Dolar
32.33
Euro
34.85
Altın
2,196.39
ETH/USDT
3,584.40
BTC/USDT
70,716.00
BIST 100
8,993.16
Teknoloji

Ağrı Dağı eteklerine güneş enerji santrali

Iğdır Üniversitesinin projesiyle Ağrı Dağı eteklerinde güneş enerji sistemi kurulumuna başlandı.

26.09.2018 - Güncelleme : 26.09.2018
Ağrı Dağı eteklerine güneş enerji santrali

IĞDIR

Iğdır Üniversitesinin Ağrı Dağı eteklerindeki Şehit Bülent Yurtseven Kampüsü'ne, tasarlanan projeyle 500 kilovatlık güneş enerjisi paneli yapımına başlandı.

Günlük ortalama 9 saat 49 dakika güneşlenme süresiyle Türkiye'de en fazla güneş alan şehirlerden olan Iğdır'da hayata geçirilecek proje ile yörede güneş enerjisinden faydalanmanın yaygınlaştırılması hedefleniyor.

Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, AA muhabirine yaptığı açıklamada, güneş enerji santralinin bölgede örnek teşkil edecek çalışma olduğunu söyledi.

Projenin kısa sürede yapımının tamamlanarak hizmete sunulmasının planlandığını belirten Alma, "Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresine başvurduk, yaklaşık 1 milyon 200 bin liralık destek aldık, geri kalan 1 milyon 200 bin lirayı da bütçemize ilave ettik. 2 milyon 400 bin liralık bir proje ile ihaleye çıktık ve sistemin kurulumuna başlandı." dedi.

Alma, kurulacak sistemle üniversitenin kendi ihtiyacının önemli bölümünün karşılanacağını aktararak, "Iğdır'ı yanlış ölçümler sonucunda sarı bölgeye dahil etmişler. Biz Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) projemizle kırmızı bölge olduğunu ispatladık. Iğdır Antalya'dan daha uzun güne sahip. Güneş ışınları muazzam geliyor. İnşallah bu proje Iğdır'a örnek olur." diye konuştu.

Yaklaşık 10 bin metrekare alana kurulması planlanan proje ile üniversitenin enerji ihtiyacının karşılanması ve bölgede kurulacak diğer santraller için örnek olunması amaçlanıyor.

Muhabir: Hüseyin Yıldız

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.