Dolar
42.96
Euro
50.55
Altın
4,310.15
ETH/USDT
2,982.60
BTC/USDT
87,829.00
BIST 100
11,261.52
Dünya

Yemen'de BAE güçleri çekilmeye başlarken, GGK ise destekçilerini harekete geçiriyor

Yemen'de BAE güçlerine ülkeden çekilmesi için verilen sürenin dolmasının ardından, BAE'nin birliklerini çekmeye başladığı, GGK'nin ise ayrılık talebiyle ülkenin güneydoğusundaki Şebve vilayetinde çok sayıda destekçisini topladığı belirtiliyor.

Mohammed Sameai, Ekrem Biçeroğlu, Shukri Hussein, Mahmut Geldi  | 31.12.2025 - Güncelleme : 31.12.2025
Yemen'de BAE güçleri çekilmeye başlarken, GGK ise destekçilerini harekete geçiriyor

Yemen

Yemen Başkanlık Konseyi Başkanı Reşad el-Alimi, dün, "Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile yapılan ortak savunma anlaşmasının iptal edildiğini ve tüm BAE güçleri ile personelinin 24 saat içinde ülkeden çekilmesinin istendiğini" duyurdu, meşru yönetime bağlı Vatan Kalkanı Kuvvetleri'ne Hadramevt ve Mehra vilayetlerindeki tüm askeri kamplara girerek kontrolü ele almaları talimatını verdi.

📲 Artık haberler size gelsin
AA'nın WhatsApp kanallarına katılın, önemli gelişmeler cebinize düşsün.

🔹 Gündemdeki gelişmeler, özel haber, analiz, fotoğraf ve videolar için Anadolu Ajansı
🔹 Anlık gelişmeler için AA Canlı

Güney Geçiş Konseyi (GGK) ise yapılan çağrılara rağmen, aralık ayı başında kontrolü ele geçirdiği Hadramevt ve Mehra vilayetlerinden çekilmeyi reddediyor.

Yaklaşık 555 bin kilometrekarelik yüzölçümüyle Yemen'in neredeyse yarısını kapsayan bu iki vilayeti terk etmeleri yönündeki yerel ve bölgesel çağrılara rağmen GGK, geri adım atmamakta ısrar ediyor.

Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu Sözcüsü Türki el-Maliki, 30 Aralık sabahı Hadramevt’te, GGK kontrolündeki Mukalla Limanı’nda bazı silah ve savaş araçlarının hedef alındığı "sınırlı bir askeri operasyon" düzenlendiğini açıkladı.

Maliki, savaş araçları taşıyan iki geminin, Arap Koalisyonu Komutanlığının onayı alınmadan BAE’deki Fucayra Limanı’ndan Mukalla Limanı’na geldiğine dikkat çekti.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı da BAE’ye Yemen’in talebi doğrultusunda ülke topraklarındaki askerlerini 24 saat içinde çekme ve Yemen’de hiçbir tarafa askeri veya mali destek vermeme çağrısında bulundu.

Riyad yönetimi, BAE’nin Hadramevt ve Mehra vilayetlerinde, Suudi Arabistan’ın güney sınırına yakın bölgelerde askeri operasyonlar için GGK'yi sevk ettiğine işaret ederek, bu eylemleri “ülkenin ulusal güvenliğine tehdit” olarak nitelendirdi.

BAE, Suudi Arabistan ile yaşanan gerilimin ardından Yemen’de görev yapan "terörle mücadele ekiplerini" kendi inisiyatifiyle feshettiğini açıkladı.

Hadramevt Valisi: BAE güçleri çekilmeye başladı

Suudi Arabistan merkezli Şarku'l Avsat gazetesine konuşan Hadramevt Valisi Salim Ahmed el-Hunbeşi, "BAE’ye bağlı güçler fiilen bulundukları tüm noktalardan çekilmeye başladı. Bu çekilme hem Hadramevt’te hem de Yemen’in doğusundaki Şebve’de sürdürülüyor." dedi.

Hunbeşi, dün akşam, Mukalla kentindeki Er-Reyyan Havalimanı'nda sirenlerin çaldığını ve bunun, bölgede konuşlu BAE güçlerinin tahliyesine yönelik hazırlık adımlarından biri olduğunu aktardı.

BAE güçlerinin Şebve’nin Belhaf bölgesinden de çekildiğini belirten Hunbeşi, buna karşın Hadramevt’teki Er-Rubve ve Ed-Dabba bölgelerinde hâlen sınırlı sayıda BAE varlığının bulunduğunu söyledi. Hunbeşi, bunun yalnızca az sayıda uzman ve komutan düzeyindeki isimlerden oluştuğunu ve bu kişilerin GGK'ye bağlı güvenlik destek güçlerini yönlendirme görevinde bulunduğunu kaydetti.

BAE veya GGK'den ise bu konuda herhangi bir açıklama yapılmadı.

Ayrılık talepleri yükseliyor

Güney vilayetlerini kontrol eden GGK'nin etkili olduğu Şebve vilayetinin merkezi Atak kentinde düzenlenen gösteride ise eylemciler güneyin kuzeyden ayrılarak bağımsızlık ilan edilmesini istedi.

AA muhabirinin aktardığına göre, eylemciler, Yemen’de kuzey ve güneyin birleşmesinden önce Güney Yemen’i temsil eden eski Yemen Demokratik Halk Cumhuriyeti bayrağı taşıdı. Bu adım, açık biçimde ayrılık talebinin ve “birlikten önceki duruma dönme” çağrısının simgesi olarak değerlendirildi.

