Dolar
32.33
Euro
34.89
Altın
2,211.69
ETH/USDT
3,584.20
BTC/USDT
70,707.00
BIST 100
8,979.33
Kültür

Midas Anıtı günden güne tahrip oluyor

Eskişehir'in Han ilçesinde bulunan, frigler'in dünyaca ünlü yapısı midas anıtı, günden güne tahrip oluyor.

17.08.2011 - Güncelleme : 17.08.2011
Midas Anıtı günden güne tahrip oluyor


midasaniti

Eskişehir'in Han ilçesinde bulunan, frigler'in dünyaca ünlü yapısı midas anıtı, günden güne tahrip oluyor.***

ESKİŞEHİR - Cihan Yıldırım -

Birçok dil bilimcinin uzun süredir üzerindeki yazıları çözmeye çalıştığı Frigler'e ait 2 bin 500 bin yıllık Midas Anıtı,yer sarsıntıları, kimyasal yağmurlar ve kuş pislikleri nedeniyle günden güne tahrip oluyor.
Tek parça kayaya oyulan 17 metre yüksekliğindeki, 2 bin 500 yıllık anıtın, Dünya Kültür Mirası Listesi'ne dahil edilmesi için UNESCO'ya 20 yıl önce yapılan başvuru, anıt korunamadığı için sonuçlanamıyor.  
Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taciser Sivas, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Frig uygarlığının MÖ 9. ile 7. yüzyıllar arasında Eskişehir, Afyonkarahisar, Kütahya ve Ankara illeri arasındaki bölgede hüküm sürdüğünü belirterek, günümüzde ''Frig Vadileri'' adıyla bilinen bölgenin, 19. yüzyıldan itibaren Avrupalı seyyahların, araştırmacıların ilgi odağı olduğunu söyledi.
Frig vadilerinin, her döneme ait kalıntılarıyla ''Kapadokya'' gibi yaz kış kültür turizmine hizmet edecek bir bölge olduğunu belirten Prof. Dr. Sivas, şöyle konuştu:
''Frig Vadisi'nde dinsel törenler için yapılmış 11 anıt bulunuyor. Bunların en önemlisi Yazılıkaya (Midas) Anıtı'dır. Tek parça bir kayaya oyulan 17 metre yüksekliğinde, 400 metrekarelik dikdörtgen Yazılıkaya Anıtı, Anadolu'nun en özgün, Friglerin en anıtsal yapısıdır. Han ilçesine bağlı Yazılıkaya köyündeki anıt, açık hava tapınağıdır. Bilim adamları, Yazılıkaya Anıtı'nın MÖ 8. ile 6. yüzyıl arasında yapıldığını kabul ediyor. Yazılıkaya, Friglerin başkenti Gordion'da (Ankara'nın Polatlı ilçesi yakınlarındaki Yassıhöyük köyü) yaşayan Kral Midas'ın emirleriyle yapılmış bir anıttır. Yazılıkaya kenti 'Mekke, Kudüs, Vatikan' gibi dinsel bir merkez. Friglerin en kutsal bölgesi. Yazılıkaya, Ana Tanrıça Matar'a yapılmış en büyük açık hava tapınağıdır.''

"Anıttaki yazılar gizemini koruyor"
Yazılıkaya Anıtı'nın üzerindeki yazılarda ''Midas'' ismi okunduğu için anıta ''Midas Anıtı'' da denildiğini belirterek, anıtın üzerindeki yazıların henüz çözülemediğini ifade eden Prof. Dr. Sivas, şöyle devam etti:
"Frigçe henüz çözülebilmiş bir dil değil. Yazıtların sayısı çok az. Mevcut yazıtlarda da birbirini tekrar eden ifadeler olduğu için gramer yapısını bilmiyoruz"

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın