Dolar
40.68
Euro
47.14
Altın
3,359.12
ETH/USDT
3,499.00
BTC/USDT
114,290.00
BIST 100
10,746.98
Dünya

Güney Kore'de "sıkıyönetim komutanı" Park An-su tutuklandı

Güney Kore'de 3 Aralık'taki başarısız sıkıyönetim ilanı sırasında "sıkıyönetim komutanı" olarak atanan Park An-su, tutuklandı.

Ecem Şahinli Ögüç  | 17.12.2024 - Güncelleme : 17.12.2024
Güney Kore'de "sıkıyönetim komutanı" Park An-su tutuklandı

Ankara

Yonhap'ın haberine göre, Park hakkında "ayaklanmada kilit rol oynamak ve görevi kötüye kullanmak" suçlamalarıyla yakalama kararı çıkarıldı.

Park, savcılık kararıyla tutuklandı.

Park, sıkıyönetim ilanında Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol tarafından "sıkıyönetim komutanı" olarak atanmış ve sonrasında ülkedeki tüm siyasi faaliyetleri yasaklayan sıkıyönetim emri, Park'ın imzasıyla yayımlanmıştı.

Sıkıyönetim soruşturması kapsamında Park, 12 Aralık'ta Genel Kurmay Başkanlığı görevinden alınmıştı.

Başkanlık bilgisayarlarına erişme girişimi başarısız oldu

Güney Kore'de yetkililer, Devlet Başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Yoon Suk Yeol'un ilan ettiği kısa süreli sıkıyönetime dair yürütülen soruşturma kapsamında, başkanlık ofisinde arama yapmak ve delil elde etmek için gerçekleştirilen girişimin başarısızlıkla sonuçlandığını iddia etti.

​​​​​​​Yonhap'ta çıkan haberde, polis ve Yolsuzluk Soruşturma Ofisi'nden (CIO) oluşan ortak bir soruşturma ekibinin, başkanlık ofisinin güvenlik servisinin bilgisayar sistemlerine erişmeye çalıştığı öne sürüldü.

Haberde, soruşturma ekibinin, söz konusu sistemlere erişim elde etme girişimlerinin, başkanlık güvenlik birimlerinin engellemeleri sonucu başarısızlıkla sonuçlandığı kaydedildi.

Öte yandan, soruşturma ekibinin bu adımının ise başkanlık ofisinde arama yapmak ve delil elde etmek için yapılan ikinci girişim olduğu ifade ediliyor.

Güney Kore'de sıkıyönetim ilanı

Devlet Başkanı Yoon, 3 Aralık gecesi televizyonda yaptığı konuşmada, "muhalefetin devlet karşıtı aktivitelere karıştığı" gerekçesiyle sıkıyönetim ilan etmiş ancak parlamentonun, yaptığı oylamada kararı kaldırması ve ardından bunun Bakanlar Kurulunda onaylanmasıyla geri adım atmıştı.

Yoon, muhalefeti "hükümetin işlevini yerine getirmesini engellemekle" suçlayarak sıkıyönetimin "Kuzey Kore yanlısı güçleri ortadan kaldırmayı ve anayasal özgürlük düzenini korumayı amaçladığını" savunmuştu.

Sıkıyönetim ilanının ardından Savunma Bakanlığı, ordudaki komutanlara toplantı talimatı verip teyakkuzda olunması çağrısı yapmıştı. Öte yandan "sıkıyönetim birlikleri" olarak görevlendirilen askerlerin Ulusal Meclise girdiği bildirilmişti.

Ulusal Mecliste yapılan acil oturumda sıkıyönetim kararının kaldırılmasına ilişkin verilen önerge, 190 milletvekilinin oyuyla kabul edilmişti. Ulusal Meclis Başkanlığı Ofisi, sıkıyönetimin, yapılan oylamanın ardından "hükümsüz" hale geldiğini açıklamıştı.

Bunun üzerine Bakanlar Kurulunu toplayan Yoon, kabinenin onayının ardından sıkıyönetimi sona erdirdiğini duyurmuştu.

Ana muhalefetteki Demokrat Parti ve 5 küçük muhalefet partisinin, sıkıyönetim ilanının anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle Yoon'un azli için meclise sunduğu önerge, 7 Aralık'ta yapılan oylamada nitelikli çoğunluğa ulaşılamadığı için reddedilmişti.

Muhalefet partilerinin aynı gerekçeyle sunduğu ikinci önerge, 14 Aralık'taki oylamada bu kez nitelikli çoğunluk sağlanarak kabul edilmişti. Meclis tarafından azli istenen Yoon, Anayasa Mahkemesinin hakkında vereceği karara dek görevden geçici uzaklaştırılmış, yerine Başbakan Han Duck-soo vekaleten getirilmişti.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın