Accenture Araştırması: Şirketlerin Çoğunluğu Gelişmekte Olan Pazarlardaki Büyümeyi Güvenceye Alma Becerilerini Yeniden Düşünmeleri Gerektiğini İfade Ediyor.

25 Ocak 2012 05:00:00 UTC
Accenture Araştırması: Şirketlerin Çoğunluğu Gelişmekte Olan Pazarlardaki Büyümeyi Güvenceye Alma Becerilerini Yeniden Düşünmeleri Gerektiğini İfade Ediyor.
Gelişmekte olan pazarın çeşitliliği ve büyüme hızı rekabet etmeye ve kazanmaya yönelik yeni yaklaşımları gerekli kılmaktadır.
DAVOS, İsviçre--(BUSINESS WIRE)—Yeni bir Accenture (NYSE:ACN) çalışmasının gösterdiğine göre; küresel iş liderlerinin çoğunluğu büyümelerinin bir sonraki aşamasını teşvik etmesi için yüksek büyüme oranlarına sahip gelişmekte olan ekonomilerin arayışındalar ancak bu pazarlarda rekabet etmek için ihtiyaç duyulan becerilere sahip olduklarına inanmıyorlar. 85 ülkeden 588 iş lideriyle yapılan bir araştırmaya katılanların %80’i şirketlerinin öncelikli büyüme odağının gelişmekte olan ekonomilere dönük olduğunu söylüyor ancak araştırmaya katılanların %73’ü yüksek büyümeye sahip pazarlarda yeterli pazar payına sahip olma çabalarına hız vermeleri gerektiğine aksi takdirde çok geç kalınabileceğine inanıyor.
Accenture raporunda yayımlanan araştırma: Fast Forward to Growth: Yüksek büyüme oranlarına sahip pazarlardaki fırsatlar değerlendirilirken, üst düzey yöneticilerin %40’ı hedefledikleri yüksek büyümeye sahip pazarlardaki fırsatların ayrıcalığından yararlanabilmeye yönelik bir stratejiden veya işletim becerilerinden yoksun olduklarını, %57’si ise şirketlerinin bu pazarlarda rekabet edebilmek için ihtiyaç duydukları yaklaşımları ve becerileri “yeniden değerlendirmek” veya “temel anlamda yeniden düşünmek” zorunda kalacaklarına inandıklarını ifade etti. Veriler bu coğrafyalarda pazar payı oluşturmaya hazırlıklı olma konusunda gelişmiş veya gelişmekte olan pazarlardaki şirketler arasında belirgin hiçbir farklılığın bulunmadığını ortaya koymaktadır.
Rapor, çeşitli ekonomilerdeki hane halkı gelirlerinin büyüme oranlarının farklılıklarını analiz etmekte ve çok uluslu işletmelerce çoğunlukla yetersiz ölçüde anlaşılan pazarlarda büyük fırsatların olduğunu ileri sürüyor. Rapor, bu fırsatların sunduğu avantajlardan yararlanmak için, ilk temel adım olarak şirketlerin bu pazarlardaki satın alma gücü ve tüketim eğilimlerinin yanı sıra buralarda karşılaşacakları rekabetin doğasındaki hızlı değişimleri izlemeye ve tahmin etmeye yönelik gelişmiş tekniklere yatırım yapmalarını öneriyor.
Accenture Strateji Yönetim Müdürü Mark Spelman konuyla ilgili şu açıklamada bulundu: “Şirketler açısından yeni pazarlardaki yatırımlara öncelik vermede tereddüt etmeye ve küresel ekonomik ortam belirginleşinceye dek bazı yerlerden kısıntıya gitmeye veya çekilmeye yönelik bir eğilim mevcut. Çoğu şirket genişlemek için kullanılabilecek sağlıklı nakit rezervini elinde bulunduruyor ve araştırmamız belirgin fırsatlar sunabilecek yüksek büyümeye sahip tüketici pazarları bulunan ülkeleri tanımlıyor. Ancak, şirketler günümüz rekabet ortamının en büyük risklerinden bir tanesi olabilecek tereddüt etme eğilimini sürdürüyor. İlk adım, yeni pazarların daha iyi tanınmasıdır.”
