Kaplumbağaların Akdeniz ile buluştuğu kumsalda hedef 2 bin 500 yavru çıkışı
Caretta caretta ve yeşil deniz kaplumbağalarının mavi sularla buluştuğu Mersin'deki ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü sahilinde, bu yıl yumurtalardan yaklaşık 2 bin 500 yavrunun çıkması bekleniyor.

Mersin
Anaç kaplumbağaların üreme alanlarından, Erdemli ilçesindeki ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsünün 1 kilometrelik sahilinde, yuva sayısı 41'e ulaştı.
Geçen sene 1015 yavrunun denize ulaştığı kumsalda bu sene hedef 2500 yavrunun denize ulaşması
— Anadolu Ajansı (@anadoluajansi) September 1, 2023
Caretta caretta ve yeşil deniz kaplumbağalarının Akdeniz ile buluştuğu Mersin'deki kumsalda araştırmacılar yavruların denize ulaşması için çalışıyor https://t.co/rEUpAFeJwp pic.twitter.com/5PqIEDv0kS
Yuvalarında kuluçka dönemini tamamlayan yavrular, yumurtalarından çıkmaya başladı.
Denize ulaşmak için kumsala ilk adımlarını atan minik kaplumbağaların gece saatlerindeki zorlu yolculuğu, Anadolu Ajansı ekibince görüntülendi.
Kabuklarından kurtulamayan ve mavi sulara ilerlerken güçlük çeken canlılara, enstitü görevlileri ile gönüllü öğrenciler destek oldu.
İklim değişikliği etkilerinin araştırılması için merkez kuruldu
ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü araştırmacılarından Dr. Evrim Kalkan Tezcan, AA muhabirine, sahilin koruma altında olduğunu söyledi.
Canlıların yumurtlama ve kuluçka dönemlerinin özenle takip edildiğini dile getiren Tezcan, "Gönüllü öğrencilerimiz 2 yıldır bizlerle çalışıyor. Böylelikle veri ve çalışma kalitesini geliştirme şansı bulduk." dedi.
ODTÜ İklim Değişikliği ve Sürdürülebilir Kalkınma Uygulama ve Araştırma Merkezinin geçen yıl kurulduğunu belirten Tezcan, "Kaplumbağa izleme ve koruma çalışmalarını bu merkez altında yürütmeye başladık çünkü iklim değişikliğinin deniz kaplumbağaları üzerindeki etkisi oldukça önemli. Böylelikle çalışmalarımızı daha akademik çerçeveye çektik." diye konuştu.
Tezcan, geçen yıl 1015 yavrunun denize ulaştığını, yuvarlardaki artış sayesinde bu sezon yaklaşık 2 bin 500 yavrunun yumurtalarından çıkmasını beklediklerini anlattı.
Gönüllülerden biyoloji öğrencisi Muhammet Berkan Şahin de sezonun ilk çalışmasında 450 yavrunun mavi sularla buluştuğunu ifade ederek, yolculuğa tanık olmaktan mutluluk duyduğunu kaydetti.
Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.