Fransız lezzetleri, ülke gastronomisine özel haftada Türkiye'deki menülerde yerini aldı
Fransız mutfağının 150'den fazla ülkedeki restoranlarda tanıtıldığı "Goût de France/Good France" etkinliği kapsamında misafirlerine Fransız lezzetlerini sunan mutfak şefi Özkan, Fransa'ya özgü tatlara başkentlilerin büyük ilgi duyduğunu söyledi.

Ankara
Fransa, 2015'ten bu yana 5 kıtadaki 150'den fazla ülkede aynı tarihlerde Fransız mutfağını tanıtan Goût de France/Good France etkinliği düzenleniyor.
Bu yıl 14-22 Ekim'de altıncısı düzenlenen etkinliğe, önceki yıllarda olduğu gibi Türkiye'deki bazı restoranlar da katılıyor. Ankara'dan 3, İzmir'den 1 ve İstanbul'dan 21 olmak üzere Türkiye'de 25 restoranın misafirlerine Fransa'nın yemek tarifleri ve ürünleri bakımından gastronomik geleneğini yansıtan menüler sunuyor.
Etkinlikte yer alan Ankara'daki bir otelin mutfak şefi Özkan, başkentlilerin etkinliğe büyük ilgi gösterdiğini belirtti.
Bolu Mengenli Özkan, ortaokuldan bu yana yaklaşık 29 yıldır mesleğin içinde olduğunu, Akdeniz ve Ege bölgesindeki restoranlarda, İstanbul'da ve 2007'den bu yana Ankara'da çalıştığını belirterek birlikte çalıştığı yabancı şeflerden çok şey öğrendiğini söyledi.
Fransız lezzetleriyle İstanbul'da çalıştığı dönemde tanıştığını anlatan Özkan, "Sürekli yeni menüler, yeni denemeler yapıyorduk. Orada çok şey öğrendim. Tabii ki işimizin sonu yok. Mutfakta her gün yeni bilgiler öğreniyor ve ekip arkadaşlarımızla öğrendiklerimizi birbirimize aktarıyoruz." diye konuştu.
Menüye Fransa'nın gastronomik geleneği yansıdı
Özkan, bu yıl Goût de France / Good France etkinliğinin bölge olarak onur konuğunun Centre-Val de Loire (Loire Vadisi) olduğunu belirterek "Hazırlayacağım menüde Loire Vadisi'nden esintiler olması için araştırma yaptığımda orada yer elmasının, peynirlerin ve özellikle keçi peynirinin, pancarın çok kullanıldığını fark ettim. Bu ürünleri kullanarak bir menü oluşturdum." dedi.
Etkinlik çerçevesinde misafirlerine sunduğu menüde başlangıç olarak Fransa'nın en beğenilen peynirlerinden olan "brie" peynirini karamelize şeftaliyle birlikte servis ettiğini belirten Özkan, Fransız ekmeği (brioche ekmeği) ve poşe bıldırcın yumurtasının, ince dilim dana etiyle (roast beaf) kızarmış keçi peyniri, pancar ve karamelize soğanın yer aldığı bir diğer başlangıç tabağını da Loire Vadisi'nin zengin gastronomik geleneğinden ilham alarak hazırladığını anlattı.
Özkan, etkinliğin onur bölgesi belirlenen Loire Vadisi'nin deniz ürünleriyle de ön plana çıktığını belirterek Türkiye'de hazırladığı Fransız lezzetleri menüsüne ızgara çuprayı da eklediğini, yer elması ve kuşkonmazla servis ettiğini söyledi.
Tatlı seçimini ise geçen yıl Fransa'da çikolata eğitimi alan pastane şeflerinin yaptığını dile getiren Özkan, vanilyalı "saint-honoré" tatlısını karamel tadıyla sunduklarını belirtti.
"Türk ve Fransız damak tadı tencere yemeklerinde buluşuyor"
Özkan, başkentlilerin etkinliğine yoğun ilgi gösterdiğini ifade ederek "Birçok misafirimiz sırf bu etkinlik haftasını kaçırmamak için randevu alıyor, özel olarak Fransız lezzetlerini tatmak için geliyor. Misafirlerimizin çoğu da menüde böyle bir alternatif olduğunu gördüğünde 'Biz de deneyelim' diyerek bu menüyü seçiyor. Çok olumlu dönüşler alıyoruz." diye konuştu.
Türk misafirlerin Fransız lezzetleri menüsünde özellikle başlangıç olarak sunulan keçi peynirli pancar tabağını çok beğendiğini dile getiren Özkan, "Goût de France / Good France etkinliği dünyanın her birçok bölgesinde aynı anda yapılıyor. Senenin belli günlerinden dünyanın her yerinde Fransız lezzetleri sunuluyor. Dünyanın her yerinde Türk mutfağını tanıtan benzer bir etkinlik yapılmasını da dilerim." dedi.
Özkan, Fransız mutfağından çok yemek yaptığını ancak aralarında en çok arpacık soğan, patates ve çeşitli sebzelerle pişirilen sığır burginyon (boeuf bourguignon) yemeğini sevdiğini belirterek "Türkiye ve Fransa mutfağının buluştuğu yer tencere yemekleri. Yemeklerin sos içinde piştiğini düşünürsek bir tarafta Fransız mutfağına özgü "dömi glas" sos, diğer tarafta Türk yemeklerine özgü salçalı soslar var. Türk ve Fransız damak tadı tencere yemeklerinde buluşuyor." diye konuştu.
Fransız lezzetlerini Türkiye'de tatmak isteyenler için etkinlik 22 Ekim'e kadar devam edecek. Etkinliğe katılan restoranların listesine ve ayrıntılara Fransa'nın Ankara Büyükelçiliğinin internet sitesinden erişilebiliyor.
Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.