Mark Spelman’ın küresel raporu ele alan video röportajı Accenture’s YouTube kanalından izlenebilir ve bu bağlantı. tıklanarak erişim sağlanabilir “
Hane halkı gelir düzeylerindeki çeşitlilik daha iyi önceliklendirme gereksinimine işaret ediyor
Raporun önde gelen 64 ekonominin gelecekteki hane halkı geliri analizi, Oxford Economics ile işbirliği içerisinde yürütüldü. 2020’ye kadar olan 10 yıllık süre içerisinde dünya ekonomisinin bir bölümü haline gelecek ve en az 8,5 trilyon ABD $ ilave hane halkı gelirini oluşturacak 124 milyon hane halkının %87’sinin gelişmekte olan pazarlardan olacağını ileri sürülüyor. Analizin ortaya çıkartmış olduğu büyüme hızı ve çeşitliliğine verilebilecek örnekler içerisinde arasında şunlar yer alıyor:
-
Çin’in büyüklüğü ve büyüme hızına rağmen, Polonya, Kolombiya, Malezya, Nijerya ve Kazakistan'ı içeren gelişmekte olan diğer 21 ekonomi 2010 yılında 50.000 ABD $ üzerinde yıllık gelire sahip daha fazla sayıda hane halkına sahipti.
-
Çin, 2010 yılında en az 30.000 ABD $ hane halkı gelirine sahip ülkeler arasında 28. sırada yer almıştı. Bununla birlikte, 2020 yılı itibariyle ABD, Japonya ve Almanya haricinde tüm ülkeleri geçmesi beklenmektedir.
-
Gelişmekte olan pazarlar içerisinde, Türkiye neredeyse %150'lik bir artışla 635 Milyar ABD $’a ulaşarak, 2020 yılı itibariyle en az 50.000 ABD $ hane halkı kazancıyla hane halkı gelirindeki en büyük mutlak artışı görecektir.
-
Diğer daha az benzerliğe sahip ülkeler, önemli fırsatlar sunacaktır. Örneğin, 2020 yılı itibariyle en az 50.000 ABD $ gelire sahip olacak Kazakistan’daki hane halkı sayısının ikiye katlanarak 770.000’e ulaşmasıyla; Endonezya, Filipinler, Vietnam, Pakistan ve Mısır'daki aynı düzeyde gelire sahip hane halklarının toplam sayısından daha fazla olması beklenmektedir.
Ekonomik Çöküş Gelişmekte Olan Pazarlara Ticarete Geçişi Hızlandırdı
İş liderleri araştırmasının sonuçlarına ek olarak Fast Forward to Growth, geçerli eğilimlerin devam etmesi halinde gelişmekte olan ekonomiler (E2E) arasındaki ihracatın değerinin 2013 yılı sonu itibariyle, ilk defa gelişmiş pazarlar (D2D) arasındaki ihracatı geçeceğini belirten bir araştırmayı içeriyor. Çok yakın bir zamana kadar, D2D ticareti küresel ticaret hacmine egemen olmuştu ve 2000 yılı kadar yakın bir zamana dek E2E küresel ticaret akışının en küçük bileşenini oluşturuyordu. Accenture’ye göre, geçiş ekonomik çöküş ile hızlandı.
Spelman şunları ifade etti: “Ticaret hacimleri yüksek büyümeye sahip pazarlara kaydıkça, işletmeler ya kendilerini bu ekonomilere konumlandıracak ya da aralarında akacak artan ticaretteki paylarını kaybedecekler. Fakat yüksek büyümeye sahip tüketici pazarlarındaki manzara hızla değişiyor ve şirketler büyüme planlarını oluştururken BRIC’ler (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin) gibi etiketlerin ötesine bakar hale gelmelidir. Büyüme oranlarının farklılaşması; şirketlerin kendi niş pazar bölümlerini tanımlarken öğütülmüş hale gelerek daha geniş menzilli fırsatları göz önünde bulundurmalıdırlar.”
Öğütülme
Accenture raporu şirketlerin yeni, yenilikçi müşteri gruplandırmaları ve önermeleriyle geleneksel pazar bölümlerinin ötesine bakmaya ne ölçüde ihtiyaç duyacaklarını gözler önüne seriyor. Yöntemlerden bir tanesi, ortak ihtiyaç ve tercihlere sahip ülkeler arası müşteri bölümlerinin geliştirilmesidir. Örneğin, çok uluslu bir şirket, kıt su kaynaklarına sahip alanlardaki erkek tüketicilerin ihtiyaçlarını tanımlayarak başarıya ulaşmış ve çoklu pazarlardaki bu müşteri grubuna yönelik erkek tıraş ürünleri tasarlamıştır.
Accenture’ye göre, diğer bir yöntem ise; ülkelere nazaran şehir veya bölgelerde bulunabilecek potansiyele dayalı iş olguları geliştirmektir. Örneğin, Çinli bir meşrubat firması daha rekabetçi olan büyük şehirlere girmek yerine, daha küçük olan 600 şehri hedefleyerek erken pazar ayrıcalığını güvenceye almıştır. Firma, bu küçük şehirlerdeki geleneksel dağıtım kanallarını kullanarak 2005’ten bu yana yüzde yüzün üzerinde birleşik yıllık büyüme oranlarının keyfini sürmektedir.
Yeni pazarları boyutlandırma ve bölümlendirme
Accenture raporu, yeni müşteri gruplandırmalarını ve hedef pazarları açığa çıkarmaya yönelik farklı bölümlendirme değişkenlerinin kullanılmasını desteklemenin yanı sıra hedef pazarların seçimini hızlandıracak önerileri de tanımlıyor:
-
Pazar seçmeye nasıl ve ne zaman başlanacağını kararlaştırmaya yardımcı olmaya yönelik çok pazarlı tüketim tahminleri yürütmek
-
Pazar verilerinin kısıtlı olduğu ortamlarda var olan özel müşteri verilerinin değerini en üst düzeye taşımak
-
Mobil iletişim ve sosyal medya gibi tüketicilerle yeni ilişkiler oluşturmaya yardımcı yeni tekniklerle güvenilir yerel düzeyde veriler toplamak
Spelman konuyla ilgili şunları ekledi: “Accenture’nin araştırmasının, çok uluslu şirketlerin, konu bilhassa gelişmekte olan dünyada tutunacak bir yer kazanma ve sürdürmeye geldiğinde, büyümeye yönelik alışılagelen iş yaklaşımlarını benimsemeyi göze alamayacaklarına açıklık getirmektedir. Talep fırsatlarını boyutlandırabilen, zamanlandırabilen ve önceliklendirebilen şirketler yüksek hızda büyümeye sahip coğrafyalarda ileriye dönük talep oluşturabilen, talepleri koruyabilen ve çevik ve esnek işletimsel beceriler geliştirebilen şirketler, uzun vadeli başarıda en yüksek şansa sahip olacaklar.”
Accenture hakkında
Accenture, 120’den fazla ülkede 244.000’ün üzerinde çalışanıyla müşterilerine hizmet veren, küresel yönetim danışmanlığı, teknoloji hizmetleri ve dış kaynak kullanımı sağlayan bir şirkettir. Tüm endüstriler ve iş fonksiyonlarındaki benzersiz deneyimi, kapsamlı becerileri ile dünyanın en başarılı şirketleriyle ilgili kapsamlı araştırmalarını birleştiren Accenture, yüksek performanslı işletmeler ve yönetimler haline gelmeleri için müşterileri ile işbirliği yapmaktadır. Şirket, 31 Ağustos 2011’de sona eren mali yılda 25,5 milyar ABD $ net gelir elde etti. Ana sayfası: www.accenture.com.
İletişim
Accenture
Chris Allieri, +1 646-245-8937
chris.allieri@accenture.com
veya
Accenture
Alex Pachetti, +1 917-452-5519
alex.pachetti@accenture.com
Kaynak: Accenture