Dolar
32.37
Euro
34.96
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,571.90
BTC/USDT
70,478.00
BIST 100
9,079.97
Kültür, 15 Temmuz Darbe Girişimi

'Olaya 'tiyatro' diyenler yıllarca 'halk savaşı' umuduyla yaşadılar'

Yazar Yıldırım, "Olaya 'tiyatro' diyenler, yıllarca 'halk savaşı' umudu, hayali, ütopyasıyla yaşadılar ama gerçekten halk hareketini görünce şaşkına döndüler." dedi.

Saliha Özdemir  | 22.07.2016 - Güncelleme : 26.07.2016
'Olaya 'tiyatro' diyenler yıllarca 'halk savaşı' umuduyla yaşadılar'

Istanbul

İSTANBUL

Yazar Ercan Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’de aydınlar, bürokratlar, siyasetçiler arasında, farklı mecralardaki hareketliliklere bakarak, kimin nerede konumlandığını, nasıl bir kamplaşmanın yürüdüğünü izleyerek, darbe girişimini görebilenler olduğunu söyledi. 

Kendisinin de FETÖ'yü kullanacak bazı ülkelerin, bilhassa Ortadoğu’daki gelişmelere bağlı olarak, Türkiye’yi birtakım mecburiyetlere iteceğini fark ettiğini belirten Yıldırım, şöyle devam etti:

"Yaklaşık bir yıldır savaş durumundayız. Yeni savaşların mantığı içinde IŞİD eliyle havalimanını bombalamak da var, PKK vasıtasıyla Kızılay ve İstanbul’da katliamlar yapmak da. Açıkçası bu katliamlara rağmen çözülmemiş hükümet ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın şahsına yönelik bir kalkışmanın olacağı belliydi. Bilhassa dış politikadaki normalleşmelerin, yeni savaşlarda Türkiye’nin elini güçlendireceğini düşünenler, Ortadoğu’da yeni sınırları çizmek isteyenler, FETÖ’nün biriken hırslarını, zaten tasfiye edileceklerinden gözlerini kin bürümüş kadrolarını harekete geçirdiler. Darbe gecesi bunları düşündüm."

"2023 sonrasında da varlığımızı sürdürmemizi istemeyen kesimler, dış güçlerle ittifak yaptı"

Yıldırım, rahatlıktan da kaynaklanan nedenlerle kimsenin, Türkiye'de fiili bir darbenin gerçekleşeceğine ihtimal vermediğini aktararak, herkesin artık 1980’lere dönülmeyeceğini düşündüğünü kaydetti.

Darbe girişimi sırasında ilk hareketliliğe dair "bir sivil uçağın intihar saldırısına" bağlı olduğu haberlerini aldığını söyleyen Yıldırım, "Ama bu da cuntacıların işiymiş. Kalkışma başladığında, 'işte 15 yıldır olmaz denilen vuku buluyor' diye düşündüm. 27 Nisan, Balyoz, Ayışığı gibi hadiseler fiili plana inmedi. Darbe girişiminde yüzlerce kişi, tanıdıklarımız şehit oldu, yaralandı. Cuntacılar, Türkiye’nin bir devlet olarak varlığını tehlikeye soktular. 2023 sonrasında da varlığımızı sürdürmemizi istemeyen kesimler, dış güçlerle ittifak yaptı." değerlendirmesinde bulundu. 

Yıldırım, darbe girişimi sırasında, milletin geçmişte Haçova’da, İstiklal Harbi’nde olduğu gibi askerin, silahın bittiği yerde devreye girdiğini, FETÖ cuntasına karşı inisiyatifi devraldığını ifade etti.

"Halk hareketini görünce şaşkına döndüler"

Darbe girişimi sırasında sokağa çıkan halkın milli iradeye sahip çıktığını dile getiren Yıldırım, "Halk oyuna, sandığına, iradesine sahip çıktı. Cuntacılar, 27 Mayıs’ta, 12 Eylül’de olduğu gibi milletin gelişmeleri televizyondan seyredeceğini zannetti fakat Cumhurbaşkanı’nın da çağrısıyla insanımız meydanları tuttu. Olaya 'tiyatro' diyenler, yıllarca 'halk savaşı' umudu, hayali, ütopyasıyla yaşadılar ama gerçekten halk hareketini görünce şaşkına döndüler." diye konuştu. 

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın