Dolar
32.37
Euro
34.95
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,561.30
BTC/USDT
70,373.00
BIST 100
9,079.97
Politika

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Basra ve Musul konsolosluklarımızı yeniden açıyoruz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Daha önce güvenlik sebebiyle kapatmak zorunda kaldığımız Basra ve Musul konsolosluklarımızı yeniden açıyoruz." dedi.

11.10.2018 - Güncelleme : 11.10.2018
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Basra ve Musul konsolosluklarımızı yeniden açıyoruz

BAĞDAT/ANKARA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Irak'a düzenlediği resmi ziyaret kapsamında Cumhurbaşkanı Berhem Salih ile bir araya geldi.

Görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında Çavuşoğlu, Türkiye'nin bu süreçte Irak'a desteğini bir kere daha vurgulamak için bu ziyareti gerçekleştirdiklerini dile getirdi.

Irak'ın yeniden inşası, ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi ve ticaret, yatırım gibi konuları görüşmelerde ele aldıklarını dile getiren Çavuşoğlu, terörle mücadeleye birlikte devam etme gerekliliği konusunda hemfikir olduklarını söyledi. 

Çavuşoğlu, "Daha önce güvenlik sebebiyle kapatmak zorunda kaldığımız Basra ve Musul başkonsolosluklarımızı tekrar açıyoruz." diye konuştu.

Irak'ın yeniden inşası için yapılan Kuveyt Konferansı'nda Türkiye'nin 5 milyar dolar taahhütte bulunduğunu hatırlatan Çavuşoğlu, bu taahhüdün arkasında olduklarını yinelediklerini söyledi. Çavuşoğlu, Irak ve Türkiye'nin sadece iki komşu değil aynı zamanda iki kardeş ülke olduğunun altını çizerek, dayanışma ve iş birliği içinde olmak gerektiğini ifade etti. 

Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonları hakkındaki soru üzerine şöyle devam etti:

"Türkiye, terörle mücadelede uluslararası hukuk çerçevesinde teröristler nerede olursa olsun onları yok etmeye devam edecektir. Bu mücadele de Irak'ın toprak bütünlüğüne ihlal değildir, saldırı değildir, uluslararası hukuktan kaynaklanan hakkımızdır. Bundan sonra bu mücadeleyi de hükümet kurulduktan sonra Irak hükümetiyle birlikte yapacağız."

Kaybolan Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı olayıyla ilgili bir soruyu da yanıtlayan Çavuşoğlu, başsavcılığın yoğun ve kapsamlı bir soruşturma başlattığını kaydetti. Çavuşoğlu, "Bu konuda istihbaratımız, emniyetimiz dahil tüm ilgili kuruluşlarımızla birlikte çalışmayı, soruşturmayı yürütüyorlar." dedi. Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Bu olay Suudi Arabistan'ın Başkonsolosluğunda gerçekleştiği için Suudi Arabistan'la da yakın iş birliği içinde olmak istiyoruz.Suudi Arabistan'ın da bizimle iş birliği içinde olması gerekiyor. Bu soruşturmalar neticesinde ortaya çıkan gerçekleri zaten tüm dünya ile paylaşmış olacağız."

Çavuşoğlu ile İbadi görüştü

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, daha sonra Irak Başbakanı Haydar el-İbadi ile görüştü.

Görüşme, Bağdat'taki Yeşil Bölge'de yer alan Başbakanlık Sarayı'nda basına kapalı gerçekleştirildi.

Çavuşoğlu, Bağdat temasları sonrası Necef'e hareket etti. Çavuşoğlu'nun burada Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr ile görüşmesi öngörülüyor. Dışişleri Bakanı, Necef’te Hazreti Ali türbesini de ziyaret edecek.

Bakan Çavuşoğlu Sadr ile görüştü

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Irak'ın Necef kentinde Sadr Hareketi lideri ve son genel seçimlerin birincisi Mukteda es-Sadr ile bir araya geldi.

Çavuşoğlu, görüşme sonrası basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Sadr ile iki ülkeyi ilgilendiren ortak konuları ve ülkedeki hükümet kurma çalışmalarına ilişkin gelişmeleri ele aldıklarını söyledi.

Görüşmenin olumlu geçtiğini ifade eden Çavuşoğlu, daha sonra Hazreti Ali'nin kentte bulunan türbesini ziyaret ederek dua etti.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Bağdat temasları sırasında Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, Meclis Başkanı Muhammed el-Halbusi, yeni hükümeti kurmakla görevlendirilen Adil Abdulmehdi, Türkmen milletvekilleri, eski Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Usame en-Nuceyfi ve Bedir Örgütü lideri Hadi el-Amiri'yle de bir araya gelmişti. 

Muhabir: Meltem Bulur-Zuhal Demirci-Tuğçenur Yılmaz-Haydar Karaalp

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.