Eylemciler, "Uluslararası ve bölgesel toplumu, güney halkının iradesine saygı duymaya çağırıyoruz" ifadelerinin yer aldığı pankartlar taşıdı.

Gösteriyi organize eden GGK'nin "Milyonluk Şebve" başlıklı açıklamasında, "Güney Arap Devleti’ni, uluslararası olarak kabul gören tarihi sınırlarıyla tam egemen bir devlet olarak yeniden kurma projesi artık ulusal ve ortak bir tercih haline gelmiştir; geri adım, müzakere veya yarım çözümler kabul edilemez." ifadelerine yer verildi.

Açıklamada ayrıca, Yemen Başkanlık Konseyi Başkanı Alimi’nin aldığı kararların “tek taraflı” olduğu belirtilerek kınandı ve bu adımların "güneye savaş ilanı" niteliği taşıdığı ileri sürüldü.

Yemen içinde, bölgede ve uluslararası arenada güneyin bağımsızlığına yönelik çağrılar güçlü bir şekilde reddedilirken, GGK ise ısrarını sürdürüyor. GGK Başkan Yardımcısı Ahmed Said bin Bureyk, dün yaptığı açıklamada, "Güney Arap Devleti’nin ilanı artık hiç olmadığı kadar yakın.” dedi.

GGK, Yemen'deki hükümetlerin güney bölgelerini siyasi ve ekonomik olarak ihmal ettiğini savunuyor ve ayrılık talebinde bulunuyor. Yemen merkezi otoritesi ise bu iddiaları reddediyor ve ülkenin birliğini korumakta kararlı olduğunu vurguluyor.

Yemen'in kuzeyi (Yemen Arap Cumhuriyeti) ile güneyi (Yemen Demokratik Halk Cumhuriyeti) 22 Mayıs 1990'da birleşerek Yemen Cumhuriyeti’ni oluşturmuştu.

Yemen Başkanlık Konseyi: GGK güçlerinin Hadramevt ve Mehra'da konuşlanması silahlı isyandır

Yemen hükümetine bağlı haber ajansı SABA'da yer alan haberee göre Alimi, ABD'nin Yemen Büyükelçisi Stephen Fagin'i kabul etti.

Alimi, Fagin ile GGK'nin doğu vilayetlerini ele geçirmesiyle birlikte Yemen'de yaşanan son gelişmeleri ve bunların ülkenin ekonomisi ile güvenliğine yansımalarını görüştü.

BAE destekli GGK'nin Yemen'in doğusunda yer alan Hadramevt ve El-Mehra vilayetlerine konuşlanmasının "devlete karşı silahlı isyan sayıldığını" dile getiren Alimi, şunları söyledi:

"Yemen'in bugün karşı karşıya olduğu durum siyasi anlaşmazlık çerçevesine girmiyor bilakis devlet yönetimine ve devletin siyasi kararlarına karşı silahlı bir isyan anlamını taşıyor."

Son gelişmelerin, Yemen'i bölgesel istikrarsızlığın merkezi haline getirme tehdidi taşıyan tehlikeli bir ayrışmaya yol açtığını vurgulayan Alimi, bu durumun ayrıca ülkedeki güven ve istikrar süreçlerini de baltaladığını ifade etti.

Alimi, "Başkanlık Konseyi olarak da tansiyonun daha fazla yükselmesinin önüne geçmek için devlet dışında askeri hamlelerin önüne geçme talimatları verdik ve Hadramevt Vadisi'nde yeniden konuşlanmaya dair ulusal plan kararı aldık." dedi.

Başkanlık Konseyi'nin aldığı son kararların sivilleri korumaya yönelik barışçıl adımlar olduğunu aktaran Alimi, sözlerini şöyle sonlandırdı:

"Yemen, tarihi ve toplumsal boyutları olan güney sorununu adil şekilde çözmeye bağlılığını sürdürüyor. Çözüm de silah gücüyle yapılan dayatmaları reddeden özgür Yemen halkının kararlaştıracağı seçenekler doğrultusunda olur."

GGK, Hadramevt kentindeki güçlerinin geri çekildiği iddiasını yalanladı

Yemen'deki ayrılıkçı Güney Geçiş Konseyi (GGK), ülkenin doğusunda yer alan Hadramevt vilayetindeki güçlerinin geri çekildiğine dair iddiaları yalanladı.

GGK'ye bağlı Güney Silahlı Kuvvetleri (GSK) Sözcüsü Muhammed en-Nakib, ABD merkezli X şirketinin sosyal medya hesabından açıklama yayımladı.

Hadramevt vilayetinde konuşlu GGK'ye bağlı güçlerden bazılarının geri çekildiğine dair haberlere işaret eden Nakib, geri çekilmenin söz konusu olmadığını ve ilgili haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirtti.

GGK'ye bağlı güçlerin Hadramevt Vadisi ve çölü boyunca konuşlandığı yerlerdeki varlığını sürdürdüğünü aktaran Nakib, düşmanca eylemlere karşı hazırlıklı olduklarını söyledi.

Yemen ve Arap medyasında, ayrılıkçı GGK'ye bağlı güçlerin Hadramevt vilayetindeki bazı noktalardan çekildiği yönünde haberler yer almıştı.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın