Dolar
32.33
Euro
34.89
Altın
2,212.95
ETH/USDT
3,592.00
BTC/USDT
70,846.00
BIST 100
8,983.57
Dünya, arşiv

Yunanistan milli kahramanı Glezos'tan hükümete eleştiri

Yunan halkı tarafından "Milli Kahraman" olarak değerlendirilen Avrupa Parlamentosu'nun en yaşlı üyesi Glezos, SYRIZA hükumetinin Avro Bölgesi Maliye Bakanları Toplantısı'nda izlediği tavrı eleştirdi.

22.02.2015 - Güncelleme : 22.02.2015
Yunanistan milli kahramanı Glezos'tan hükümete eleştiri

ATİNA

Radikal Sol Koalisyon Partisi (SYRIZA) Avrupa milletvekili Manolis Glezos, "Geç olmadan" başlığıyla kaleme aldığı mektupta, Yunan halkının SYRIZA'nın vaatlerine oy verdiğine işaret ederek, Ttroykayı kurum memorandum anlaşma ve kredötürleri ortak diye adlandırmakla bir önceki durumun değiştirilemeyeceği vurgulandı. 

"Elbette Yunan halkının 25 Ocak 2015 seçimlerindeki oyunu değiştiremezsin" diye yaza Glezos şu ifadelere yer verdi:

"Troykayı kurum, memorandum anlaşma ve kreditörleri ortak diye adlandırmakla bir önceki durumu değiştiremezsin. Elbette Yunan halkının 25 Ocak 2015 seçimlerindeki oyunu da değiştiremezsin. Halk, SYRIZA'nın vaatlerine oy verdi. 'Sadece Alman ve diğer AB kreditör oligarşinin değil Yunan oligarşisinin de stratejisi olan kemer sıkma önlemlerini iptal ediyoruz. Seçimlerin ertesi günün bir kanunla Memorandum, Troyka ve tüm kemer sıkma kanunlarını iptal ediyoruz.' şeklinde açıklamalar yaptık. Aradan bir ay geçti ve bu açıklamalarımız hala gerçekleşmedi. Yazık." 

Glezos, mektubunda, "Tarafımdan bu yanılsamaya iştirak ettiğim için Yunan halkından özür diliyorum" ifadesine de yer vererek tüm SYRIZA üyelerini çok geç olmadan hükümete tepki vermeleri çağrısında da bulundu.

"Daha ölçülü bir değerlendirme beklerdik"

Yunan hükümet çevrelerinden yapılan açıklamada ise "Glezos'un,Yunan halkının onurunun tekrar geri gelmesi için hükümetin yaptığı ve yapmaya devam ettiği sert ve sancılı müzakereden muhtemelen iyi bilgilendirilmediğini" kaydedildi.

Açıklamada, "Müzakere ile ilgili güç mücadelenin gelişmede iken Manolis Glezos gibi tecrübeli bir üyeden daha ölçülü ve adil bir değerlendirme bekliyorduk" denildi.   

Manolis Glezos kimdir   

Avrupa Parlamentosu'nun en yaşlı üyesi 93 yaşındaki Manolis Glezos, siyası tavrı ve duruşuyla Yunan halkı tarafından " Milli Kahraman " olarak tanınıyor. İkinci Dünya Savaşı'na gönüllü olarak katılmak isteyen Glezos'un yaşı küçük olduğu için talebi kabul edilmedi. Almanya'nın (1941 -1944) Yunanistan'ı işgali sırasında "Milli Mukavemet" üyesi olan Glezos, Atina'nın sembolü olan Akropolis tepesindeki Nazi bayrağını indirmişti.Glezos, Albaylar cuntası (1967-1974) döneminde de mücadele vermiş ve 3 kez ölüm cezasına çarptırılmıştı. Glezos, 12 yılını cezaevinde 4 yıl da sürgünde geçirdi. Glezos, 2000'den bu yana SYRIZA ile seçimlere katılıyor.

Avro Bölgesi Maliye Bakanları Toplantısı

Avro Bölgesi maliye bakanlarının toplantısından sonra yapılan ortak açıklamada, mali programın 4 ay uzatılması karşılığında Yunanistan'ın geçmiş tüm taahhütlerine bağlı kalacağı, ekonomik toparlanmaya ve mali istikrara zarar verecek tek taraflı adımlardan kaçınacağı ve AB Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve IMF'nin oluşturduğu troykanın denetiminde tutulacağı kayda geçirilmişti.

Ortak açıklamada Yunanistan'ın 4 ay vade uzatımı karşılığında yapacağı reformları yarın troykaya sunacağı ve ancak onay alması halinde kredi akışının başlayacağı belirtilmişti. Yunan tarafı ise Avro Bölgesi'nin açıklamasını kendi tezleri açısından zafer olarak nitelemişti.

Muhabir: Ali Öztürk

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın