Dolar
32.31
Euro
34.90
Altın
2,194.19
ETH/USDT
3,572.70
BTC/USDT
70,345.00
BIST 100
8,961.34
Dünya

Diyanet İşleri Başkanı Görmez: Kostroma Merkez Camisi bütün insanlık için çok özel anlamlar taşıyor

Rusya’nın Kostroma şehrindeki Merkez Camisi, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez’in kıldırdığı cuma namazıyla ibadete açıldı.

05.05.2017 - Güncelleme : 05.05.2017
Diyanet İşleri Başkanı Görmez: Kostroma Merkez Camisi bütün insanlık için çok özel anlamlar taşıyor

MOSKOVA

Rusya’nın Kostroma şehrindeki Merkez Camisi, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez’in kıldırdığı cuma namazıyla ibadete açıldı.

Diyanet İşleri Başkanlığı, Türkiye Diyanet Vakfı ve Tarsus İlçe Müftülüğünün katkılarıyla yapımına 2003’te başlanan Kostroma Merkez Camisi’nin açılışı nedeniyle düzenlenen törene, Görmez ve beraberindeki heyetin yanı sıra Rusya Federasyonu Müslümanları Dini İdaresi ve Müftüler Konseyi Başkanı Ravil Gaynutdin de katıldı.

Görmez, açılış töreninde yaptığı konuşmada, Kostroma Merkez Camisi’nin Rusya Müslümanları, Müslüman Tatar halkı ve bütün insanlık için çok özel anlamlar taşıdığını ifade etti.

Caminin Kostroma şehrinde Müslüman varlığını koruyarak, başka din mensuplarıyla barış içinde yaşayarak bugüne geldiğine dikkati çeken Görmez, “Artık ülkelerin büyüklüğü sadece ekonomisiyle ölçülmeyecek. Ülkelerin büyüklüğü din özgürlüğüne tanıdığı imkanlarla ölçülecektir. İnançlara özgürlük tanımak, mabetlerin inşa edilmesine imkan tanımak ülkelerin büyüklüğüne işaret eder. İnançların yaşanmasına engel olmak ise ülkelerin küçük olduğunu gösterir.” dedi.

Kostroma Camisi'nin, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra vatanlarını savunurken şehit olan Tatar Müslümanlarının anısına tahsis edildiğini anımsatan Görmez, “Bu vesileyle bu topraklarda can veren bütün Müslüman kardeşlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Kostroma Merkez Camisi’nin, Türk, Rus ve Tatar halklarını Müslüman halklarıyla birbirine bağlayan yüz yıllık büyük bir hatırası var. Birinci Dünya Savaşı’nda Kostroma’ya gelen dört yüz Türk askerine ev sahipliği yapmışsınız. O askerler ve Müslüman Tatarlar burada ahşaptan yapılmış mescitte birlikte namaz kıldılar.” şeklinde konuştu.

Başkan Görmez, açılışın ardından cuma namazına geçerek Kostromalı Müslümanlara hutbe irat etti.

Kostroma Merkez Camisi

Diyanet İşleri Başkanlığının da katkılarıyla yapımına başlanan Kostroma Merkez Camisi 2015 yılında tamamlandı. Diyanet İşleri Başkanlığı, Türkiye Diyanet Vakfı ve Kardeş Şehir Projesi kapsamında Tarsus İlçe Müftülüğü caminin yapımına katkıda bulundu.

Birinci Dünya Savaşı'nda Kostroma'da şehit olan Türk askerleri Kostroma Müslüman Mezarlığı'na defnedilmişti.

Kostroma bölgesinde yaklaşık 25 bin Müslüman yaşıyor.

Muhabir:Emre Gürkan Abay

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.