Dolar
32.48
Euro
34.73
Altın
2,337.94
ETH/USDT
3,126.40
BTC/USDT
63,813.00
BIST 100
9,915.62
Gündem, arşiv

Çocuklar bayramlarını kutladı

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, yurt içi ve yurt dışında coşkulu kutlamalara sahne oldu.

23.04.2014 - Güncelleme : 23.04.2014
Çocuklar bayramlarını kutladı

ANKARA

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün dünya çocuklarına armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, yurt genelinde coşkulu kutlamalara sahne oldu.

Çocuklar, çeşitli kentlerde "bir günlüğüne" makam koltuklarına otururken, Isparta Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğünce düzenlenen etkinlikte polis üniforması giydirilen anaokulu öğrencileri, ifade alma işlemine katıldı, kask takarak motosiklete bindi.

İzmir Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen coşkulu gösterileri ise çocuklar kadar kenti ziyaret eden yabancı turistler de ilgiyle izledi.

Eskişehir Vilayet Meydanı'nda düzenlenen törenlerde, Türk dünyası ülkelerinden gelen çocuklar gösteriler sundu, Kapadokya bölgesinde ise havalanan çok sayıda balonun sepetine, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Türk bayrağı asıldı.

Bayramlarını konteyner kentlerde kutladılar

Hatay, Osmaniye, Şanlıurfa, Kilis'in Elbeyli ilçesi ve Malatya'da Suriyelilerin kaldığı konteyner kentlerde de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla etkinlikler düzenlendi.

Renkli görüntülere sahne olan törenlerde Suriyeli çocuklar, Türkçe şiirler okuyup, şarkılar söyledi.

Bayram sevinci hüzne dönüştü

Yozgat'ta yaşanan trajedi ise kentteki bayram kutlamalarına gölge düşürdü.

Merkeze bağlı Bişek köyünde 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları öncesi okul bahçesinde futbol oynarken kaçan topun peşinden yola çıkan 7. sınıf öğrencisi Muammer Meral (12), otomobilin çarpması sonucu yaşamını yitirdi. Meral'in vefatı nedeniyle okuldaki tören iptal edildi.

Hastane koridorlarında 23 Nisan sevinci

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri kapsamında çeşitli hastanelerde gerçekleştirilen programlarda, farklı servislerde tedavi gören çocuklar müzik eşliğinde oyunlar oynadı.

Lösemi Çocuklar Sağlık ve Eğitim Vakfı (LÖSEV), tedavileri süren çocukları mutlu etmek için "Çikolata Yapım Kursu" düzenlendi. Marmara Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde de çocuklar beslenme değerlendirilmesinden geçirildi.

Mısırlı, Suriyeli ve Filistinli çocuklardan Eminönü'de gösteri 

İstanbul'da yaşayan Mısırlı, Suriyeli ve Filistinli çocuklar, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda, ülkelerindeki akranlarının maruz kaldığı olumsuzluklara dikkati çekmek amacıyla gösteri düzenledi.

Eminönü'deki Yeni Cami önünde ikindi namazının ardından bir araya gelen çocuklar, "Kamplarda yaşayan Suriyeli çocuklar ısınacak yer arıyor", "Mısır'da darbe kuvvetleri tüm sınırları aşarak çocukları gözaltına alıyor", "Kuşatma altında Suriyeli çocuklar açlıktan ve bombadan ölüyor", "Çocuk bayramında Afrika'da açlıktan ölen çocuklar var", "Çocuk bayramında İsrail hapishanelerinde 230 Filistinli çocuk var" yazılı dövizler taşıdı.

Mısır'ın ilk seçilmiş cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin posterlerini taşıyan gruptakiler, Suriye'deki iç savaşta, Filistin'de ve Mısır'daki Rabia Meydanı'nda öldürülen çocukların fotoğraflarını da eylem boyunca ellerinde tuttu. Grup üyeleri gösteride Suriye, Mısır ve Filistin bayrakları taşıdı. 

"Rabia" işareti yapan gruptakiler, Mısır'ın cumhurbaşkanı adaylarından Abdulfettah es Sisi ve Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed aleyhine sloganlar attı. Eylem boyunca, "Askeri ihtilal sona ersin" şeklinde slogan atan gruptakiler, mütefekkir Seyyid Kutup'un "Kardeşim Sen Özgürsün" şiirini birlikte okudu. 

Eylem yapan çocuklara bazı vatandaşlar da destek verdi. Mısır'daki Hürriyet ve Adalet Partisi milletvekillerinden Adil Raşit'in de katıldığı protesto gösterisi olaysız sona erdi. 

KKTC'de 23 Nisan törenlerle kutlandı

Başkent Lefkoşa ve diğer ilçelerde 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla törenler düzenlendi.

Lefkoşa Atatürk Stadyumu'nda düzenlenen törene, KKTC Meclis Başkanı Sibel Siber, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş, Milli Eğitim Bakanı Mustafa Arabacıoğlu, diğer yetkililer ve vatandaşlar katıldı.

