Dolar
32.32
Euro
34.81
Altın
2,301.87
ETH/USDT
3,100.00
BTC/USDT
62,726.00
BIST 100
10,276.88
Kültür

Türk kökenli Yahudiler Hanuka Bayramı'nı ilk kez New York'taki Türkevi'nde kutladı

ABD'deki Sefarad Yahudileri olarak da bilinen Türk Yahudileri, Işık Bayramı Hanuka'yı kutlamak için ilk kez New York'taki Türkevi'nde bir araya geldi.

Mücahit Oktay  | 22.12.2022 - Güncelleme : 22.12.2022
Türk kökenli Yahudiler Hanuka Bayramı'nı ilk kez New York'taki Türkevi'nde kutladı Fotoğraf: Fatih Aktaş/AA

New York

Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği ile New York Türk Konsolosluğunun ev sahipliğinde Hanuka'yı kutlamak için düzenlenen törende, Yahudi cemaati üyeleri 19. yüzyıldan kalma, menora diye isimlendirilen şamdanı kullandı.

Yahudi koleksiyoncu Thomas Gelb'e ait olan 150 yıllık şamdanın, II. Dünya Savaşı sırasında Nazilerin yaktığı Prag'daki bir sinagogdan kurtarıldığı belirtildi.

Törende konuşan Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Hasan Murat Mercan, Türkevi'nin tüm Türk Yahudileri, dostları ve akrabalarının da evi olduğunu söyledi.

Mercan, "Yahudi cemaati ister Türkiye'de ister New York'ta yaşasın, ülkemizin, toplumumuzun ayrılmaz bir parçasıdır. Türkiye, farklı dinlere, kültürlere ev sahipliği yaptı ve hepsi ortak tarihimizin mihenk taşı oldu. Çeşitliliğimiz gücümüzü yansıtır." dedi.

Türkiye'nin New York Başkonsolosu Reyhan Özgür de kutlamanın Türk ve Yahudi halkları arasında büyüyen dostluğun bir başka kanıtı olduğuna değinerek, "Türkevi'nin kapıları Musevi dostlarımıza her zaman sonuna kadar açıktır. Bugünkü Hanuka kutlaması ve Türkevi'nde ilk defa menora mumlarının yakılması tarihi bir olaydır." dedi.

İsrail'in New York Başkonsolosu'ndan teşekkür

Türkevi'ndeki programa katılan İsrail'in New York Başkonsolosu Asaf Zamir, Hanuka kutlaması için Türkevi'nin kapılarını açan Türkiye'ye teşekkür etti.

Zamir, "Bu akşam bu etkinliği yapmaya karar vermiş olmanız bizim için son derece önemli." dedi.

Türkiye Musevileri Hahambaşı İsak Haleva da ABD'deki Yahudi cemaatinin Hanuka Bayramı'nı kutlamak için İstanbul'dan video konferansla törene katıldı.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.