde edeceklerini ümit ettiklerini söyledi.
Öztürk, AA'nın birçok alanda medyanın ilklerini gerçekleştirdiğini belirterek, "Türk medya sektöründe ilk defa Fransızca yayın yapan, ilk defa bu denli büyük çapta Arapça yayın yapan medya kuruluşuyuz. İlk defa Boşnakça yayın yapan, enerji muhabiri, diplomasi muhabiri yetiştiren yayın kuruluşuyuz'' dedi.
Kadro müjdesi
"Bugün birçok arkadaşımızın kadro yazılarını da imzaladım" diyen Öztürk, şöyle devam etti:
"Göreve geldiğimizde arkadaşlarımıza verdiğimiz bir söz vardı, 'Hiç kimse AA'da sigortasız çalışmayacak' demiştik. Daha sonra herkesi gücümüz yettiğince kadroya alacağımızı söylemiştik. Bugün de onun son imzasını atmış olduk. Fakat şunu söylemem gerekiyor ki çok zor kadro aldılar. Çok büyük emek sarf ederek aldılar. İmtihanlardan geçtiler, komisyona girdiler ve bir kısmı maalesef ajans standartının altında kaldığı için alamadı.
Anadolu Ajansı, herkese eşit fırsatlar sunan ve Türkiye'de uluslararası fırsat sunan tek kurum durumundadır. Çektiğiniz bir fotoğraf, Türkiye'de sadece AA'da uluslararası bir arenada görünme fırsatı sunar. Bunlar İzmir'de, Diyarbakır'da ya da Iğdır'da olabilir. Düşünün ki o fotoğraf dünyanın en güçlü gazetelerinde kapak olabiliyor. O yüzden AA'da çalışmak hem büyük bir ayrıcalık hem de fırsattır. Akademiden mezun olan her kişinin yayın yönetmeni, başmuhabir, yayın yönetmeni olma şansı vardır. Fırsat eşitliği, 20 yıllık gazetecilik geçmişim için söylüyorum, hiçbir zaman bu kadar rahat, bu kadar adil olmamıştır."
"Anadolu çocuklarının devrimi devam edecek"
AA'nın 100. Yıl Vizyonu kapsamında 2,5 seneyi geride bıraktıklarını, dünyanın en etkin 5 ajansından biri olma hedefleri olduğunu belirten Öztürk, şu anda dünyanın en büyük ilk 10 ajansı içinde olduklarını kaydetti. Öztürk, "AA, 2020'ye gelmeden inşallah ilk 5'te olacak. Bunu da bu kadro gerçekleştirecek. Bu kadronun tamamı Anadolu çocuklarından oluşur. Hindistan'da meydana gelen bir olayın fotoğrafını TIME, AA'dan alıyorsa biz buna 'Anadolu çocuklarının devrimi' diyoruz. İnşallah bu devrim daha da güçlü bir şekilde devam edecek" değerlendirmesinde bulundu.
Öztürk, enerji muhabirliği eğitiminin ardından Arap gazetecilere savaş muhabirliği eğitimi vermeyi planladıklarını bildirdi.
Muhabir: Göksel Yıldırım, Hüseyin Karatepe
Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.