Dolar
34.00
Euro
38.05
Altın
2,588.46
ETH/USDT
2,475.90
BTC/USDT
63,594.00
BIST 100
9,975.61
Dünya, İsrail-Filistin çatışması

Norveç, diplomatlarının akreditasyonunun İsrail tarafından iptaline tepki gösterdi

Norveç, İsrail’in, Filistin nezdindeki diplomatik temsilcilerinin akreditasyonunu iptal etmesinin sonuçları olacağını bildirdi.

Ekip  | 08.08.2024 - Güncelleme : 10.08.2024
Norveç, diplomatlarının akreditasyonunun İsrail tarafından iptaline tepki gösterdi

Ankara

Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide, İsrail'in bu adımının ardından yazılı açıklama yaptı.

Eide, İsrail'in kararının Norveç'in Filistin halkına yardım etme kabiliyetini etkileyen "aşırı bir eylem" olduğunu belirtti.

Bunun İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hükümetinin iki devletli çözüme karşı aktif bir şekilde çalıştığını gösterdiğini bildiren Eide, Norveç'in Gazze'nin işgaline ve Filistinli sivillere yaşatılan acılara yönelik eleştirilerinde de net olduğunu vurguladı.

Eide,"Bugün alınan kararın Netanyahu hükümeti ile ilişkilerimiz açısından sonuçları olacaktır. Şimdi Netanyahu hükümetinin yarattığı bu duruma karşılık vermek üzere Norveç'in ne gibi tedbirler alacağını değerlendiriyoruz." ifadelerini kullandı.

Diplomatların çalışmalarını engellemenin "ciddi bir durum" olduğunu belirten Eide, Norveç'in temel önceliğinin barış ve "Orta Doğu'daki çatışmalara diplomatik bir çözüm bulunması" olduğunu kaydetti.

ABD: İsrail'in Norveçli diplomatların akreditasyonunu iptal etmesi yapıcı değil

ABD Dışişleri Bakanlığı, Norveç'in Filistin nezdindeki diplomatik temsilcilerinin akreditasyonunu iptal eden İsrail'e tepki göstererek, bu adımın yapıcı olmadığını bildirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, günlük basın brifinginde, İsrail'in Norveçli diplomatların akreditasyonlarını iptal etmesini değerlendirdi.

Miller, Norveç'in Orta Doğu ve Filistin ile ilgili süreçlerde bugüne kadar hep yapıcı roller oynadığına işaret ederek, "Onların bu rolü oynamasını engellemeye dönük bu adımın yapıcı olduğunu düşünmüyoruz." dedi.

Oslo Anlaşması'ndan bu yana çeşitli örnekler veren Miller, Norveç'in İsrail-Filistin sorununda barışçıl çözümler için oynadığı rollere dikkati çekerek İsrail'in son adımını doğru bulmadıklarını belirtti.

AB'den kınama

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in ofisinden yapılan açıklamada, Yüksek Temsilci Borrell'in, kararın ardından Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide ile telefon görüşmesi gerçekleştirdiği kaydedildi.

Söz konusu kararın "Oslo Anlaşmalarının ruhuna aykırı olduğu" belirtilen açıklamada, "Filistin Yönetimi ile normal ilişkileri ve işbirliğini orantısız şekilde bozan bu haksız kararı şiddetle kınıyorum." ifadesi yer aldı.

Açıklamada, Borrell'in talimatı doğrultusunda Tel Aviv'deki AB Delegasyonu Başkanının, konuya ilişkin Birliğin tavrını İsrail hükümetine ilettiği aktarılarak, "Bu mesele İsrail ve Norveç arasındaki ikili bir mesele olmayıp, Orta Doğu'da barış ve istikrar için çalışan herkesi ilgilendiren bir meseledir." değerlendirmesi yapıldı.

Norveç'in Orta Doğu'daki barış süreci ve Filistin halkına destek sağlanması konularında önemli rol oynadığına dikkat çekilen açıklamada, AB'nin Norveç ile "tam dayanışma" içinde olduğu vurgulandı.

Filistin’den tepki

Filistin Dışişleri Bakanlığı da İsrail’in Norveç'in Filistin nezdindeki diplomatik temsilcilerinin akreditasyonunu iptal etmesini kınadı.

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, “Filistin Dışişleri Bakanlığı, işgal devleti (İsrail) makamlarının Kudüs dahil işgal altındaki Filistin topraklarında görev yapan Norveçli diplomatların çalışmalarını engelleyen kararını kınıyor.” ifadeleri kullanıldı.

İsrail’in aldığı bu kararın tüm ülkeleri tehdit eden bir girişim olduğu belirtilen açıklamada, Filistin ile Norveç ilişkilerinin "takdire şayan" olduğu ve Norveç’in Filistin devleti nezdindeki diplomatik temsilciliğinin önemi vurgulandı.

İsrail’in Filistin halkına yönelik suç ve ihlallerine dikkati çekilen açıklamada, İsrail’in Filistin halkına destek olan ülkeler ve uluslararası kurumlar üzerinde baskı kurmak için "zayıf argümanlar ve bahaneler" üretme çabalarının reddedildiği kaydedildi.

Ürdün: Provokatif önlemlerin bir parçası

Ürdün Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada ise Norveçli diplomatların diplomatik statüsünü iptal etme kararının kınandığı belirtildi.

İsrail'in adımının uluslararası hukuk kurallarına aykırı olduğuna işaret edilen açıklamada, "bu benzeri görülmemiş adımın, İsrail hükümetinin Filistin Devleti'ni tanıyan ve Filistin halkıyla ve onların meşru haklarıyla dayanışma içinde olanlara yönelik aldığı provokatif önlemlerin bir parçası olduğu" belirtildi.

İsrail, Filistin Devleti'ni tanıdığını duyuran Norveç'in Filistin nezdindeki diplomatik temsilcilerinin akreditasyonunu iptal ettiğini duyurmuştu.

Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide, İsrail'in kararının Norveç'in Filistin halkına yardım etme kabiliyetini etkileyen "aşırı bir eylem" olduğunu belirtmiş ve bu adımın sonuçları olacağını bildirmişti.

Norveç'in Filistin'i tanıma kararı

Norveç, 28 Mayıs'ta Filistin devletini resmen tanıdığını bildirmişti. İsrail ise Filistin devletini resmen tanıyan İrlanda ve Norveç'teki büyükelçilerini geri çağırmıştı.

Norveç'in de İrlanda ve İspanya ile eş zamanlı tanıma kararı almasının ardından Filistin devletini tanıyan ülke sayısı 146'ya yükselmişti.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.