Sulukule'de Osmanlı mimarisi
Sulukule'de, önceden derme çatma yapıların bulunduğu ve bir bölümünde roman vatandaşların yaşadığı sur içindeki bölge, yeni çehre kazanıyor.

Sulukule'de, önceden derme çatma yapıların bulunduğu ve bir bölümünde roman vatandaşların yaşadığı sur içindeki bölge, yeni çehre kazanıyor.***
İSTANBUL - Nesime Ergönen
![]() |
Sulukule'ye Osmanlı motifleri |
![]() |
Sulukule'de Osmanlı mimarisi |
Fatih Belediyesinin İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın (TOKİ) ortak yürüttüğü Neslişah ve Hatice Sultan Mahalleleri Yenileme Projesi çerçevesinde, bakımsız ve müdahale gerektiren yapılarıyla çöküntü bölgesi özelliği taşıyan bölgede 640 konut inşa ediliyor.
Klasik Osmanlı mimarisi ile inşa edilen tamamı cumbalı evlerin, gelecek yılın Mart ayında hak sahiplerine teslim edilmesi planlanıyor.
Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Sur Koruma Bandı içinde yer alan Neslişah ve Hatice Sultan Mahalleleri Yenileme Projesiyle bu iki mahallenin tarihi kent dokusuyla uyumlu, tarihi yarımadanın kentsel ve mimari mirasına uygun, sağlıklı binalarla ve altyapıyla yenilenmesi sağlanmasının hedeflendiğini söyledi.
12 Adanın yer aldığı proje alanının 10 sokak ve 3 caddeden oluştuğunu aktaran Demir, Hatice Sultan ve Neslişah Sultan mahallelerini kapsayan yenileme projesinin ön çalışmalarının 2005 yılında başladığını, 2009'da da TOKİ tarafından ihalesinin yapıldığını belirtti.
Sulukule'deki 640 konutluk projenin bu kadar büyük alanı ilgilendiren ilk proje olduğuna işaret eden Demir, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Bu projeyi yapmadan önce burada tenekeden, tenteden naylondan yapılmış evlerde insanlar hayat mücadelesi veriyorlardı. Altyapıları, elektrik, su ve kanalizasyon tesisatları yoktu. Böylesine sıkıntılı bir bölgeden şimdi rahat, tüm modern imkanların bulunduğu yeni bir kent oluşturuluyor. Evler klasik Osmanlı mimarisinin özelliklerini taşıyan cumbalı evler. Bu evler için villa diyenler oldu. Villa değil bu evler, 65, 70, 90 ve 100 metre karelik daireler bunlar. Projeyi uygularken bölgenin yapısını bozmadık. Osmanlı'dan bize intikal ettiği yapısını korumaya çalıştık. Sokak siluetleri, caddelerin eksenleri aynıyla muhafaza edildi. Klasik Osmanlı evleri, önde cumbaları arkada ortak kullanım mekanları var. Arka bahçeler genellikle komşular tarafından ortak kullanılan mekanlar, onu yaşatacağız burada. Otoparkından çevre düzenlemesine yeşil alanlarına kadar bir şehrin ihtiyacı olan bütün altyapılarını barındıran örnek proje burada hayata geçiriliyor.''