Dolar
32.32
Euro
34.81
Altın
2,301.87
ETH/USDT
3,133.40
BTC/USDT
63,907.00
BIST 100
10,276.88
Dünya

BM: Etiyopya'nın Tigray eyaletine giren yüzlerce yardım tırı geri dönmedi

Birleşmiş Milletler, Etiyopya'da abluka altında tutulan Tigray eyaletine giren yüzlerce yardım tırının geri dönmediğini açıkladı.

Tufan Aktaş, Dildar Baykan Atalay, Michael Gabriel Hernandez  | 17.09.2021 - Güncelleme : 17.09.2021
BM: Etiyopya'nın Tigray eyaletine giren yüzlerce yardım tırı geri dönmedi

İstanbul,Washington

BM'den yapılan açıklamada, geçen hafta eyalete giren 149 tırdan hiçbirinin geri dönmediği, 12 Temmuz'dan bu yana bölgeye ulaşan 466 tırdan ise sadece 38'inin bölgeden çıkış yaptığı aktarıldı.

Açıklamada bu durumun endişe yarattığı ve halka yardım ulaştırılabilmesi için bu araçlara ihtiyaç duyulduğu kaydedildi.

Etiyopya hükümeti, tırların federal ordu güçleriyle çatışan Tigray Halk Kurtuluş Cephesince (TPLF) kendi lojistik amaçlarında kullanılmak üzere alıkonulmuş olabileceği açıklaması yaptı.

TPLF Sözcüsü Getachew Reda ise suçlamaları reddederek tır şoförlerinin yakıt kıtlığı ve güvenlikten şikayetçi olduğunu, meselenin Tigray hükümetiyle ilgisinin bulunmadığını belirtti.

ABD Başkanı Biden, Tigray konusunda yaptırım öngören kararnameyi imzaladı

ABD Başkanı Joe Biden, Etiyopya'nın Tigray bölgesindeki tüm taraflara yeni yaptırımlar uygulanması için Dışişleri ve Hazine Bakanlıklarına yetki veren kararnameyi imzaladı.

Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamada, Biden'ın "Etiyopya'daki İnsani Kriz ve İnsan Hakları Krizleriyle İlgili Belirli Kişilere Yaptırım Uygulanması" adı altında bir başkanlık kararnamesi imzaladığı belirtildi.

Biden da yaptığı açıklamada, ABD'nin Tigray'daki çatışmalar konusunda barışçıl bir çözüm bulunması için baskılarını sürdüreceğini vurguladı.

Tigray'daki çatışmaların tüm taraflarını insani yardımlara izin vermeye, insan haklarına saygı duymaya ve ön şart olmadan müzakere masasına gelmeye davet eden Biden, "Farklı bir yol mümkün ancak taraflar bu yolu almayı seçmeli." değerlendirmesinde bulundu.

Yaptırımların hemen uygulanmasını beklemiyor

Biden'ın imzaladığı kararname ile ilgili dün ambargolu bir basın toplantısı düzenleyen yerel yetkililer, yaptırım kararnamesinin asıl amacının tarafları müzakere masasına çekmek olduğunu kaydetmişti.

Söz konusu yaptırımların hemen uygulanmayacağını ifade eden yetkililer, "Taraflar krizi çözmek için somut adımlar atmazsa Biden yönetimi bu yeni kararname kapsamında birçok kişi ve kuruluşu kapsayacak şekilde sert adımlar atmaya hazırdır ancak farklı bir yöntem mümkün. Etiyopya hükümeti ve TPLF müzakereli bir ateşkes için görüşmelere başlar, insani yardımları engellemezse ABD, ekonomisini yeniden canlandırması için Etiyopya'ya yardım etmeye hazırdır." mesajı vermişti. .

Yaptırımların ne zaman uygulanmaya başlanacağına ilişkin bilgi vermeyen yetkililer, harekete geçmek için aylarca beklemeyeceklerini, birkaç hafta bekleyeceklerini belirtmişti.

2 milyon kişi yerinden oldu

Federal ordu ve TPLF arasında ülkenin kuzeyindeki Tigray eyaletinde yaşanan güç mücadelesinin komşu eyaletlere sıçraması sonrası bölgede insani kriz devam ediyor.

Yaklaşık 2 milyon kişinin çatışmalar yüzünden yerinden olduğu eyalette, 5 milyondan fazla kişi acil yardıma ihtiyaç duyuyor.

Etiyopya ordusu, Kasım 2020'de isyancılara karşı başlatılan operasyonlarda kısmi başarı sağlasa da insani durumu gerekçe göstererek 28 Haziran'da Tigray'ın başkenti Mekelle'den çekilmişti.

Tek taraflı ateşkes ilan eden hükümet, TPLF'nin kuzeydeki hızlı ilerleyişi sonrası karşı saldırıya geçmişti.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın