Bu koleksiyonda yok yok
350 yıllık tespihin yanı çok sayıda eserin bulunduğu kolleksiyonda 1927 İngiltere basımı 1000 liralık banknot da yer alıyor.

350 yıllık tespihin yanı çok sayıda eserin bulunduğu kolleksiyonda 1927 İngiltere basımı 1000 liralık banknot da yer alıyor.***
ZONGULDAK
Kızının Zonguldak Karaelmas Üniversitesini kazanması dolayısıyla 2 yıl önce ailesiyle İstanbul'dan Zonguldak'a gelen Nedim Çolak (55), kent merkezinde antika taşlardan hazırladığı takılar ve tespihleri sattığı iş yerinde, binlerce parçadan oluşan koleksiyonunun bir bölümünü sergiliyor.
Çolak, çeşitli dönemlere ait madeni ve kağıt para, yüzük, tespih ve saatlerden oluşan koleksiyonundaki önemli parçaları İstanbul'daki evinde ve bankada kiraladığı kasada tuttuğunu ifade ederek, emekli olduğu denizcilik firması sayesinde dünyanın birçok ülkesini gezdiğini, 35 yılı aşkın zamandır koleksiyon yaptığını söyledi.
Türkiye'de 1927-1999 yıllarında basılan farklı emisyonlardaki paraların tamamının koleksiyonunda yer aldığını belirten Çolak, şunları kaydetti:
''Koleksiyonumda en nadir ve değerli Türk parası olarak nitelendirilen 1927 İngiltere basımı 1000 lira da var. Şu anda ABD'de de bir sergide. Türk kağıt paraları içinde en kıymetli olanı budur. 1927'de tedavüle çıkan bin lira, 16 bin civarında basıldı. Bunlardan da 23'ü Merkez Bankası'na geri dönmedi ve piyasada kaldı. Çok az kişinin sahip olduğu banknotun biri de bende. Müzayedelerde paraya 250 bin lira değer biçiliyor. Benim banknotum şu anda bir arkadaşımın aracılığıyla yurt dışında sergide bulunuyor.''
Koleksiyonunda ön yüzünde İsmet İnönü'nün resmi bulunan 50 kuruşun da yer aldığını ifade eden Çolak, ''1930'lu ve 40'lı yıllarda İngiltere'de bastırılan paralar deniz yoluyla taşınıyordu. 1940'ta 40 milyon adet 50 kuruşluk banknot sipariş edildi. Parayı taşıyan gemi Yunanistan'da battı. Tedavüle verilemeyen 50 kuruşun üzerinde 'Türkiye Cumhuriyeti' yazısının, 'Türkiye Cümhuriyeti' şeklinde yanlış yazılması da dikkati çekiyor. Bu banknotunda bir örneği koleksiyonumda var'' dedi.
50 bin dolarlık tespih
Çolak, belli ustaların özel tespihlerinin de koleksiyonunda yer aldığını belirterek, fosilleşmiş reçine olan kehribarın yanı sıra kaplumbağa kabuğu ve özel ağaç türlerinden imal edilmiş tespihlerinin çok değerli olduğunu söyledi.
Osmanlı dönemine ait 350 yıllık ateş kehribarı tespihinin değerinin 50 bin dolar civarında olduğunu ifade eden Çolak, ''Kehribar taşı ne kadar uzun süre çekilirse değer kazanıyor. Şu anda 600'ün üzerinde çeşitli yıllara ait, değerli taşlardan tespihim var'' diye konuştu.
Aile büyükleri arasında Osmanlı döneminde önemli görevler yapanların bulunduğunu söyleyen Çolak, koleksiyonunda aile yadigarı çok sayıda el yazması Kur'an-ı Kerim ile cep saatinin, mühür ve yüzüklerin de yer aldığını kaydetti.