Tören, Lefkoşa merkez ilkokul öğrencileri ile KKTC'ye gelen yabancı öğrencilerin resmi geçidinin ardından öğrencilerin müzikli gösterileri ile sona erdi.

Yurt dışında 23 Nisan coşkusu

Türkiye'nin Bakü Büyükelçiliği Eğitim Müşavirliğinin sorumluluk alanında faaliyet gösteren eğitim kurumları ve bazı yerli okullar tarafından 23 Nisan etkinliği düzenlendi.

Afganistan'ın kuzeyindeki Cevizcan ilinin Akça ilçesindeki Habibe Kadiri Kız Lisesi'nde düzenlenen törende çocuklar halk dansları gösterileri sundu, şarkılar seslendirerek şiirler okudu.

Paris Büyükelçisi Hakkı Akil ise koltuğunu 10 yaşındaki Melisa Erten'e devretti. Erten, temsili olarak Ankara'dan gelen bilgi notunu değerlendirdi ve resmi yazışmalara imza attı. 

Hollanda’nın Lahey ve Delft kentlerindeki okullarda eğitim gören bir grup öğrenci ile öğretmen ve velilerini kabul eden büyükelçi Sadık Arslan, tören dolayısıyla koltuğunu 9 yaşındaki öğrenci Azra Aydın'a devretti. 

Bosna Hersek Federasyonu Kültür ve Spor Bakanı Salmir Kaplan da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla, koltuğunu çocuklara devretti.

Bu arada, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Bosna-Hersek'in başkenti Saraybosna'da büyük bir coşkuyla kutlandı. 

Bayram Kırgızistan'ın başkenti Bişkek ile Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'taki Türk İlköğretim Okulu'nda düzenlenen etkinliklerle coşkuyla kutlandı.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'nün (OECD) toplantısında kutlandı.

OECD nezdinde Türkiye Daimi Temsilciliğinden yapılan açıklamada, Paris’te bulunan OECD Çevre Komitesi’nin Yüksek Düzeyli Toplantısı’nda 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın kutlandığı belirtildi.

23 ülkeden 1920 çocuk birlikte şarkı söyledi

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle, Türkiye ile birlikte 23 ülkeden bin 920 çocuk, birlikte "We Are The World" şarkısını söyledi.

Etkinliğin organizatörü Aydın Türkgücü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocuklar arasında, çocukluktan başlayan dostluklar kurmak amacıyla yola çıktıklarını söyleyerek, "Bu etkinlikle dünya adına yapılacak bir birlikteliğin başlangıç tohumlarını atmak istedik. Buna güzel bir örnek olarak da; (misafir) çocuklar ülkelerinden gelirken, Türkiye'deki kardeşlerine oyuncaklar getirdiler. Biz de aracı olarak, buradaki oyuncak kumbarasına atılan oyuncakları, ihtiyacı olan kardeşlerine ulaştıracağız" diye konuştu.

Etkinlik Koordinatörü Oben Özkal da Ataşehir Belediyesi'nin 11, Doğa Koleji'nin ise 12 ülkeden gelen misafir çocukları konuk ettiğini dile getirerek, Ataşehir Belediyesi tarafından 4 yıldır düzenlenen etkinliği geleneksel hale getirmek istediklerini dile getirdi.

Etkinliğe katılan çocuklar kendi ülkelerinin yerel danslarından örnekler sergiledi, şarkılar söyledi.

New York'ta Türk gecesi

New York'ta bulunan SUNY-Maritime College'da eğitim gören İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Denizcilik Fakültesi Türk öğrencileri, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri kapsamında Türk gecesi düzenledi.

New York Başkonsolosu Levent Bilgen, etkinlikte yaptığı konuşmada, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın sadece Türkiye'deki değil bütün dünyadaki Türkler için büyük bir önemi olduğunu anlattı.

Konuşmaların ardından öğrenciler, diğer ülkelerden gelenler ve ABD'li sınıf arkadaşlarıyla Türk müzikleri eşliğinde eğlendi.

Atatürk Okulu öğrencileri de New York Başkonsolosu Levent Bilgen'i ziyaret etti.

Bilgen, çocuklara daha güzel bir gelecek hazırlamak için çalıştıklarını belirterek, ''Zamanı gelince sizler, bizim oturduğumuz bu makamlara oturacaksınız. Ama bunun için çok çalışmalısınız. Biz sizlere çok güveniyoruz. Sizden beklentimiz, barışı, sevgiyi yayarak geliştireceğiniz bir dünya yaratmanız'' diye konuştu. Ziyarete katılan çocuklardan 12 yaşındaki Enes Bıçakçı, sembolik olarak Başkonsolosluk makamına oturdu.

Ziyaretin ardından Başkonsolos Levent Bilgen, çocuklar için özel olarak hazırlattığı, üzerinde Türk bayrağı resmi ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı yazan şekerler dağıttı.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın