култура и уметност

Учесниците на „Вевчанскиот карневал" се судрија со полицијата поради масовно собирање

Учесниците на „Вевчанскиот карневал" се судрија со полицијата поради масовно собирање

Судирот со полицијата, во кој интервенираа и специјалните единици се случи во центарот на Вевчани, каде учесниците на карневалот се собираат за да ги покажат своите маски, откако маршираа, како и во изминатите години, од Долно маало кон Горно маало.

Агенда
Агенда на Турција и агенда во светот, програми на лидери и меѓународни активности на страницата за Агенда.
Дервишкиот танц „Сема" со векови ги фасцинира луѓето
09.12.2020

Дервишкиот танц „Сема" со векови ги фасцинира луѓето

„Постојат многу значења на танцот (обожавањето) Сема. Сите убавини на Сема, од облеката на дервишите до нивното вртење, имаат свое значење“, истакна Озчакил

„Istanbul Photo Awards 2020“: Наградена серијата фотографии која ја прикажува осаменоста во италијанските затвори
09.12.2020

„Istanbul Photo Awards 2020“: Наградена серијата фотографии која ја прикажува осаменоста во италијанските затвори

„Многу е тешко, затоа што тие никогаш не се физички сами затоа што секогаш има луѓе околу, но тие се всушност осамени, и овие разлики имаа големо влијание врз мене поради што почнав да ги фотографирам“

„Нетфликс“ ќе отвори канцеларија во Истанбул во 2021 година
03.12.2020

„Нетфликс“ ќе отвори канцеларија во Истанбул во 2021 година

- Платформата „Нетфликс“ за гледање серии и филмови преку интернет денеска соопшти дека до втората половина на 2021 година ќе отвори канцеларија во Истанбул

Во Скопје се одржа Меѓународниот фестивал на турската поезија „Јахја Кемал Бејатли"
02.12.2020

Во Скопје се одржа Меѓународниот фестивал на турската поезија „Јахја Кемал Бејатли"

„Ние на Турција и дадовме двајца Кемали, едниот Мустафа Кемал, другиот Јахја Кемал. И двајцата се од нашата земја. Овде се присетуваме на Јахја Кемал, еден од двете личности кои ја украсија Турција“, рече Мурат.

Започна гласањето за традиционалната награда „Фотографија на годината“ на АА
01.12.2020

Започна гласањето за традиционалната награда „Фотографија на годината“ на АА

За „Фотографија на годината“ оваа година во категоријата „вести“ ќе се натпреваруваат 31 фотографија, во категоријата „живот“ 30, додека во категоријата „спорт“ 15 фотографии